Kivitelezési tevékenység előzetes bejelentése

Van még dolgom az építkezés előtt?

2013. október 2.

Mostanában hónapról hónapra változnak az építkezéssel kapcsolatos jogszabályok, nem könnyű eligazodni közöttük laikusként. Ebben a zűrzavarban szeretnénk iránymutatást adni az építkezni vágyóknak.

Készen vannak a tervek, megvan a jogerős építési engedély, már a kivitelezővel is leszerződtél a munkára, azt gondolnád, most már csak várni kell amíg felépül a ház.

Tényleg nincs más dolgod? Nem maradt ki valami fontos?

Az a tapasztalatunk, hogy gyakran bizony elmarad a kivitelezés előzetes bejelentése vagy későn kerítenek sort rá a leendő háztulajdonosok ami nagyon sok problémát tud okozni a későbbiekben.

Milyen esetekben kell bejelentened a kivitelezést?

Mikor kézhez kapod az engedélyező határozatot, érdemes végigolvasni a jogszabályrészletekkel teletűzdelt néhány oldalt, ebben mindig le van írva milyen teendőid vannak még az épület elkészültéig. Előfordul, hogy az engedélyezés során volt valamilyen szakhatósági résztvevő akkor ő előírhat kikötéseket. Például barlangveszélyes területen a Bányakapitányságnak be kell jelenteni, hogy elkészült a földmunka, ekkor ők kijönnek szemlére és megállapítják, hogy rendben van e minden vagy esetleg országunk új cseppkőbarlanggal bővült de ez utóbbi viszonylag ritkán fordul elő. :D

Ebben a részben találhatjuk meg azt a mondatot is, hogy:

"A tervezett építési tevékenység megkezdését az építésfelügyeleti hatósághoz előzetesen be kell jelenteni."

Ha ez szerepel a határozatban, az azt jelenti, hogy az építmény értéke meghaladta az 50 millió Ft-ot, az engedélyezési terv részeként készítendő építményérték számításban, tehát előzetes bejelentési kötelezettséged van.

Ennél meg kell jegyezni, hogy ez nem az építési munkák értékére vonatkozik, hanem a teljes ingatlanra, tehát előfordulhat, hogy meglévő házadat csak egy télikerttel bővíted, mégis 50 M feletti építményérték jön létre és ugyanolyan kötelezettséged van, mint annak, aki egy teljesen új családi házat épít.

Van még néhány eset amikor szintén előzetesen be kell jelenteni a kivitelezés megkezdését, ezek a következők a teljesség kedvéért:

  • a) az építésügyi hatósági engedélyhez kötött és az építésügyi bírság megállapításának részletes szabályairól szóló jogszabály szerint számított, 50 millió forint számított építmény-értéket meghaladó,
  • b) a Kbt. (Közbeszerzési Törvény) hatálya alá tartozó,
  • c) a továbbépítésre vonatkozóan az a) és b) pont szerinti értéket elérő, fennmaradási és továbbépítési engedély birtokában elvégzendő, vagy
  • d) az építtetői fedezetkezelés hatálya alá eső

Ezeket a pontokat engedélyező hatóság megvizsgálja amikor megadja az építési engedélyt ezekről a pontokról nyilatkozik is a határozatban, hogy ezek bármelyike fellép-e a mi esetünkben. Ha nem, akkor nem kell bejelentened a kivitelezést, nyugodtan nekiláthatsz a munkának.

Ha viszont igen, akkor olvass tovább!

Mikor kell bejelenteni a kivitelezés megkezdését?

15 nappal a kivitelezés megkezdése előtt!

Ezért nagyon fontos hogy időben sort keríts rá, emiatt ne késsen az építkezés.

Hol és hogyan kell bejelenteni?

Az építkezés bejelentését étdr felületen kell megtenni, vagy személyesen a kormányablaknál. 5000 Ft illetéket kell befizetni.

A kitöltendő formanyomtatványt itt találod:
http://www.e-epites.hu/etdr/nyomtatvany

Sajnos több ügy felünk is jelezte, hogy a kormányablaknál elküldték őket, hogy töltsék fel étdr-be.

étdr – Mi is ez?

2013.01.01-én bevezetésre került az ÉTDR (Építésügyi hatósági engedélyezési eljárást Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszer), amely az építésügyre szakosodott elektronikus ügyintézési rendszer. Fő célja az engedélyeztetési eljárás felgyorsítása, a dokumentumok kezelése és az ügyintézés leegyszerűsítése.

Hogyan lehet regisztrálni? Az okmányirodákban igényelhető ügyfélkapuval.

Korábbi cikkünkben találhatsz hozzá használati utasítást:
http://www.csaladihaztervezes.hu/Cikk/elektronikus-engedelyeztetes

A működési elv ugyanaz néhány különbséggel:

Eljárás típusa

Építőipari kivitelezési tevékenység megkezdésének bejelentése

Eljáró hatóság

Budapesten az I. Kerületi Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatal (Budapesten igaz, de a határozatba szerepel ez is, kinek kell a bejelentést megtenni)

A feltöltendő dokumentumok pedig:

  • A korábban letöltött, kitöltött beszkennelt formanyomtatvány: http://www.e-epites.hu/etdr/nyomtatvany
  • Meghatalmazás beszkennelve, ha nem azonos az építtető és a feltöltő.
  • Illeték befizetés bizonylata

Az illetéket el tudod utalni, ily módon

Kedvezményezett neve: Magyar Államkincstár
Számlaszáma: 10032000-01012107
közlemény: Illeték,Kivitelezés
előzetes bejelentése,
Étdr: ......................(ide írd a saját azonosítódat, amikor létrehozod a tárhelyet, akkor már létrejön)
Hrsz:.......................(ide írd a helyrajzi számot)

Ha benyújtottad a kérelmet elvileg készen vagy!

Erre a kérelemre nem fogsz választ kapni, csak akkor írnak vissza, ha valami problémát látnak a bejelentéssel kapcsolatban.
Ha biztosra szeretnél menni, akkor telefonon érdeklődj a helyi építésfelügyeletnél!

Fontos tudni!

Az étdr rendszere nem értesít emailben, hiába van beállítva! Később biztos javítják a hibát, de jelenleg ez a helyzet. Csak a rendszerbe belépve látod, hogy jött e üzeneted!

Kinek a feladata bejelenteni a kivitelezés megkezdését?

Ez az Építtető feladata.

Korábban rendszerint a kivitelező nyújtotta be, egy webes felületen lehetett néhány sor kitöltésével, regisztráció nélkül elvégezni, ingyenesen.

Szerencsére meghatalmazással bárki elvégezheti helyetted, ilyen esetben csak arra kell figyelni, hogy a meghatalmazást el ne felejtsétek feltölteni a kérvény mellé!

Ha szükséged van segítségre, úgy érzed nem boldogulsz az étdr rendszerrel, elriasztott a 85 oldalas felhasználói kézikönyv, vagy esetleg nincs időd még ezzel is foglalkozni, mi szívesen segítünk!

A teljes ügyintézés díja 10 000 Ft+ÁFA. (nem tartalmazza az illetéket)

Keress minket az ezsekft@gmail.com e-mail címen, vagy a 06 1 275 41 23-as számon!

Ha sikerült bejelentened a kivitelezést, már csak annyi dolgod van, hogy keress egy műszaki ellenőrt, aki segít a zökkenőmentes építkezésben! I T T tudhatsz meg többet a műszaki ellenőrzésről!