ézsé építész iroda


AKTUÁLIS

 

Az építési folyamat szereplői 

és azok felelőssége

 

 

cikkeink az építészfórumon: 

 Balaton-felvidéki hagyományőrzés 

 

Vidéki tornácos házak

modern megfelelője 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sulyok Ferenc a nyílászárók szakértője

Sulyok Ferenc

faipari üzemmérnök

A nyílászárók, árnyékolók, télikertek szakértője

Mint az Aluframe cég alapító tulajdonosa, faipari mérnökként kezdtem és az elmúlt 20 évben (kis kitérővel) nyílászárókkal foglalkozotam, mind a tervezés, mind a gyártás, mind a kivitelezés területén. A nyílászáró gyártás területén több alapanyagot ismertem meg és modern és műemléki projektet vittem végig. Speciális területen a télikert építésben és a minősített passzív épület kivitelezésében is jártasságot szereztem.

Ha bármilyen kérdésed van a homlokzati nyílászárókkal, árnyékolókkal, télikertekkel kapcsolatban, fordulj hozzám bizalommal! Az alább látható "Kérdezek" dobozban teheted fel kérdésedet és megpróbálok pár napon belül válaszolni!

Eddig megjelent cikkeimet ITT találhatod meg!

Kérdezek:Kérdések és válaszok:

