ézsé építész iroda


AKTUÁLIS

cikkeink az építészfórumon:

 

 Balaton-felvidéki hagyományőrzés 

 

Vidéki tornácos házak

modern megfelelője 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cikk kereső
 
 

Referencia kereső
ezse cikk kep

Járjunk a levegőben!

A lebegő lépcső

Szerző: Szilágyi Hajnalka
2017-12-15


 A lakáson belüli vertikális szintkülönbség leküzdéséhez lépcsőket használunk.

Ez lehet zárt elhelyezésű, ezt hívjuk lépcsőháznak vagy szabadon is alkalmazhatjuk őket a nappali vagy közlekedő terek részeként.
 


 Ahogy kikerül a lépcső a lépcsőházból, láthatóvá válnak az oldalai és így szabadon formálható térplasztikai elemmé változik.  Ebben az esetben sem mehet a használhatóság rovására a design, így maximálisan be kell tartani a lépcsőszerkesztés szabályait. Belső lépcsők című írásunkban találtok erre vonatkozó információkat.

A lépcsők megtámasztása több féle módon is történhet. Lehet két oldalon megtámasztott, középen gyámolított, függesztett, konzolos, esetleg vegyesen is alkalmazhatjuk őket.

A lebegő lépcső jellegzetessége, hogy a lépcsőfokokat az egyik oldalon a falba kell fogatni, míg a másik oldal alátámasztás nélkül marad. Ez nagyon látványos megjelenést kölcsönöz a lépcsőnek, ezáltal szoborszerű térplasztikai elemet alkothatunk, egy kötelezően közlekedésre hivatott épületszerkezeti elemből. A fantázia a kivitelezésnek elengedhetetlen kelléke, hiszen az, hogy mi kerül a szabadon „lebegő” oldalra, a képzeletünktől és kreativitásunktól függ. 

Anyaghasználat

Anyagát tekintve, mivel minden egyes lépcsőfok külön van rögzítve, megfelelő tartású anyagra van szükség. Ez lehet kő, vasbeton (monolit vagy előre gyártott), acéllépcső vagy akár üveg. A fémszerkezet lehet rejtett, fával vagy kő-, műkő lapokkal burkolt járófelületekkel, de lehet látszó fém lapokból kialakított lépcsőfokokkal is. 

Szerkezet

A lebegő lépcsőt a mellette elhelyezkedő tartó fallal együtt kell tervezni és kialakítani, hiszen a lépcsőfokok ebbe a falba lesznek befogva. Utólagos kialakítás esetén szükség van segédszerkezetre. 

A maximális karszélesség általános esetben: 1,30 m

Milyen faltípusba építhető be?

Fémszerkezetű, faburkolatos lebegő lépcső beépítése a „Wall” lépcső tervezéssel és kivitelezéssel foglalkozó, Magyarországon is megtalálható cég műszaki adatai alapján:

A csapoknak legalább 18 cm-re be kell érniük a teherhordó szerkezeti falba és nehéz szerkezetekhez alkalmas műgyantával kell rögzíteni. Olyan tömítéseket érdemes használni, amik a lépcsőfok és az acél szerkezet közé helyezve, megakadályozzák a rezgés és a zaj átterjedését a falba, a lépcső használata során.

Felmerül a kérdés, hogy milyen teherbírása van ezeknek a légies szerkezeteknek. A lépcsőfokok erősségét kísérletek során tesztelik, európai szabványok szerint. Ahogy a lenti ábra is mutatja, bár megjelenésük könnyed, teherbírásuk igen magas. Megosztott vertikális terhelés esetében 4kN/m2  (400 kg/m2), míg koncentrált vertikális terhelés esetében (mondjuk a lépcső szabadon lebegő részén) 330 kN (300 kg).

Mennyibe kerül?

A lépcső szélességétől és a faburkolat színétől függően 260-310 € között mozog az összeg. Ez nem tartalmazza a kivitelezés díját, és a korlát árát.

Korlát

Az építési biztonsági szabályok korlát alkalmazását írják elő. Egy hagyományos korlát azonban lényegesen elvesz a konzolos lépcső megjelenéséből ezért gyakran függesztéssel kombináljuk a lebegő lépcsőket. Ennek általában nincs statikai oka, tartó szerepe, viszont betölti a korlát funkcióját és e mellett esztétikus is. Ezek lehetnek például függesztett fémsodrony korlátok, de lehetőségek egész tárháza áll rendelkezésünkre, a korlát kialakítása tekintetében.
 
                                                          egyszerű fém korláttal
                       üveg korláttal                                                      fémháló korláttal
 
 
Utólagos vagy nem teherbíró szerkezetbe való beépítés esetén segédszerkezettel is megvalósítható.
         
 

Források:

http://ujhazcentrum.hu

http://alepcsok.hu/termek/lebego-lepcso-wall/

wall tehnikai adatlap 

 

 

 

Kommentek:

Hozzászólok:

:: weblapkészítés ::

 Copyright © é z s é 2016 Felhasználási feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat

é z s é +36 1 275 41 23 1112 Budapest Budaörsi út 165. 3. emelet 3.