Erkély utólagos hőszigetelése

Anyagköltséggel, munkadíjjal

2010. május 18.

Az erkélyeket energetikai szempontból vonalmenti hőhídnak tekintjük, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy beszökik a lakásba a hideg a födémhez csatlakozó kerületük mentén.

Elvben elég lenne 1- 1,5 méteres szakaszon leszigetelni az erkélyeket, a hő sem terjed a végtelenségig. Kénytelenek vagyunk azonban végigszigetelni, mert elég bajos lenne megoldani azt is, hogy miből legyen a feltöltés, ahol a szigetelésnek vége szakad.

Csomópont

A vasbeton fölött van egy enyhe lejtést adó réteg, erre kerül a vízszigetelés és az erkély szélére egy vízelvezető lemez. A vízszigetelés modifikált (műanyag hozzáadásával feljavított) bitumen lemez legyen. Ennek 2 nagy csoportja van, az SBS és az APP, mind a kettő nagyon jó öregedésálló tulajdonságokkal bír. A különbség a kettő között, hogy más-más műanyaggal vannak módosítva, és ezáltal az SBS téli nagy hidegben is alkalmazható, az APP-vel pedig nyári nagy melegben is lehet szigetelni. A legtöbb tüzépen csak GV3 és GV4 üvegfátyol betétes lemezeket lehet kapni, ezek minősége azonban nem megfelelő. Az SBS és az APP lemezeket mi a Tető-Plusz Kft-nél szoktuk megvásárolni, ott részletesebb alkalmazási tancsáokat is tudnak adni.

A vízszigetelésre zártcellás extrudált XPS polisztirol hőszigetelést teszünk, ami bírja a nedvességet. A hőszigetelést néhol meg kell szakítani a párnafákkal, ezek támasztják ugyanis meg a fölső, járófelületként is funkcionáló Thermowood faburkolatot.

erkély csomópont

A csomópontot Tóth Gergely készítette

Anyagköltségek és munkadíjak
szerkezeti elem

 

anyagköltség

[Ft/m2]

 

munkadíj

[Ft/m2]

geotextília, vízszigetelés és vízelvezetés 2000 2500
hőszigetelés (10 cm XPS) és vakolás 4000 720
párnafa(7,5x 15 cm minden négyzetméteren) 563 7000
Thermowood faburkolat 7000
Összesen
13 563
10220
    23783
Az erkély alját és széleit is hőszigetelni kell!

Ezeken a részeken a hőszigetelés 4720 Ft/m2-os költségével számolhatunk. Ez az összeg 10 cm hőszigetelésre vonatkozik. Ha növeljük a vastagságot, az anyagköltség változik csak, a munkadíj ugyanannyi.

Konkrét példa

Nagyon drága az utólagos hőszigetelés. Épp aktuális nálunk a kérdés. Van egy érdeklődő házaspár, aki fel szeretné újítani a 60-as években épült családi házukat. 2 erkélyük és egy teraszuk van, ezek összesen 29 m2 nagyságúak.

Ez így összesen 29 m2 (járófelület) x 23783Ft= 689707 Ft + 40m2 (erkélyek alja és szélei) 4720 Ft/m2= 188 800 Ft, vagyis 878 507 Ft. Figyelemreméltó viszont az is, hogy a hőhidak ily módon való megszüntetésével 10,1 %-kal csökkenne az éves fűtési energiafelhasználás.

Kompakt forma, hőhídmegszakítás, önhordó szerkezet

Érdemes tehát előre gondolkodni és minél kevesebb kiálló formát betervezni, vagy ha mégis, akkor azokat gondosan elválasztani az épülettől.  Erre valók a szintén nagyon költséges hőhídmegszakító elemek, amiket a födém vasalatába illeszthetőek és polisztirol rétegüknek köszönhetően meggátolják a hő terjedését. Megoldás lehet az is, és minden bizonnyal ez a legjobb megoldás, ha a terasz terhét nem az épület viseli, hanem a talajon fekvő oszlopok, gerendák.

Hőhídmegszakító elem

Hőhídmegszakító beszerelése

hőhídmegszakító elem beszerelése

kivitelezés főoldal