 • Róbert - 2018. feb. 18 14:54:34
  Tisztelt Sulyok úr! Még 2006 ban rakattam be házamba, 1 rétegű űveg és 3 kamrás műanyag ablakokat. Ezek már nagyon elavúltak. A hangok is tisztán be jönnek rajta,és szerintjem a hideg is. Úgy tudom az újak már 2 rétegű űveg és 5 kamrásak. Kérdésem az lenne,mit lehet ezekkel csinálni,hogy jol szigeteljenek. Csak az űveget ki lehet rajta cserélni? Nem akartam rákölteni megint újakra. Mi lenne a legolcsobb megoldás. Köszönöm!
 • Piedl István - 2018. feb. 11 15:20:32
  Tisztelt URam! Porotherm 44 Thermo Profi téglát használtunk az építkezésünk során (a tégla magába foglalja a hőszigetelést a belsejében). Az ablak beépítésének a fázisa közeleg, ezzel kapcsolatban kérdeznék: 1. Mi a véleménye a fal külső síkjába épített ablakról? Ebben az esetben is ajánlott a kávaszigetelés? 2. Ha nem a fal külső síkjába építjük be az ablakot, Ön mit javasolna: helyezzük a fal belső síkjára, vagy a középtengely vonalába? És alkalmazzunk kávaszigetelést? Jól gondolom, hogy ekkor a kávaszigetelésnek csupán annyi funkciója van, hogy az ablakbeépítés technológiája miatt a tok és káva közötti rés leszigetelésre kerüljön? 3. Ha az ablakot a fal belső síkjától kintebb helyezzük (de még nem a külső síkba), akkor a kávaszigetelés a kávát teljes szélességben (keresztmetszetben) fedje, vagy csak a fal külső síkjától indulva befelé az ablaktokig?
 • Piedl István - 2018. feb. 11 15:07:27
  Tisztelt Szakértő! Porotherm 44 Thermo Profi téglát használtunk az építkezésünk során (a tégla magába foglalja a hőszigetelést a belsejében). Az ablak beépítésének a fázisa közeleg, ezzel kapcsolatban kérdeznék: 1. Mi a véleménye a külső fal síkjába épített ablakról? Ebben az esetben is ajánlott a kávaszigetelés? 2. Ha nem a fal külső síkjába építjük be az ablakot, Ön mit javasolna: helyezzük a fal belső síkjára, vagy a középtengely vonalába? És alkalmazzunk kávaszigetelést? Jól gondolom, hogy ekkor a kávaszigetelésnek csupán annyi funkciója van, hogy az ablakbeépítés technológiája miatt a tok és káva közötti rés leszigetelésre kerüljön? 3. Ha az ablakot a fal belső síkjától kintebb helyezzük (de még nem a külső síkba), akkor a kávaszigetelés a kávát teljes szélességben (keresztmetszetben) fedje, vagy csak a fal külső síkjától indulva befelé az ablaktokig?
 • Nagy Attila - 2017. aug. 22 08:15:00
  Tisztelt Sulyok úr! Új építésú családi házamba műanyag nyílászáró vásárlás előtt állok. Három szimpatikus ajánlat közúl szeretném kiválasztani a legmegfelelőbbet, kérem segítsen: 1. Realtherm Evolution: Uw akár: 0,74 W/m2K, 84-es profil, meleg perem, Maco Multi Matic vasalat 2. Schüco 82 Trend (Berg Kft.): Uw akár: 0,75 W/m2K, 82-es profil, meleg perem, Roto NT vasalat 3. Gil 7000 Thermo: Uw akár: 0,85 W/m2K, 70-es profil, meleg perem, Maca Multi Matic vasalat, valódi középtömítés ("nem lengőgumi"). Az első kettőnek a paraméterei nagyon hasonlóak, a harmadik némiképp eltér, de nagyon minőséginek látszik (ismeretségi körben van, 10 éve beszerelt, hibátlanul működő), ugyanakkor ez a legdrágább és 70-es a profilszélesség... Tökéletes választás nincs, de Ön melyiket ajánlaná (esetleg melyiket nem). Köszönettel: Attila
 • István - 2017. júl. 09 13:33:02
  Kedves Ferenc! Egy társasház egyik lakásában Kömmerling 76AD míg másik lakásában 88MD ablakok kerültek beépítésre. Mindkét esetben falközépre, polisztirolozott kávával. A 76-os ablakok esetén szépen látom a (ledugózott) tokrögzírő csavarokat, viszont a 88-as ablakok esetén egyetlen rögzítő csavart sem látok. Lehet, hogy a 88-as profilokat csak pur habbal rögzítik? Elegendő, megfeleő rögzítési mód ez? Jómagam kicsit szkeptikus vagyok. Válaszát előre is köszönöm!
 • Sulyok Ferenc - 2017. ápr. 12 16:51:25
