Speciális nyílászárók

2009. február 23.

A speciális ablakok legalább kettő, de általában háromrétegű hővédő üvegezéssel készülnek azért, hogy teljesíteni tudják az alacsony hőátbocsátásra vonatkozó magas követelményeket. Kedvező tulajdonságaikat az üvegezések közti teret kitöltő nemesgázoknak (argon, kripton, xenon) köszönhetik. meg kell ismernünk egy újabb fizikai mennyiséget.

Mi az az "U" érték, amit a legtöbben "k" értéknek ismernek?

Az U érték a nyílászáró hőátbocsájtási tényezője ami passzívház esetén az egész ablakra vonatkozó Uw (w, mint window) hőátbocsátási tényező nem haladhatja meg a 0,80 W/(m2K) értéket, míg a jelenleg érvényben lévő szabvány követelményértékei ennek a kétszeresét is megengedik.

Télen jó, ha nagy a "g" érték, nyáron meg nem?

A g érték az üvegfelületen keresztül a belső térbe beeső, és télen a belső tér fűtéséhez hozzájáruló napsugárzás arányát adja meg.Vagyis minél nagyobb a naptényezőként is emlegetett g érték, annál nagyobb a hőnyereség, ami a hideg évszakokban igen hasznos, nyáron viszont hatványozottan megköveteli az árnyékolásról való gondoskodást. Az ablak szerves részét kell, hogy képezze a hőszigetelt sarokösszekötés és a speciálisan szigetelt ablakkeret is.  Könnyen beláthatjuk, hogy az ablakok elhelyezkedése és mérete szintén meghatározó jelentőséggel bír, ezért az épület az optimális tájolás nagyon fontos. Olvassa el a Passzív szoláris nyereségek és a Milyen fajta üvegezések közül választhatunk? című írást is.

Tovább is van:

1. Hőszigetelés

3. Hőhídmentes szerkezet

4. Ellenőrzött szellőztetés

5. Passzív szoláris nyereségek

6. Gazdaságos üzemeltetés

Kapcsolódó témák:

Megéri-e ma Magyarországon energiahatékony épületet építeni?
Passzívházak terjedése Magyarországon...van rá esély?
Mit jelent az A kategóriás ház?
Zöld beruházási rendszer...lesz belőle valami?

címlap foto: http://www.hocoplast.com

vissza a passzívház oldalra!