ézsé építész iroda


AKTUÁLIS

 

a Szép Házak magazin
2018/2. számában

 

cikkeink az építészfórumon: 

 Balaton-felvidéki hagyományőrzés 

 

Vidéki tornácos házak

modern megfelelője 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tőke Tünde a könnyűszerkezetes házak szakértője

Tőke Tünde

okl. faipari mérnök - faipari szakértő - felelős műszaki vezető

A könnyűszerkezetes-, gerendaházak, tetők szakértője

20 éve favázas épületek tervezésével és kivitelezésével foglalkozom a Woodwill Faház Kft.-nél. A rönkházakon túl, helyszínen szerelt-, kis-és nagypaneles favázas technológia területén szereztem gyakorlati tapasztalatot.

Ha bármilyen kérdésed van a rönk-és gerendaházakkal, könnyűszerkezetes-, favázas épületekkel, cellulóz szigeteléssel, szigeteléssel, tetőszerkezetekkel, tetőfedéssel, födémekkel kapcsolatban, fordulj hozzám bizalommal! Az alább látható "Kérdezek" dobozban teheted fel kérdésedet és megpróbálok pár napon belül válaszolni!

Kérdezek:Kérdések és válaszok:

 • Baráth Balázs - 2018. ápr. 19 15:06:07
  Szervusz Tünde! Sopron mellett Ágfalván építkezünk, és egy fontos, födém szigetelési(látszó fafödém,parasztfödém) kérdéssel keresnélek meg. A soproni EFE-n tanultam jómagam is, és örömmel találtam ezt az oldalt, és rajta Téged. Amennyiben bővebben vázolhatnám kérdésem kérlek add meg az emaiolcímed, ahova fotókkal csatolt levelem küldhetem. Üdvözlettel, Baráth Balázs .... Jó szerencsét! elérhetőségem: barath.balazs@freemail.hu, +36 30 236 59 44
 • Nyilasy Zsófia - 2016. júl. 16 21:00:34
  Kedves Tünde! 2 kérdésem van. Mi egy un. Zigi típusú favázas könnyűszerkezetes házban lakunk 5éve. A ház kb. 20éves. Az emeletközi födémen lehajlások vannak z amerikai konyhás nappaliban. 2 oszlop is van a szobában, amire azt mondta az eladó, hogy csak esztétikai. Volt kint egy statikus és azt mondta, hogy valószínűleg funkciója is van. Szerinte plusz acélgerendákkal kiváltható és a lehajlás megszűntethető. Honnan tudhatom, hogy a falak és az alap elbírja az acélgerendát? A másik kérdésem szigetelésre vonatkozik. A hálószobában van egy sarok, ahol anno hangyák voltak. Ezt mondta az eladó. A hangyákat eltűntettük, a mellette lévő fürdőt felújítottuk. A héten az esőzések után a sarokban a parketta nedves. Nem a külső falnál. A külső falaknál nincs vizesedés. Lehetséges, hogy az alap szigetelése tönkrement? Hogyan lehetne javítani? Válaszát előre is köszönöm!
 • Nyilasy Zsófia - 2016. júl. 16 20:58:55
  Kedves Tünde! 2 kérdésem van. Mi egy un. Zigi típusú favázas könnyűszerkezetes házban lakunk 5éve. A ház kb. 20éves. Az emeletközi födémen lehajlások vannak z amerikai konyhás nappaliban. 2 oszlop is van a szobában, amire azt mondta az eladó, hogy csak esztétikai. Volt kint egy statikus és azt mondta, hogy valószínűleg funkciója is van. Szerinte plusz acélgerendákkal kiváltható és a lehajlás megszűntethető. Honnan tudhatom, hogy a falak és az alap elbírja az acélgerendát? A másik kérdésem szigetelésre vonatkozik. A hálószobában van egy sarok, ahol anno hangyák voltak. Ezt mondta az eladó. A hangyákat eltűntettük, a mellette lévő fürdőt felújítottuk. A héten az esőzések után a sarokban a parketta nedves. Nem a külső falnál. A külső falaknál nincs vizesedés. Lehetséges, hogy az alap szigetelése tönkrement? Hogyan lehetne javítani? Válaszát előre is köszönöm!
 • Pápai Julianna - 2016. júl. 07 13:28:09
  Kedves Tünde! 2010-ben az Év Háza díjat egy apró ökoház nyerte el. Ennek a háznak a hőszigeteléséhez papírhulladékot használtak fel, amit Ausztriából rendeltek. Szeretnék én is ilyen módon hőszigetelni. Hol lehet ezt Magyarországon kapni? Ha nincs ilyen magyar termék, akkor hol lehet külföldről megrendelni? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: P.J.
 • Lancz Gabriella - 2016. ápr. 14 12:57:53
  Kedves Tünde! Kinéztünk Kistarcsán egy könnyűszerkezetes házat. Azt szeretném kérdezni, hogy tud-e ajánlani szakértőt, aki segítene az épület állapotának felmérésében. Köszönettel, Lancz Gabriella
 • ézsé - 2016. már. 24 11:04:59
  Kedves Zoltán! Rönkház tervezéssel mi is tudunk foglalkozni, ellenben ajánlom az Ubrankovics Kft.-t, mint kivitelezőt, ők természetesen terveznek is. Üdv, ézsé
 • M.Csilla - 2016. már. 03 05:52:50
  Kedves Tünde! A SIPS thermopanel technologiaval epult konnyuszerkezetes hazrol szeretnem kikerni a velemenyet? Ismeri-e a technologiat, laikuskent csak az interneten tudtam tajekozodni a konnyuszerkezetes hazak tekinteteben. Amennyiben konnyuszerkezetes haz epitessel foglalkozo megbizhato szakerto csapatot keresek, kihez fordulhatok, hol keressem? Elore is koszonom valaszat, Udvozlettel: Csilla
 • Szabó Zoltán - 2016. feb. 19 17:17:14
  Kedves Tünde! Érdeklődnék,hogy rönkház tervezéssel foglalkozó építészt tudna-e nekem ajánlani? Köszönettel,Szabó Zoltán!
 • - 2016. jan. 19 09:42:24
  Tisztelt Tőke Tünde úrhölgy! Azt szeretném megkérdezni, hogy fafödém (rétegrend: 2,4 cm lambéria+ párazáró fólis+ 25 cm szigetelés) szigetelése esetén a szálas szigetelő anyag alá helyezett párazáró fólia végeit hová kell elhelyezni (szigetelés alatt hagyni szabadon, kivezetve fölé vagy egyéb módon) azért, hogy a kikerülő pára a tető alatt ne okozzon nedvesedést pl. a külső oldali szigetelés tetején. Válaszát köszönöm. Tisztelettel Lőrincz Zoltán
 • Barnák Zoltán - 2016. jan. 17 18:14:59
  Kedves Tőke Tündi! A cellulóz szigetelés sima újságpapírból is készíthető, akár házilag is? Ha igen a hozzávaló vegyi anyagot és gépeket lehet vhol. bérelni és megtanulni a kezelésüket? Milyen vastagságú szigetelést kell készítenem, hogy a falak U értéke 0,15W/m2K elérje. Ez hány kg újságot jelentene, ha a falak felülete eléri a 200m2-t? Előre is köszönöm válaszát. Tisztelettel Barnák Zoltán
 • Magyar Károly - 2013. dec. 04 20:37:19

