Milyen fajta üvegezések közül választhatunk?

Hőtechnikai paraméterek, fényáteresztés, biztonság

2011. március 18.

Mi minden befolyásolja egy korszerű hőszigetelő üveg tulajdonságait?

- üveg típusa

- rétegek száma

- bevonat

- gázkitöltés

- távtartó

Mielőtt belebonyolódnánk a sok paraméterbe ismerjünk meg egy-két gyakran előforduló kombinációt.

U-érték

A legfontosabb, de nem az egyetlen fontos tulajdonság, amivel az ablakokat és az összes többi határoló szerkezetet jellemezni szoktuk az a hőátbocsátási tényező. Ez fejezi ki, hogy 1 K hőmérsékletkülönbség hatására a szerkezet 1 m2 felületén mekkora hőmennyiség jut át, azaz hány Watt a hőveszteség.

Az U-érték (régi nevén k érték) mértékegysége W/m2K. Régi épületek rosszul záródó, 1 rétegű üvegezéssel ellátott ablakainak az U-értéke akár 5 W/m2K-nél is több lehet.A 80-es évek végén jelentek meg a sima 2 rétegű hőszigetelő úgynevezett Thermoplan üvegezések, melyek tipikus U-értéke 2,8 W/m2K. Ez az érték csak az üvegezésre vonatkozik (Ug), a teljes ablakra vonatkozó érték még akkor is 0,2-0,3 W/m2K értékkel több, ha korszerű a keret és a beépítés módja is megfelelő.

Szigorodó követelmények

Várhatóan jövőre változni fog a jelenleg érvényben lévő épületenergetikai szabvány és szigorodni fognak a határoló szerkezetekre vonatkozó hőátbocsátási tényezők értékei is. Külön követelményt kell majd teljesítenie az üvegezésnek és a teljes ablakszerkezetnek. A mostani 1,6 W/m2K értéket tervezik 1,4 W/m2K értékre csökkenteni, míg az üvegezésnek ennél logikus módon még alacsonyabb, 1,1 W/m2K értékű hőátbocsátási tényezővel kell bírnia. A Magyar Mérnöki Kamara javaslataihoz az é z s é kftenergetikusai is hozzászóltak, a végső verzióra még várni kell, a tervezetről azonban már most lehet olvasni.

Kétrétegű, Low-E bevonatos argon gáz töltésű üvegezés

Az úgynevezett Low-E (low emission= alacsony kibocsátású) bevonattal a hőszigetelő tulajdonság nagy mértékben javítható, ezért ma már majdnem minden üvegezést így készítenek el. Levegő kitöltéssel és Low-E bevonattal 1,3- 1,4 W/m2K U-érték érhető el. 1,0- 1,1 W/m2K érték eléréséhez már nemesgáz kitöltésre van szükség, a leggyakrabban argon gázt használnak.

A Szilánk Glass Company-nak már van olyan kétrétegű üvegezése, ami 0,935-es U-értékkel bír, ezt a Low-E bevonat korszerűsítésével sikerült elérni.

Három rétegű üvegezést nem lehet mindenhova betervezni

Továbbra is argon gázzal kitöltve a légréseket, műanyag távtartókat és Low-E bevonatot használva, de nem kettő, hanem három réteg üvegezéssel 0,6 W/m2K értékre csökkenthető a hőátbocsátási tényező.

Minél nagyobb a tábla mérete, annál vastagabb üvegezést kell használni, körülbelül 3,2 m2 felett általában a gyártók csak 6 mm vastag üveglapokkal tudják biztosítani a megfelelő statikai teherbírást.Ugyanakkor azzal is kell számolni, hogy egy 1 m2 méretű, egy milliméter vastag üveg tömege 2,5 kg. Tehát ha túl nagy az üvegtábla, és azt már nem lehet 4 mm vastag üvegből legyártani, akkor pl. 3 rétegű üvegezés igénye esetén beleütközünk abba a problémába, hogy a teljes teher olyan nagy [3,2 m2 (tábla mérete) x 2,5 kg/m2 (fajlagos tömeg) x 3 x 6 ( 3 db 6 mm vastag üveg)] = 144 kg, amit nem minden nyíló szárnyú szerkezet bír el.

Tanulság: főleg ott, ahol ilyen tervezési korlátok vannak, érdemes megfontolni a továbbfejlesztett 2 rétegű üvegezést: a még alacsonyabb U-értékű (Ug=0,935 W/m2K) úgynevezett Low-E-Extreme megoldás ára kb 25 %-kal drágább, mint a ma már hagyományosnak mondható Ug= 1,0-1,1 W/m2K értékű üvegezéseké.

Naptényező kontra fényáteresztés

Komfortérzetünket és a nyári túlmelegedés elleni védelmet tekintve vannak még más tulajdonságok is, amiket érdemes figyelembe venni.A g-érték fejezi ki, hogy a napenergia hányad részét ereszti át az üvegezés, nyáron az a célszerű ha ez az érték minél alacsonyabb. Az eddig bemutatott üvegezés típusoknál azonban a g-érték csökkenésével a látható fény áteresztésének hányadosa is csökken, ami lakóépületeknél nyilvánvalóan nem előnyös.