  Kedves Tamás, a lég tömör beépítés nem sokban függ a beépítés síkjától. Itt inkább a hőtechnikailag optimális pozíciót keressük. A megítélésem szerint a falazat külső síkjára épített nyílászáró, a kávára 3,5 cm-es rátakarással (2,5 az ablakra+1cm a beépítési hézag) megfelelő lesz a vonal menti lehűlés elkerülésére. A lég tömör beépítést a külső homlokzati vakolat (műgyanta nemes vakolat) nem fogja biztosítani, hiszen abban a száradásakor kapillárisok, illetve a műanyag ablak dilatálásakor hajszálrepedés keletkezik a csatlakozásánál. A beépítési hézag kiszigetelésére alkalmas a 1K-PUR hab, hiszen az az expanziója során minden hézagot kitölt, azonban megvágásakor nem tudja biztosítani, hogy abba pára jusson. Ha pára jut és az ott kicsapódik (kifelé haladva egyre hűvösebb a réteg), akkor ott nedvesíteni fog, és a nedves szigetelés nem szigetel. Tehát mi lehet a megoldás. A RAL beépítés egyik leeme a belső párazáró (ILLbruck ME500 kb. 27.000.-Ft/tekercs(50fm)) fólia, amit az ablak tokjának külső felére kell ragasztani (butil pasztával tömítani Illbruck SP025 kb.2850 Ft/kartus) és a falazathoz ragasztani kellősítővel (ILLbruck ME902 Kb4200 Ft/spray). Ez nem lehet több munkadíjjal fm-ként 1500 Ft, avagy nélkül 500 Ft/fm. Ha ezt odarakatja és legalább 1,5 cm-nyi vakolattal eltakarja kiválóan pára és légzáró beépítési hézagot ér el. Ezután majd azért aggódhat, hogy a látszó pántokkal szerelt széltömítéses profilú műanyag ablakán hogyan áramlik ki a levegő a belső oldali gumi eldeformálódása miatt a pántszárnál. Sok sikert a beruházásához.
 • TAMÁS - 2017. már. 24 14:03:17
  Kedves Ferenc! Építkezem és az eredeti elképzelés szerint, az 3 rétegű nyílászárók külső síkja, a külső falsíkba lesznek beépítve úgy, hogy a kávában nem lesz xps szigetelés ( a meglévő nyílásokat nem lehet nagyobbra vésni és az ablakméretet sem tudjuk kisebbre venni, mert akkor túl kicsi lesz az ablak felülete ) és a homlokazti hőszigetelés 2,5cm-t rátakar a nyílászárókra. Az ablakos szakember elmondása alapján ez esetben a légtömör zárást nehéz lesz megvalósítani, hiszen a kőműves nem tud olyan pontos falat készíteni, hogy ha az ablakot horizontálisan és vertikálisan is szintbe állítja, akkor borítékolható, hogy az nyílászáró síkja más lesz a falénál. Ez estben a homlokzati hőszigetelés nem tud megfelelően rátakarni az ablakra. Ez a hagyományos PUR habos beépítésre értendő. Van erre valamiféle költséghatéskony megoldás? Az ablakos Úr a nyílászárók kihelyezését javasolta RAL beépítéssel, viszont az igencsak borsos ára miatt szeretnék más alternatívát is mérlegelni, amennyiben van ilyen. Várom megtisztelő válaszát.
 • Sulyok Ferenc - 2017. jan. 16 22:02:42
  Tisztelt Vass úr, valójában nem az fog számítani, hogy a fűtése mennyivel lehet kevesebb a jövőben, inkább az, hogy mennyivel lesz komfortosabb a lakása. Induljon ki abból, hogy a falaknál (u=0,3), szinte minden esetben 3x több hőt veszíthet el, a nyílászárókon. Figyelembe véve, hogy biztos vagyok abban, hogy a házán a falak nem 10%-a nyílászáró, hanem ennél több, ez egy nem elhanyagolható tényező a fűtésben. A másik, talán sokkal érzékenyebb a páralecsapódás, amely a leghűvösebb felületeken csapódik le. Egy 2rtg-ű üvegezésű 70 mm-es ablak belső felülete 12-14 fokos, míg a 3rtg-ű 88-as 16-18 fokos. A magasabb belső hőmérséklet esetén sokkal később csapódik ki a pára a felületekre egy páradús belső levegőből (új építés, mosás, nagy család). Az U=0,82-tőt egy kicsit keveslem, de egy jó kömmerling 88+3rtg-ű üvegezés tud 0,9-et, sőt ha megengedheti kérje meleg-peremes üvegezéssel ablakait. A 400eFt ad Önnek egy biztonságot a pára kicsapódás ellen, és 5-6 év alatt a fűtés számlában is megtérül. A redőnyök esetén csak az alu lamellásra van adatom/tapasztalatom ez 12%-ot jelent az hőszigetelésben. A kombinációval kapcsolatban javaslom azt gondolja át mennyit lesz felhúzva a redőny, hogy a fény bejöjjön az épületbe.
