ézsé építész iroda


AKTUÁLIS

 

a Szép Házak magazin
2018/2. számában

 

cikkeink az építészfórumon: 

 Balaton-felvidéki hagyományőrzés 

 

Vidéki tornácos házak

modern megfelelője 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Miért fogadj műszaki ellenőrt?

  • hogy kész legyen a házad határidőre
  • a garanciális hibák lecsökkentése érdekében
  • a műszaki tartalom ellenőrzéséért
  • műszaki tanácsadásért

Mit csinál a műszaki ellenőr?

Az építőipari kivitelezési tevékenység végzésének helyszínén az építtető helyszíni képviselője. Legfontosabb feladata az építőipari kivitelezési tevékenység teljes folyamatában elősegíteni és ellenőrizni a vonatkozó jogszabályok, hatósági előírások, szabványok, szerződések és a kivitelezési dokumentáció betartását. Ezen felül segíti a kivitelezőt az egyes építési szakaszokban a műszakilag helyes kialakítás kiválasztásában.

Mikor kötelező műszaki ellenőrt megbízni?

2011. február 9-étől hatályos szabály szerint kötelező építési műszaki ellenőrt megbízni, ha építési engedélyhez kötött építési tevékenységet végeznek, és feltéve, hogy

a) az építőipari kivitelezési tevékenységet több vállalkozó kivitelező végzi,

b) az építési beruházás a Közbeszerzési törvény hatálya alá tartozik,

c) az építési beruházás nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy tárgyát képezi,

d) az építőipari kivitelezési tevékenység műemlékvédelem alatt álló építményt érint

e) építtetői fedezetkezelő működik közre.

Az erre vonatkozó jogszabályok: 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet; 1997. évi LXXVIII. tv.; 37/2007. (XII. 13.) ÖTM rendelet; 244/2006. (XII. 5.) Korm. rendelet

A 191/2009 (IX.15) Korm. rendelet kiegészítésében 2013. október 1-től kötelező az elektronikus építési napló vezetése (általános építmények esetén - pl. családi ház), amennyiben az építkezés korábban kezdődött, elég a papír alapú is.

Miért ajánljuk a műszaki ellenőrzést?

Az építkezés nem rutin feladat, sokaknak nincs benne jártassága, ez természetes. Ugyanakkor a pénzösszegek és a döntések súlya nagyon nagy. Emiatt elveszve érezheti magát a laikus építtető. Neki egyértelműen biztosítékot jelent, ha műszaki ellenőrt fogad.

Kivitelező cég lévén munkánk során mi magunk is találkozunk műszaki ellenőrökkel. Ezen alkalmakkor a kivitelezői oldalról megtapasztaltuk, mit jelent a műszaki ellenőr jelenléte. Munkánk során három féle ellenőrrel találkoztunk. Volt, aki akadékoskodásával kifejezetten hátráltatta a munkánkat, volt, aki szó nélkül, díj ellenében látogatta az építkezést, de fizetése és a látogatásai teljesen eseménytelenek és hasztalanok voltak. Viszont találkoztunk kifejezetten segítőkész műszaki ellenőrrel is, akinek az építkezés gördülékeny, problémamentes haladásában igen nagy szerepe volt.

A pozitív tapasztalatok miatt indítottuk el mi is új szolgáltatásunkként a műszaki ellenőrzést. Szeretnénk megosztani jó tapasztalatainkat a kollégákkal is, amit a saját építkezéseinken „a saját bőrünkön” tapasztaltunk meg.

Műszaki ellenőrzés referenciáink

Műszaki ellenőrzést vállalunk Budapesten, Pest , Vas, Győr-Moson-Sopron megyében valamint Burgenland területén , 9900 Ft-25.000 Ft/alkalom ártól.

Amennyiben építkezel, és műszaki ellenőrt fogadnál, töltsd ki az alábbi űrlapot, vagy információért keress minket a +3670316 48 68-as telefonszámon.


:: weblapkészítés ::

 Copyright © é z s é 2016 Felhasználási feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat

é z s é +36 1 275 41 23 1112 Budapest Budaörsi út 165. 3. emelet 3.