  Kedves Tünde!
  Köszönöm válaszát.
  Tisztelettel: Magyar Károly

 • Tőke Tündi - 2013. dec. 04 16:21:15

  Tisztelt Magyar úr!

  Köszönöm kérdését.
  10 éve félbeszakadt építkezés továbbépítése előtt javaslom szakember helyszíni szemléjét kérni a meglévő állapot egészségi és műszaki állapotának felülvizsgálatára.

  Megfelelő testsűrűségű ( Multirock vagy deltarock) kőzetgyapot szigetelés 2,5 m magasságban keresztborda alkalmazása nélkül is beépíthető, betartva a technológiai utasításokat.
  15 cm-es vázszerkezetbe a 15 cm-es hőszigetelés beépíthető, a keresztlécezés valóban csak erősíti a vázszerkezetet, a közé tervezett további hőszigetelés értelemszerűen csak tovább javítja a fal hőátbocsátási tényezőjét. 20 cm kőzetgyapot+ 10 cm PS szigetelés együttes alkalmazása kiváló hőszigetelést eredményez. Szükségességét befolyásolja a többi hőleadó felület műszaki tartalma, melyről nincs információm. CSak egy példa, ha kétrétegű üvegezésű nyílászárókból álló üvegfal határolja a nappali valamely homlokzatát, a falak végletekig történő szigetelésének nincs sok értelme, az épületet egészben kell energetikailag értékelni, vizsgálni.. Amiről Ön nem tett említést, hogy milyen párazáró fóliát és hova helyezze el... Nagyon fontos, hogy az ne maradjon ki, jó minőségű, (pl. Dörken, Airstop) magas Sd értékű ( 160-200) párazáró fóliát alkalmazzon a gipszkarton alatt vagy a lécváz alatt, melynek toldásait gondosan össze kell ragasztani.

