ézsé építész iroda


 

AKTUÁLIS

 

Az építési folyamat szereplői 

és azok felelőssége

 

 

cikkeink az építészfórumon: 

 Balaton-felvidéki hagyományőrzés 

 

Vidéki tornácos házak

modern megfelelője 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Figyelem! Megváltoztak a tanúsításra vonatkozó jogszabályok, melyekről az alábbi cikkeinkben írtunk!

Az új CC a régi A plusz

Az új CC a régi A plusz - Folytatás

Mérnök energetikai tanácsadás

Felújítana, korszerűsítene, de nem tudja, mivel kezdje?

Melyik mit eredményez és mikor térül meg?

Segítünk! Új mérnök energetikai szolgáltatásunk keretein belül választ kaphatsz kérdéseidre!

Mérnök energetikai szolgáltatásunkról bővebben olvashatsz a "Fel! Újítás!" című cikkünkben!

Energetikai tanúsítás

2012. január elsejétől a legalább 50 m2 hasznos alapterületű épületek kötelező a tanúsítvány elkészíttetése! Alkudj okosan, rugalmasak vagyunk! Nem mindegy, hogy egy kis lakásról van szó, vagy egy nagy épületről, illetve az sem, hogy milyen felújítási javaslatokra van szükséged! Sürgős esetben akár 1 munkanapon belül is el tudjuk készíteni a tanúsítványt! Töltsd ki ajánlatkérőnket vagy hívj minket közvetlenül!

+36 30 940 46 23

Mire jó az energetikai tanúsítvány?

Eladnád a lakásodat? Nem kapod meg a használatbavételi engedélyt, mert nincs tanúsítványod? Támogatásra pályáznál, de nem tudod mivel igazolni az energiamegtakarítást? Felújítanál, de nem tudod mi az, amire valóban érdemes költeni? Hőszigetelés kontra hőszivattyú, ablakcsere kontra napkollektor és még sok más kérdéses lehetőség...

Legfontosabb tudnivalók

1. Legalább 50 m2 hasznos alapterületű épületek eladásakor kötelező a tanúsítás, kell az adásvételi szerződéshez.Ebben az esetben a rendelet az épület alapterületéről beszél, tehát érdektelen a lakás alapterülete ebből a szempontból, az akármilyen pici is, a tanúsítványt el kell készíteni. A tanúsítvány azonban nem kell, hogy a lakásokra egyenként készüljön, készülhet a teljes épületre is.

2. 2013. január 9-től a tanúsítványokat kötelező jelleggel fel kell tölteni a VÁTI központi, elektronikus nyilvántartásába. Ezzel egyidejűleg a tanúsítványok minőség ellenőrzése is megindult, valamint az e-epites portálon bárki megnézheti a feltöltött tanúsítványokat.

3. Hasznos alapterület: valamennyi épületszint hűtött-fűtött helyiségei alapterületének összege. Az OTÉK szerint a hasznos alapterület az alapterületnek azon része, amelyen a belmagasság legalább 1,90 m. (A fogalom nem vonatkozik a terek használhatóságára.)

4. A tanúsítvány elkészítése kötelező az eladáshoz, de semmilyen szankcióval nem jár, ha az ingatlan nem felel meg a követelményértéknek. A hirdetéseken fel kell tüntetni az épület besorolását, hogyha készült tanúsítvány az épületről.

5. Új építésű ingatlannál a használatbavételi engedély kiadását követő 90 napon belül kell a tulajdonosnak beszereznie a tanúsítványt és ebben az esetben meg kell felelni a követelményértékeknek.

6. Az adásvételi és bérleti szerződésben (utóbbi csak 2016-tól lesz érvényben) rögzíteni kell, hogy az adott épületre kell-e tanúsítványt készíteni, és ha igen, akkor a tanúsítvány azonosító kódját is meg kell adni, valamint a vevő vagy bérlő nyilatkozatát arról, hogy az adott azonosítóval rendelkező tanúsítványt vagy annak másolatát átvette.

7. Az energetikai tanúsítvány 10 évig érvényes.

8. Az energetikai tanúsítványt újra el kell készíteni, hogyha megváltozik az irányadó jogszabályban meghatározott követelményérték. Ez két esetben lehetséges: ha megváltozik az ingatlan funkciója (pl. lakóépületből iroda lesz), vagy hogyha megváltozik a tanúsított ingatlan mérete. Vagyis egy egyszerű felújítás alkalmával, ha az nem jár bővítéssel, nem kell újra tanúsítani az ingatlant.

9. A tanúsítványt a 7/2006 TNM rendelet követelményeinek megfelelően csak az arra jogosult szakértő készítheti el, a szakértők névsorát a mérnöki és építész kamarák honlapján lehet megtalálni.

10. A tanúsítvány elkészítése a meglévő tervek, vagy ha azok nincsenek meg, nem pontosak, akkor az ingatlan felmérése alapján történik.

11. A tulajdonos kérésére költséghatékonyság számítást is kell végezni és felújítási javaslatokat tenni.

( Az é z s é ezt évek óta vállalja energetikai optimalizáció néven, vagyis van benne tapasztalatunk.)

Ne várd meg a tavaszt! - A hőkamerás vizsgálatnak most van itt az ideje

Hőkamerás vizsgálatot készítünk, akár energetikai tanúsítvány mellé, akár önállóan az épület hibás pontjainak felfedezése érdekében.

Milyen hibák felfedezésére alkalmas a thermovízió?
 • hideg falsarkok felderítése, penészesedés veszélyének meghatározása
 • nyílászárók beépítésének pontatlansága
 • födémszigetelés hiányosságai
 • lábazati szigetelés hiányának hatása
 • csövek tömítetlensége
Kiknek ajánljuk?
 • akiknek indokolatlanul magas a fűtés számlájuk, de nem tudják mitől és mi lehetne a megoldás
 • akik elégedetlenek az új építésű házukkal és még van lehetőségük számon kérni a kivitelezőt
 • akik ellenőrizni szeretnének egy kiszemelt ingatlant
 • akik bizonyítékokkal is alá szeretnék támasztani, hogy az eladásra kínált ingatlanuk kiváló minőségű
 • akik építési munkák előtt tudni szeretnék, hogy hol futnak a padlófűtés csövei és milyen állapotban vannak
 • bizonytalankodóknak, akik visszaigazolást várnak, hogy a teóriájuk helyes, valóban bejön a hideg
Mi a következő lépés?

A hőkamerás vizsgálatról készül egy jegyzőkönyv, amiben a látszati és a thermovíziós felvételek szerepelnek egymás mellett párban, illetve tartozik hozzájuk egy szöveges magyarázat is. Ennek birtokában kivitelezői csapatunk konkrét javaslatot tud tenni a szükséges beavatkozásokra.

Ha többet szeretnél megtudni a hőkamerás vizsgálatról, olvasd el a "Hőkamerás épületdiagnosztika" című cikkünket!

Ízelítő korábbi munkáinkból

Családi házak energetikai számításait követően eddigi legkomolyabb megbízásunk egy leendő irodaház energetikai optimalizációja volt. A tervezés első fázisában kapcsolódtunk be a munkába, ami még most is zajlik.

Kapcsolódó témák

 


:: weblapkészítés ::

 Copyright © é z s é 2016 Felhasználási feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat

é z s é +36 1 275 41 23 1112 Budapest Budaörsi út 165. 3. emelet 3.