A 13 milliós ház energetikai számítása és költségvetése

közkívánatra:)

2012. január 24.

Aki nem ismeri az előzményeket, annak feltétlenül ajánljuk korábbi bejegyzésünket: 95 m2 alacsony energiaigényű családi ház 13 millió forintból

A tegnapihoz képest magyarázatot fűztünk a költségvetéshez, lásd utolsó bekezdés! (2012. január 25.)

Rétegrendek

belülről kifelé

Padló

7 mm padlólap vagy laminált parketta
2 cm  polifoam
5 cm aljzatbeton
1 rtg fólia
20 cm EPS 100
1 rtg vízszigetelés
10 cm vasbeton lemez
5 cm kavics

Padló U-értéke: 0,2 W/m2K

A jelenleg érvényben lévő 7/2006 TNM rendelet szerinti követelményérték a talajon fekvő padlók hőátbocsátási tényezőjére vonatkozóan csak a kerület mentén másfél méteres sávban definiál értéket: 0,5 W/m2K, vagyis a "13 milliós ház" padlója a mostani szabványnál 2,5 x jobb!

A szabvány egyébként várhatóan már ebben az évben szigorodni fog!

Külső fal

1,25 cm ragasztott gipszkarton
25 cm PTH 38 NF vázkerámia falazat fordítva falazva
20 cm dryvit hőszigetelés (EPS 80)

Külső fal U-értéke: 0,17 W/m2K (ez 2,64 x jobb, mint a mostani szabvány!)

hőszigetelés

vázkerámia tégla és rajta dryvit hőszigetelés

Válaszfal

12,5 mm ragasztott gipszkarton
10 PTH 10 válaszfal
12,5 mm ragasztott gipszkarton

Festés Héra diszperziós festékkel.

Tető

1 rtg bitumenes vastaglemez
18 mm osb lap
3x5 cm ellenléc
1 rtg páraáteresztő fólia
20x7,5 cm szarufa / szálas hőszigetelés
5x5 cm stafli / szálas hőszigetelés
1 rtg fólia
12,5 mm gipszkarton

Tető U-értéke: 0,16 W/m2K (ez 1,56 x jobb, mint a mostani szabvány szerinti követelményérték!)

hőszigetelés

Így néz ki a bitumenes vastaglemez fedés a tetőn

A tető fedése bitumenes vastaglemez, amit általában lapostetők vízszigetelésére használnak. Kulcsfontosságú az alapanyag minősége (az átlag tüzépen kapható GV3 és GV4 üveg fátyolos lemez ide nem elég) és a szakszerű kivitelezés. Ha a jóminőségű anyag és a szakértelem is megvan, akkor tetemes összeget spórolunk azon, hogy hagyományos értelemben vett tetőfedőanyagot (cserép, fémlemez stb) nem is használunk.

A+ energetikai osztály
a 13 milliós ház részletes energetikai számítása (pdf)

Épület hővesztesége: 5,3 kW

Nettó fűtési energiaigény: 13,11 kWh/m2/év

Becsült elektromos áram fogyasztás a 7/2006 TNM rendelet szerinti szabványokkal számolva: 2 490 kWh/év (kb 124 500 Ft, ebben a melegvíz készítés és a légtechnika működése van benne) Ez ebben a konkrét esetben azonban kevesebb lesz: a bojlert nagyrészt éjszakai árammal érdemes működtetni, az így 4 óra alatt felfűt és ha nem pancsolunk sokat az éves elektromos áram felhasználás 70 000 Ft körül lesz. Ebbe beleszámoltuk a napkollektor használatát is, amivel kb 2 havi melegvíz termelés energiaigénye takarítható meg.

becsült tüzifa fogyasztás: 3 960 kWh/év (kb 35 000 Ft)

Laminált parketta

A laminált parketták egy keményfa őrlemény, egy dekorfólia, és egy nagy kopásállóságú melamin műgyanta réteg egybeépítésével készülnek. Fektetésük és tisztításuk is egyszerű, áruk kedvező (mi 7 mm vastagságú padlót, 2 mm polifoam alátétet és a szükséges szegélyléceket úgy terveztük be, hogy kijöjjenek nettó 1 700 Ft/m2 áron.) Képek a laminált padlóról:



laminált padló forrása: Hubert Parketta Kft (Érd)

Padlólap

hőszigetelés

A fent látható greslap áfával együtt 1 550 Ft/m2. Ilyen árral számolunk, de természetesen lehet ennél különlegesebbet, szebbet is választani (és ez a ház többi burkolatára, ablakára, ajtajára is igaz!). Pl ha 5 000 Ft-os padlólapot választunk a konyhába, fürdőbe és WC-be (16,4 m2), akkor a költségek a kiíráshoz képest kevesebb, mint 57 000 Ft-tal növekednek csak.

padlólap forrása: http://www.keramix.hu/index.php?page=%20Akci%C3%B3s%20m%C3%A1kos%20greslapok

Fürdőszoba csempe

A fürdőszoba a kád körül 1,6 méter magasságban van csempézve, a helyiség többi részén 1, 2 méter magasságig. 2 000 Ft-os csempével számolunk.

Beltéri ajtók

Frontlemez borítású, gerébtokos, tetszőleges színűre festhető beltéri ajtók 15 000 Ft/darab áron.

beltéri ajtók forrása: http://www.nyilaszarobolt.hu/belso_ajto/nyomott_mintas_belso_ajto

A kilincseket 900 Ft/darab áron számoljuk, forrás: http://www.shop.jkh.hu/Zar-lakat-kilincs-cD.html

Miért nincs bejárati ajtó?

