Egy társasház tervezése a megkereséstől az első koncepcióig

Letölthető árajánlattal

2010. november 10.

Első lépések

Minden megkeresés után szeretünk személyesen is találkozni a leendő ügyfeleinkkel, mely találkozás alkalmával lehetőség adódik jobban megismernünk "egymást" illetve az igényeket. Ilyenkor csak nagy körvonalakban rajzolódnak ki az elvárások, de egy jó kiindulási pontot biztosít számunkra a további munkához

társasház tervezése

A látványterveket és az alaprajzot Oláh Gergely készítette.

Vázlatok és gondolatok

Mielőtt bármibe is kezdtünk volna tartottunk egy helyszíni terepszemlét. Jó ötletek, gondolatok nem feltétlenül csak az íróasztalnál születhetnek, hanem maga a helyszín és az azt körülvevő környezet is inspiráló hatással bírhat. Szemrevételeztük a környező épületek beépítési karaktereit és a helyi adottságokat.

é z s é csoportkép

A tervezés megkezdése előtt összesítettük a beérkezett információkat:

1. a megrendelő igényeit:

-négy lakásos társasház egy család számára

-modern, letisztult, minimalista stílusirányzat

-pinceszint lakásonként egy gépkocsinak + tárolók

-földszint + 2 emelet, alacsony hajlású magastető

2. telekadottságok és beépítési mutatók:

-a felkutatott szabályozási tervlap alapján a telekméret 23x47 m sík felületű

-földszinti beépítettség maximális kihasználhatósága bruttó 165m2

-az övezetben megengedett szintterületi mutató 0,4

-az övezetben maximum 7,5 m-es építménymagasság.

társasház tervezése

Koncepció

Az ajánlatunkhoz készített végleges koncepció csak elviekben végleges, innen még hosszú egyeztetésekkel teli út vezet egy végleges megoldáshoz. A tömegformálást, a kimetszéseket és tömegvisszahúzásokat nagy részben az építménymagasság számítási elve határozta meg. Ugyanakkor olyan tömegformálást kerestünk, amely a megrendelő igényeit is szolgálja. Fontos szempont volt, hogy az első emeleti szinten elhelyezett 2 kisebb lakás legyen az épülethez mérten a legnagyobb alapterületű. A földszinti nagyobb lakás méretének csökkentéséhez az alapkontúrból fa burkolatú kiharapásokat és fedett teraszokat alakítottunk ki. A legfelső szint már eleve kisebb alapterületű a tömeg visszahúzásai miatt, a további csökkentést erkély funkciójú kimetszésekkel értük el.

Árajánlat

Megrendelőnknek a szóban megbeszélt határidőre küldtük el koncepció tervünket egy rövid leírással és tervezési árajánlatunkat.

Letölthető dokumentumok:

Tervezési koncepció

Árajánlat