Ázik a fal? Vizesedik a lábazat? Mit tehetünk házunk védelmében? - II.rész

Mit tehetünk?

2013. augusztus 13.

1. Talajon fekvő padló vízszigetelése

Új vízszigetelő lemezünket a meglévő szerkezeti betonra fektetjük, vagy ennek hiányában új szerkezeti beton készül, amit a teherhordó falba statikai méretezés alapján be kell kötni. Az új vízszigetelés lehet PVC vagy modifikált bitumenes szigetelés is. A padlószigetelést a falszigeteléssel össze kell kötni.

A 2 réteg vízszigetelés fektetésének ára munkadíjjal ~ 4500 + ÁFA Ft/m2

A szerkezeti beton kialakítása ára munkadíjjal ~3000 + ÁFA Ft/m2.

2. Vízszintes falszigetelés a lábazatnál

Falszigetelés készítésére már többféle megoldás közül választhatunk:

a) Magas nyomású injektálás

Az épületeknél régebben alkalmazott gravitációs szigetelést váltotta fel, ahol a fal nem megfelelő telítettsége miatt előfordultak szigetelési hibák. A vakolat eltávolítása nélkül kétsoros furatokba az injektáló csatornákba illesztett szelepes csonkokon keresztül folyékony halmazállapotú nagy nyomással mikroemulzió szigetelőanyagot juttatnak be.

injektálás  - vízszigetelés
kép forrása: http://basa-falszigeteles.hu/falszigeteles-vizszigeteles-lemezes-falszigeteles/wp_000099/

Kétféle működési elv szerint csoportosíthatjuk a nyomás alatti injektálásokat. A szilikon- és sziloxán emulzió injektáló anyagok a kapillárisok falát hidrofóbizálják, így zárva el a nedvesség útját. A poliuretángyanták és akrilátgélek pedig teljesen kitöltik a pórusokat (víznyomás jelenléténél alkalmazzák). Az eljárás során a falba injektáló furatokat készítenek, majd a furatokon keresztül nagy nyomáson a falba "pumpálják" az injektáló anyagot.

Alkalmazását korlátozhatja a falazat anyaga, pórusszerkezete. Vert falaknál, vegyes falazatoknál nem biztosított a teljes telítettség. Találkoztunk már olyan esettel ahol a meglévő homokkő falazat annyival porózusabb volt az őt körülvevő habarcsnál, hogy a téglák elszívták volna az injektáló anyagot a fugáktól is, így a fal egy része védtelen maradt volna a nedvességgel szemben.

A kivitelezők 5-10 év garanciát vállalnak erre a szerkezetre, az injektáló anyag egy idő után eltűnik a szerkezetből, az eljárást utána meg kell ismételni.
Ára ~11.000 + ÁFA/m
Ezt a megoldást akkor alkalmazzuk, ha más lehetőség nem jöhet szóba.

b) Acéllemez besajtolásos szigetelés

A felszivárgó talajvíz útját úgy vágjuk el, hogy a téglasorok közé speciálisan kiképzett, korrózióvédelemmel ellátott, görbékkel egymásba kapcsolódó acéllemezt préselnek be. Ezek közül rozsdamentes acéllemezt válasszunk, a horganyzott acéllemez felületi védelme sérül a besajtolás során, így a lemez korrodálni fog, ami idő előtti tönkremenetelhez vezet.

acéllemez besajtolásos szigetelés
kép forrása: http://www.boltapro.hu/index.php?page=/hirdetesek/hirdetes.php&kod=502620

Mivel a lemezek a fal teljes keresztmetszetén áthatolnak, a kivitelezés minősége műszerezettség nélkül is egyszerűen, szemrevételezéssel ellenőrizhető. Nincs szükség falbontásra, nem gyengíti az épület statikai állagát. A besajtolásra alkalmazott szerkezet 50 joule erővel préseli be a lemezeket, melyek a boltívesen kiképzett formájuknál fogva a besajtolás pillanatában rögtön ki is ékelik saját magukat, így az egyéb falátvágási módszereknél alkalmazott ékelés is fölöslegessé válik. Különösen jó hatásfokkal alkalmazható vert, vályog épületeknél is, mivel ezekben a vegyi szigetelés, magas szerves anyag tartalmuk miatt csak bizonytalan eredményességgel járna. Vert falu házaknál a lemezeket két oldalról préselik be, a kettő között úgynevezett átvezetési sávot tartanak, amin keresztül a falak állékonyságához szükséges talajpára feljuthat a vályogfalba.