 

2 rtg hőszigetelt üvegezés

 

2 rtg hőszigetelt üvegezés Low-E bevonattal

  3 rtg  hőszigetelt üvegezés Low-E bevonattal

tipikus felépítés

4-16-4   4-16-4   4-16-4-16-4

Ug érték

2,8 W/m2K   1,1 W/m2K   0,7 W/m2K

g-érték

76 %   65 %   49 %
LT fényáteresztés

81 %

  78 %   70 %

A táblázat azt mutatja, hogy sima float, azaz úsztatptt technológiával készülő, Low-E bevonatos üvegezésnél is megfigyelhető a Ug érték csökkenésével párhuzamosan a nyári hővédelemben szerepet játszó g érték csökkenése, de ez nem mindig elegendő.

Multifunkciós üvegezések

Speciális igények esetén lehet úgynevezett multifunkciós üvegezéseket is használni, melyek kimagasló védelmet nyújtanak a hő ellen (g<40%) , de a fényáteresztésük sem túl alacsony (LT>60 %), a kettő aránya ideális esetben nagyobb, mint 2. Ilyen üvegezéseket gyakran használnak nagy függönyfalakkal rendelkező irodaépületeknél.

Üvegszerkezet kalkulátor haladó felhasználóknak!

Biztonsági üvegezések

Biztonsági üvegezést egyfelől a bent lévő emberek biztonsága, másfelől pedig a betörők elleni védelem miatt célszerű választani. Az egyrétegű edzett üvegek ugyan szilánkokra robbannak, de épp az apró szilánkoknak köszönhetően nem okoznak sérülést. A többrétegű, aktív védelmet nyújtó biztonsági üvegek úgy készülnek, hogy 2 réteg üveget egymáshoz laminálnak és közé egy, vagy akár négy réteg biztonsági fóliát, esetleg egy speciális gyanta réteget tesznek Fej feletti üvegezés esetén balesetveszélyes helyzetet teremtünk, hogyha ezt kispóroljuk.

Különböző biztonsági szintek ismertek. Az áttörés biztonságot jelentő B1- B3 (európai szabvány szerint P6B-P8B)) kategória eléréséhez nincsen konkrét recept, a gyártók különböző módon érhetik el a 30 vagy még több fejszecsapás elleni védelmet és minősíttethetik a szerkezetet.

Ily módon kiválthatjuk a nem túl szép fém rácsokat is. A tervezőnek azonban időben tudnia kell, hogy kell-e biztonsági üvegezés, mert ezek jelentősen növelik a szerkezet vastagságát (pl B1-es biztonsági szintű üveg vastagsága legalább 13 mm).

Lássunk egy jelölést, hogy később ne vesszünk el amikor ezt egy nyílászáró konszignációban vagy egy üvegezéssel foglalkozó cég honlapján látjuk viszont:

A1-16+ ar-4lowE azt jelenti, hogy a külső oldalon legalább 9 mm vastagságú több rétegű minősített biztonsági üveg van, 16 mm-es a távtartó, Ar gázzal van kitöltve, a belső üveg 4 mm vastagságú és Low-E bevonatos.

Két rétegű, Low-E bevonatos  biztonsági üvegszerkezet

Kétrétegű, Low-E bevonatos biztonsági üvegezés szerkezetének vázlata, ez természetesen lehet úgy is, hogy kívülre kerül a biztonsági üveg

Megnéztük a Generali biztosító mi alapján fizet

A Generalinál úgy működik a biztosítás, hogy az esetleges káreset után mérik csak fel, hogy az adott épület melyik védelmi kategóriának felelt meg, ez alapján többet fizet a biztosító, hogyha volt:
- riasztóberendezésünk
- vagy belülről zárható zsalugáterünk
- vagy külső rács (ez nem túl szép megoldás)
- vagy biztonsági üvegezésünk.

Az is számít, hogy milyen magasan van az ablak. 3 méter alatt szigorúbbak a védelmi szintre vonatkozó követelmények (B1), mint 3 és 6 méter közötti magasság esetén (A1), míg 6 méter felett még a legmagasabb védelmi szint teljesítéséhez sem kell semmilyen óvintézkedés.

Árakról nehéz általánosságban beszélni, mert nagyon sok paraméter változhat. Az alacsonyabb biztonsági szintet jelentő dobásálló üvegezés ára kb (!) két és félszerese a sima kétrétegű 1,0 W/m2K U-értékű üvegezésének A B1 besorolású áttörésbiztos üvegezésért pedig kb négyszeres árat kell fizetni, ami soknak tűnik, de ha azt vesszük, hogy ez utóbbi ár különbség egy átlag családi ház kb 20 m2 üvegfelületénél 300 000 Ft többletköltséget jelent, akkor ez már nem feltétlenül túl nagy áldozat a nagyobb biztonságért. Ahhoz azonban, hogy az egész nyílászáró szerkezet biztonságosnak legyen nevezhető, a megfelelő rögzítésről is gondoskodni kell.

Összességében tehát elmondhatjuk, hogy az üveg, mint építőanyag már korántsem csupán egy átlátható, fényáteresztő szélfogó matéria a nyílászárónkban, sokkal több annál. Érdemes külön figyelmet fordítani sokrétűségére, már a tervezés fázisában. Ha megfogalmaztuk, milyen igényünk van az üveggel kapcsolatban (hővédelem, fényvédelem, napvédelem, biztonság, hanggátlás), a jövőbeni kellemes otthon-érzet és optimális energia-felhasználás érdekében javasolt felkeresni a területen jártas tervezőt, megtérül ez irányú befektetésünk.

Köszönet Lőrinczy Zsoltnak, a Szilánk Glass Company projektmenedzserének a cikk megírásához nyújtott értékes segítségért.