ézsé építész iroda


AKTUÁLIS

 

Az építési folyamat szereplői 

és azok felelőssége

 

 

cikkeink az építészfórumon: 

 Balaton-felvidéki hagyományőrzés 

 

Vidéki tornácos házak

modern megfelelője 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cikk kereső
 
 

Referencia kereső
ezse cikk kep

Mi számít bele a 300 m2-be?

melyik értelmezésben mennyi a 300 m2-es lakóépület

Szerző: Gortva Anikó, Balogh Anett
2016-11-22


A félreértéseket az okozza, hogy habár minden jogszabály 300 m2 hasznos alapterületű lakóépületről beszél, de sajnos esetenként kicsit máshogy lettek megfogalmazva az egyes törvények és rendeletek, így gyakorlatilag attól függően, hogy mihez akarjuk kiszámítani a hasznos alapterületet, más méretű épület lesz a "300 m2-es lakóépület".Különböző esetek és azok szerinti értelmezések ábrákkal


1. Étv.(1) szerinti számítás - azaz engedélyt kell-e kérnem vagy bejelentési tervet készíttetni?

Egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység:  33/A. §223 (1) A legfeljebb 300 négyzetméter összes hasznos alapterületű új lakóépület építése esetén.

Az étv. csak hasznos alapterületről (lásd. OTÉK(2)) beszél, nem von le semmit. Se gépkocsitárolót, se tárolót, nem is magyarázza tovább a kérdést. Tehát ebben a tekintetben a teljes épület hasznos alapterületéről beszélünk. 

 
Hogy a terepszintet 1,0 m-rel meg nem haladó padlószintmagasságú, homlokzathoz rögzített, lábakon álló előtetővel fedett terasz beleszámítandó-e a hasznos alapterületbe, így a 300 m2-be, arról várjuk az illetékesek állásfoglalását – melyet eddig még nem kaptunk meg. Hozzászólásként szívesen fogadjuk a véleményeket, tapasztalatokat ezzel kapcsolatban!

2. CSOK rendelet(3) szerinti számítás 

mely a CSOK igénybevételét és a magánszemélyek ÁFA visszaigénylését szabályozza 5 millió forintig, amennyiben nem termékértékesítés történik, a hasznos alapterület fogalmát az OTÉK fogalom meghatározásán belül tovább szűkíti:

1. Értelmező rendelkezések
1. § (1) E rendelet alkalmazásában:
18.13 hasznos alapterület: az OTÉK(2) fogalom-meghatározásának keretein belül a következő helyiségek alapterületének összege, amelyek a lakáson mint önálló rendeltetési egységen belül tálalhatók:
a) előszoba, közlekedő,
b) nappali,
c) hálószoba,
d) étkező,
e) konyha, étkezőkonyha,
f) fürdőszoba,
g) WC,
h) kamra, tároló,
i) gardrób,
j) mosókonyha,
k) kazánhelyiség és
l) egyéb fűthető helyiség, ide nem értve a gépjárműtárolót és a pinceszinti helyiséget;

Tehát kifejezetten a fűthető helyiségeket számolja bele a hasznos alapterületbe; így a fedett teraszt nem, illetve a pinceszinti helyiségeket sem belmagasságuktól függetlenül.


3. Az ÁFA tv.(4) szerinti számítás - azaz ha generálkivitelezőnk van és 5 %-os ÁFÁ-val számlázna felénk termékértékesítés címen

13/A.427 összes hasznos alapterület: az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet 1. számú mellékletének 2016. január 1-jén hatályos 34., 46., 46a. és 88. pontjai által meghatározott alapterület;

OTÉK ezen pontjai:
34. Építményszint: az építmény mindazon használati szintje, amelyen helyiség van. Nem építményszint a padlás, valamint az a tetőszint, amelyen a felvonógépházon vagy a lépcsőház felső szintjén kívül más helyiség nincs.
46. Hasznos alapterület: a nettó alapterületnek azon része, amelyen a belmagasság legalább 1,90 m.
46a. Összes hasznos alapterület: az összes építményszint hasznos alapterülete.

Ez így még az első esettel meg is egyezne, de a NAV kiadta erre vonatkozó állásfoglalását 2016.08.18-án.

Ebben ők a teljes pinceszintet beszámíttatják ahol 1,90-nél magasabb a belmagasság, illetve a fedett teraszokat is annak ellenére, hogy ezek nem fűtött és télen nem használható terek.
A gépkocsitároló viszont nem számít bele a 300 m2-be.


Összefoglalva tehát…

Minden esetnél jelenleg máshogy nézzük a házat, annak ellenére, hogy nyilvánvalóan a jogalkotó ugyanarra a 300 m2-es épületre gondolt. Pedig egy épületnél mindhárom eset felmerül - legtöbbször.

Tehát, ha az a kérdés, hogy elég-e a bejelentés, akkor garázsostul, pincéstől számít a ház. Ugyanis az építéshatóság nem a NAV állásfoglalása és nem az ÁFA tv. szerint számol. 

Ha az a kérdés, lehet-e CSOK-ot igénybe venni vagy ÁFA visszatérítést, akkor nem számít sem a garázs és az egész pincét figyelmen kívül hagyhatjuk az alapterület számításnál. A fedett teraszokat is, hisz azok nem fűthető terek.

Ha pedig az 5%-os ÁFA érdekel minket, akkor a garázs nem számít, minden más viszont igen még a fedett teraszok is.


 

(1) 1997. évi LXXVIII. törvény az épített környezet alakításáról és védelméről
(2) 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az országos településrendezési és építési követelményekről
(3) 341/2011. (XII. 29.) Korm. rendelet az otthonteremtési kamattámogatásról
(4) 2007. évi CXXVII. törvény az általános forgalmi adóról

Címkék:

Kommentek:

Hozzászólok:

:: weblapkészítés ::

 Copyright © é z s é 2016 Felhasználási feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat

é z s é +36 1 275 41 23 1112 Budapest Budaörsi út 165. 3. emelet 3.