Nem kivitelezhető olyan falaknál, ahol nincs összefüggő fuga a téglasorok között.
Erre a technológiára 15-20 év garanciát is kaphatunk. Ára ~13.000 + ÁFA/m
Ezt a megoldást akkor válasszuk, ha egyébként a felújítás nem terjed ki egyéb szerkezetekre, gyorsan, kevés rombolással szeretnénk megszüntetni a falszerkezet vizesedését.

c) Résvágásos technológia

Ez a módszer roncsolással jár, ezért a födémet és a nyílásáthidalókat a munkák elkészültéig alá kell dúcolni., mivel a falazatot szakaszosan el kell vágni, majd az így keletkezett résbe helyezik el a szigetelő- és védőlemezt. A födémet és a nyílásáthidalókat a munkák elkészültéig alá kell dúcolni. A keletkezett üregeket ki kell ékelni, majd cementhabarccsal kitölteni. Ha a falszerkezetben átmenő fugák találhatóak, ilyen például egy kisméretű tömör téglafal de nem ilyen például egy terméskőből rakott vagy vegyes falazat akkor ajánlott ez a megoldás. Kizáró ok, ha valamiért nem férünk hozzá a fal mindkét oldalához, például pincefal esetén vagy zártsorú beépítésnél. A vízszintes padlószigeteléssel anyagában azonos vízszigetelő lemezt könnyen össze tudják utána dolgozni, viszont a falszigetelést az átfedéseknél értelemszerűen nem tudják összeolvasztani.

résvágásos technológia
kép forrása: http://eladoaprohirdetesek.info/szolgaltatas-vallalkozas/vizes-saletromos-fal-szigeteles-bontas-nelkul-hirdetes/

Erre a technológiára 15-20 év garanciát is kaphatunk. Ára ~13.000 + ÁFA/m

d) Új bitumenes lemez szigetelés készítése szakaszos falbontással

Ez esetben méteres szakaszokban elbontjuk a falszakaszt a vízszigetelés felől, elhelyezzük a falszigetelést, majd visszafalazzuk a kibontott rész középső részét a széleken szabadon hagyva az átfedéseket, kibontjuk a következő szakaszt, az átfedéseknél pedig összeolvasztjuk a falszigetelést, folytonossá téve azt. Később pedig a padló vízszigeteléssel összedolgozzák.

A szerkezetek aládúcolását természetesen itt is meg kell tennünk, míg az utolsó falszakaszt vissza nem építettük.

Ebben az esetben az elkészült szerkezetünk egyenértékű lesz egy újépítésű ház vízszigetelésével.
Teljes körű felújításoknál ezt a megoldást érdemes választani.
Ára ~15.000 + ÁFA/m

szakaszos falbontás

e) Elektrokinetikus, elektromágneses falszigetelési eljárások

Ezekben az eljárásokban az a közös jellemző, hogy a nedves falat, a benne oldott sókkal egyetemben elektrolitként használják fel, amely- vezetőképessége révén- a közölt elektromosság segítségével az elektromos töltéssel rendelkező részecskék kedvező irányú mozgását idézi elő.

Tehát a víz részecskék áramlási iránya megváltozik, a részecskék lefelé vándorolnak, ezáltal a kapilláris felszívódás megszűnik. Ahhoz, hogy a fent leírt fizikai folyamat megvalósuljon, csupán annyi kell, hogy a falazat magas sávjában egy pozitív pólusú karbon bevonatú háló és arra szerelt vezetőképes kontaktvezeték, a fal tövében pedig negatív pólusú grafit elektródák biztosítsák az áram útvonalát. A hálózat végén egy rendszerhez tervezett vezérlő készülék biztosítja a működéshez szükséges váltakozó egyenáram előállítását. A rendszer áramfogyasztása minimális, karbantartást nem igényel, gyorsan kivitelezhető, nagy falvastagságok ( 1 m felett) esetén gazdaságos.

Ilyen például a Méhes Kft Wetsave rendszere.

elektrokinetikus, elektromágneses falszigetelés
kép forrása: http://www.wetsave.at/englisch/funktion.htm

Mikrohullámokat kibocsájtva működik az Aquapol Kft által szabadalmaztatott falszárító készülék. Ez esetben csak a mikrohullámokat sugárzó készüléket kell felszerelnünk a vizesedéssel érintett helyiségekbe, egyéb, rombolással járó feladatunk nincs. A rendszer hatalmas előnye, hogy a többi technológiához képest olcsó, ára körülbelül az injektálás 60 %-a , telepítése pedig nagyon gyors. Hátránya, hogy csak áram alatt, folyamatosan sugározva működik, élettani hatásáról nincs még hosszútávú adat. Az technológiára 20 év garanciát vállal a gyártó.

elektrokinetikus, elektromágneses falszigetelés
kép forrása: http://www.aquapol.hu/index.php/hu/alkalmazasi-pelda

Ha kíváncsi vagy, hogy a különböző vizesedéseknél mit lehet tenni, vagy érdekel, hogy hogyan tudod a pincédet szigetelni, akkor olvasd el sorozatunk másik két cikkét.

Ázik a fal? Vizesedik a lábazat? Mit tehetünk házunk védelmében? - I.rész

Ázik a fal? Vizesedik a lábazat? Mit tehetünk házunk védelmében? - III.rész