Állandó dilemma, hogy vajon érdemes-e a bejárati ajtó biztonságára költeni, hogyha a mellette lévő teraszajtó és ablakok is szabad prédát jelentenek a betörőknek? Mi most a kérdést rövidre zárjuk, ebben a házban nincsen hagyományos értelemben vett bejárati ajtó, hanem két darab üvegezett teraszajtó van helyette, ezáltal is növelve a ház sugárzási nyereségét. A teraszajtók átmenő zárral vannak ellátva, vagyis kívülről és belülről is zárhatóak. 5 légkamrás konstrukció, 70 mm beépítési mélységű profil, horganyzott idomacél merevítéssel, fehér színben. Üvegezés: Pressglas: 4-16-4 mm-es rétegfelépítésű, fokozott hőszigetelésű hőhídmentes "melegkeret", a hőátbocsátási tényező: Ug =1,0 W/m2K

teraszajtók forrása: http://www.tradersoft.hu/muanyag_egyszarnyu_erkelyajto_aluplast.html

Ablakok 1.0 üvegezéssel

Avantgarde 7000 HS műanyag 6 légkamrás ablakok 70 mm profilvastagsággal, 4 Float-16 Argon-4 ClimaGuard Premium üvegezéssel, az üvegezésre vonatkozó hőátbocsátási tényező U=1.0 W/m2K. Minden helyiségben van bukó-nyíló kivitel, de amelyik helyiségben több ablak is van, ott az egyik fix, azaz nem nyitható. A ház szellőztetéséért alapesetben úgyis a légtechnikai rendszer felel, és a fix ablakokkal csökkenteni lehet a költségeket.

Csaptelepek

bal oldalt az IKEA Laglan konyhai csaptelep, jobb oldalt egy Baumax termék látható

A konyhába IKEA Lagan 1 karos konyhai keverő csaptelepet választottunk (nettó 3 850 Ft), a többi vizes helyiségbe pedig egy Baumax terméket (nettó ár 3 000 Ft).

Szaniterek

170 x 70 cm német gyártmányú lemezkád le-és túlfolyó nyílással, 3 év garanciával

nettó ára 19 500 Ft

lemezkád forrása: Zólyomi szerelvénybolt

A mosdókagyló ára 9 500 Ft, a kézmosóé 4200 Ft.

2 Wc van a házban. A WC-k kompletten (csésze, tartály, ülőke) darabonként 15 500 Ft-ra vannak beárazva, ebből az Alföldi Bázis mélyöblítésű, hátsó kifolyáyú Wc csésze 8 500 Ft, a legegyszerűbb Geberit tartály 6 000 Ft, az ülőke pedig 1 000 Ft.

mosdók és a WC forrása: Szaniteraruház

Szoba- és konyhabútorok nincsenek az árban!

Zárt égésterű, folytonégő kandalló

A ZRT+ BERNI kandalló 10 kW teljesítményű, 80%-os hatásfokkal működik. A folytonégés a gyakorlatban azt jelenti, hogy egyszeri megrakással akár 10-12 óra múltán is, a tűz parázságyról újra gyújtható. A hermetikus zárású égéstér 100% ban külső levegőt használ az égéshez. A kandalló hőjét légcsatornákon át vezetjük az épület különböző helyiségeibe, ez a kandalló központi elhelyzéséből adódóan könnyen megoldható gravitációs elven is, vagyis nem is kell elektromos áram igényű ventillátor. A tűztér bruttó ára 333 000 Ft.

kandallló forrása: http://kandalloker.hu/?259,zrt-berni-440x560

Infra szauna

Mérete: 120 cm x 100 cm x 190 cm, 2 fő részére kényelmes

6 db kerámia fűtőegység gondoskodik a megfelelő hőfokról, az összteljesítmény: 1750 W. 2db külső világítás 1 db belső világítás. A digitális vezérlőegység belül van, az egyszerű kezelhetőség érdekében. Hőálló üvegezés az ajtón. Nyitható - zárható tető szellőző nyílás. Nettó 200 000 Ft.

infrakabin forrás: Hungaropool

Hővisszanyerős szellőztetés

A légtechnikát a Bodorvent Kft biztosítja, a rendszer bemutatásának külön bejegyzést szentelünk hamarosan! Jóval olcsóbb lesz, mint a honlapunkon eddig bemutatott szellőztetési megoldások.

Kompakt napkollektor

A kompakt napkollektornál a kollektorcsövek, a hőcserélő és a szolár melegvíztároló egy egységben vannak kialakítva. Nyári üzemre alkalmasak, a fagy ellen védeni kell őket, mivel nincsenek szigetelve. Gravitációs elven működnek, ezért 1 csaptelepet tudnak csak kiszolgálni, esetünkben a fürdőszobai kádat. Az általunk választott árkategória (90 000 Ft) 62 literes tárolóegységgel van ellátva.

A képet a Bauhausban készítettük

Miért nem teljes a költségvetés?

A teljes költségvetést nem szeretnénk közzétenni az interneten, de aki személyesen eljön hozzánk annak megmutatjuk. A fenti árak és anyagok reméljük már önmagukban is sok kérdésre választ adnak. Az eddigi érdeklődések alapján látjuk, hogy szeretnének kisebb-nagyobb módosításokat, ezek természetesen megoldhatók, a telekadottságoknak és a kívánságoknak megfelelően (kisebb vagy nagyobb alapterület, nagyobb nyílászárók) az ésszerűség határain belül áttervezzük a házat és az ár arányosan változik.

A megvalósult tapolcai ház terveit és képeket a kivitelezésről ITT nézhettek meg! 
Kapcsolódó témák
95 m2-es energiahatékony családi ház 0 Ft-tól, akár 15 nap múlva építhető! 95 m2 alacsony energiaigényű családi ház 13 millió forintból Mire figyeljünk az építőanyag megrendelésekor és megvásárlásakor? Családi ház felújítás és bővítés 20 millió forintból