ézsé építész iroda


AKTUÁLIS

 

Az építési folyamat szereplői 

és azok felelőssége

 

 

cikkeink az építészfórumon: 

 Balaton-felvidéki hagyományőrzés 

 

Vidéki tornácos házak

modern megfelelője 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cikk kereső
 
 

Referencia kereső
ezse cikk kep

Belső lépcsők

Lépésről lépésre..

Szerző: Biriki Krisztina
2017-07-21


 Emeletes családi háznál a beltéri lépcső nagyon fontos szerepet játszhat az otthon kinézetében, használatában. Értve ez alatt azt, hogy a nyilvánvaló fel-le jutás biztosításán kívül, megjelenésével központi része lehet otthonunknak. Milyenek a lehetőségek, ha azt szeretnénk, hogy jó is, szép is legyen? Nézzük meg lépésről lépésre… Családi házak építésekor vagy felújításakor nagy fejtörést okozhat az emeleteket összekötő lépcső és burkolatának kialakítása, hiszen mint említettük, nem csupán a funkció szerepét tölti be, hanem legalább annyira meghatározó esztétikai része lehet a lakásnak, mint a többi helyiség.

A lépcső helyét és méretét általában a rendelkezésre álló hely határozza meg, de általános tény, hogy minél szélesebb és kevésbé meredek, annál kellemesebb a használata. Így viszont annál több területet vesz el az épületből. 

Nézzük a típusait!

Sokféle variáció, kialakítási forma létezik, mi most az alaptípusokkal foglalkozunk ..

Egykarú egyenes lépcső: egyetlen vonalban vezet fel az alsó szintről a felsőre, ezáltal ezt a legkönnyebb megépíteni, viszont annyira helyigényes, hogy sok házban nem lehet neki helyet találni. Van olyan változata, ahol pihenő van beiktatva, bár ez nem gyakori, mivel ez nagyon nagy belmagasságnál fordulhat elő.

 

L-alakú lépcső: a forduló itt 90 fokos, tehát néhány lépcsőfok már húzott lesz, vagy pihenős megoldás lehetséges szintén. Ez még mindig elég sok helyet foglal és nem is a legpraktikusabb megoldás.

 

Fordulós lépcső (U alakú): a forduló itt 180 fokos, a legtöbb lakótér adottságaihoz a leginkább megfelelő típus, hiszen a legkevesebb helyet foglalja. Az elfordulás legáltalánosabb megoldási módjai: húzott lépcsőfokokkal (ami itt már jóval több lesz) vagy pihenővel.

  

Körlépcső: a lépcsőfokok folyamatos ívben fordulnak a felső szintig, alkalmazása elég ritka családi házakban.

 

Csigalépcső: egy központi oszlopból „sugárszerűen”, spirál alakban fordulnak a lépcsőfokok, nagyon keskeny helyeken alkalmazzák, nem is mondhatóak biztonságosnak, használatuk pedig nem valami kényelmes.

 

Így tervezzük!

Technikailag az egyik legnehezebb kivitelezhető építészeti egység a házban. Tervezésekor több előírást és szabványt kell figyelembe venni.

A lépcsőképlet: 2 x m + sz = 60-64 cm – ezt betartva a lépcsőn járás biztonságos és kényelmes lesz. Tehát ez azt jelenti, hogy a lépcsőfokmagasság kétszeresének és a lépcsőfok belépési szélességének összege 60 és 64 cm között legyen. Ez abból adódik, hogy az átlagos emberi lépéshossz 63 cm.

A lépcső betartandó méretei lakásra, családi házra vonatkozóan a következők. Zárójelben feltüntetjük az általános előírást, ezek azért a kényelmesebb méreteket jelentik…

Fellépő magasság: max. 20 cm (max. 17 cm)

Belépő szélesség: min. 23 cm (min. 29 cm)

Karszélesség: min. 80 cm (min. 90 cm)

Lépcső és korlátelemek közötti nyílás: max. 12 cm

Karfa magasság: min 90 cm. 3m fölött 100 cm

Teherbírás: 300 kg/m2, 3 kN

Fejmagasság (szabad belmagasság): 200 cm (min 220 cm)

 
Lássuk, miből készülhet!
 
Új családi házakban gyakran készül betonból a lépcső, ami a kőműves munkákkal együtt készül el és majd az egyéb szakipari munkák kivitelezésekor kerül rá igény szerint burkolat, mely lehet kerámia-, kőlap- vagy faburkolat, csak a leggyakoribbakat felsorolva. Előnye, hogy nagyon masszív alapot ad és gyakorlatilag bármivel burkolható, viszont a betonalap kialakítása elég körülményes. Kivitelezéséhez zsaluzatot kell készíteni, amelybe az acélbetétek beszerelése után betonozás és a beton tömörítése történik.
 
A lépcsők anyaga, szerkezete lehet még fa, fém, acél, vagy ezek kombinációja, és akár gipszbeton is, a dizájn már nyilván egyedi ízlés és/vagy pénztárca dolga, de mindenképpen tartósnak és teherbírónak kell lennie. És akkor ott van még a korlát kérdése, hiszen annak is számtalan kialakítása létezik, de itt is figyelni kell az előbb említett előírt minimum magasságra és a benne lévő nyílásméretre!
 
 
 
 
 

Kommentek:

Hozzászólok:

:: weblapkészítés ::

 Copyright © é z s é 2016 Felhasználási feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat

é z s é +36 1 275 41 23 1112 Budapest Budaörsi út 165. 3. emelet 3.