  Tisztelettel:
  Tőke Tündi

 • Magyar Károly - 2013. nov. 29 21:59:10

  Üdvözlöm Tünde!

  Vásároltam egy kb félkész "ráckevei" könnyűszerkezetes két szintes favázas lakóházat. A falai állnak, ablakok beépítve, kb. 10 évig ebben az állapotban volt.
  Én egy 10cm EPS szigetelést tettem kívülre és most a belső szigetelés jönne melyet rockwool 10+5 cm vastagságban képzeltem mert a 60cm távolságban lévő tartóbordák 15cm szélesek. Az egyik kérdésem az volna, ha ezt a kőzetgyapot szigetelést 2,5m magasan beépítem /ennyi a belső magasság/ akkor kell e megosztanom /pl deszkával/ vízszintesen a bordák közt? Mert attól tartok, hogy a szigetelés megereszkedik a súlyánál fogva.
  A másik ötletem amiről kikérném a véleményét: A belső szigetelésem tovább erősíteném újabb 5cm kőzetgyapottal méghozzá úgy, hogy a ház bordás szerkezetére vízszintesen 8x8 cm stafnikat erősítenék és közé tenném a +5cm szigetelést,ez lenne egyben a gipszkarton fal kerete is illetve tovább szilárdítaná a ház szerkezetét. Így lenne 10cm EPS 20cm kőzetgyapot.Kérdésem hogy Ön látja-e szükségét az ilyen vastagságú szigetelésnek./Azt gondolom hogy ez a megoldás nem sokkal költségesebb mintha csak OSB lappal lezárnám a belső részt és gipszkartont tennék rá. zonban kicsit munkaigényesebb./

  Válaszait előre is köszönöm.
  Tisztelettel:Magyar Károly

 • Jáksó Pál - 2013. jún. 17 14:26:17

  Kedves Tőke Tündi!

  Nagyon köszönöm a részletes választ !

  Üdvözlettel,
  Jáksó Pál

 • Tőke Tünde - 2013. jún. 17 09:55:53

  Tisztelt Jáksó úr!

  Alapvetően nincs műszaki akadálya a szélesebb ablakok elhelyezésének, de fontos tudnia, hogy ez a módosítás építési engedély köteles tevékenység, melyet engedélyeztetni kell az illetékes Járási Hivatalnál, ezzel egyidejűleg statikai méretezéssel ellenőrizni kell a szükséges áthidaló méretét és csak ezt követheti a precíz szakmunka.
  A hirdetésben megtekinthető fotók alapján nehezen állapítható meg, hogy milyen arányú a tényleges készültségi szint. Ehhez tételes felmérés szükséges, mely alapján a befejező munkákra árajánlat készíthető.
  Ami egyértelműen látszik, hogy még elvégzendő a külső színezés, lábazati burkolat, épület körüli járda, aljzatbetonozás,belső felületek képzése- burkolás, bandázsolás, festés, mázolás- ablakpárkányok, valószínűsítem, hogy a szaniterek, villanyszerelési szerelvények, konyha, talán még a gázkazán sincs felszerelve… Külső közművek állapotáról sem tudunk semmit. Előzőkben felsoroltak összköltsége véleményem szerint messze meghaladja a 20%-ot, mielőtt döntését meghozza, mindenképpen ezt mérlegelni javaslom.

  Köszönöm bizalmát.
  Tőke Tündi

 • Jáksó Pál - 2013. jún. 12 22:15:09

  Kedves Tünde!

  Házvásárláson gondolkodunk és találtunk egy 80%-os készültségű könnyűszerkezetes házat (http://www.ingatlanbazar.hu/HU/Patacs-Pecs-ingatlan-haz-86-m2-13900000-Ft/6740987). Egy alapvető bajunk van vele, hogy kicsik az ablakok a nappalin és a két keleti szobán. A kérdésem az, hogy könnyűszerkezet esetén van-e lehetőség nagyobb ablakok berakására utólag ?
  Ezenkívül mit tanácsol, hogy lehet eldönteni, hogy érdemes-e egy ilyen félkész házat megvenni, és ha érdemes megvenni mennyibe kerül a befejezése ?

  Köszönettel,
  Jáksó Pál:: weblapkészítés ::

 Copyright © é z s é 2016 Felhasználási feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat

é z s é +36 1 275 41 23 1112 Budapest Budaörsi út 165. 3. emelet 3.