 • Sulyok Ferenc - 2017. jan. 16 21:48:08
  Kedves Lilla, meglep, hogy a kivitelező kiválasztása utá ilyn mértékben aggódik a műszaki tartalomban. Általában egy bizalmi döntés a kivitelező kiválasztása. Mit követtek el, hogy így megingott a bizalma? Elsősorban a nyílászáró tulajdonságait a beépítési keresztmetszet és az üvegezés típusa (2-3 rgt-ű és gáztöltöttség, low-E bevonat). A gyártónak minden esetben fel ki kell bocsátania egy termék megfelellőségi bizonyítványt, ami ezeket az adatokat tartalmazza (ha a szerződése esetleg nem). A beépítési keresztmetszetet meg tudja mérni a tok s szárny vastagságával. Az üvegezés össz vastagságát kiszámolhatja a szárny vastagság mínusz külső és belső szárny anschlag vastagsága. Az üvegezés minőségére még van egy trükk, ez pedig a láng próba. Ha az üveg mellett meggyújt egy öngyújtót, akkor 3rtg-ű üvegezés esetén 6db lángot lát tükröződni. Ebből 2db (általában a második és az ötödik) más színű (kék, vagy rózsaszín). Ez jelzi, hogy az üvegezés low-E bevonatos.
 • Sulyok Ferenc - 2017. jan. 16 21:40:14
  Kedves István, bocsásson meg de nem kapok értesítést a bejegyzésekről. Az oldalhatáros beépítés esetén minden esetben kell engedély az ablak kialakítására, mert az sérti a szomszéd érdekeit. Amennyiben engedélyt kap rá, úgy azt minimum 150 cm-es parapet magassággal készítheti el. Így általában legfeljebb 60.80 cm magas és 60-120 cm széles ablak jön ki. Van azonban egy lehetősége, és ez pedig az üvegtégla. Nem olyan jó hőszigetelő mint egy ablak, azonban arra nem kell engedélyt kérni és egy fali áttörésben elhelyezett szellőztetővel ki tudja szellőztetni a helyiséget.
 • Vass Pál - 2017. jan. 05 13:52:43
  Tisztelt Sulyok Ferenc úr! Építkezés küszöbén, ablkakválasztás előtt állok. Abban szeretném a segítségét kérni, hogy "mennyit érhet meg az exta hőszigetelt ablak"? Vagyis, ha az épülő családi ház minden más paramétere konstans (homlokzat 30 tégla+15 cm ESP), megéri-e az extra bekerülési költség. Az összehasonlítási alap a Kömmerling 70-es és 88-as profilú, háromrétegű ablaka. Az összes ablakra vetített (átlagoltam) Uw 1,13 (70-es profil) és 0,82 w/m2K. A bekerülési költség között nagyjából 400e Ft a különbség. Valaha megtérül-e a gázszámlámban a többletköltség, konkrétabban ugyanolyan fűtési igények mellett (állandó 22 fok) ~mennyivel fogok kevesebbet fizetni a vastagabb profilú ablak esetén? A tervezett ház több nagyméretű ablakfelületel, toló teraszajtóval, nagyméretű fix ablakokkal is rendelkezik. Ha belefér még az idejébe érdekelne, hogy a redőny mennyit számíthat a fűtési költségben? Szinte azt is kérdezhetném, hogy vékonyabb profilú ablak + redőny (műanyag :-( ) vagy vastagabb tokrendszerű ablak fogja jobban visszahozni az árát? Köszönettel: V. Pál
 • Vass Pál - 2017. jan. 05 10:35:13
  Tisztelt Sulyok Ferenc úr! Építkezés küszöbén, ablkakválasztás előtt állok. Abban szeretném a segítségét kérni, hogy "mennyit érhet meg az exta hőszigetelt ablak"? Vagyis, ha az épülő családi ház minden más paramétere konstans (homlokzat 30 tégla+15 cm ESP), megéri-e az extra bekerülési költség. Az összehasonlítási alap a Kömmerling 70-es és 88-as profilú, háromrétegű ablaka. Az összes ablakra vetített (átlagoltam) Uw 1,13 (70-es profil) és 0,82 w/m2K. A bekerülési költség között nagyjából 400e Ft a különbség. Valaha megtérül-e a gázszámlámban a többletköltség, konkrétabban ugyanolyan fűtési igények mellett (állandó 22 fok) ~mennyivel fogok kevesebbet fizetni a vastagabb profilú ablak esetén? A tervezett ház több nagyméretű ablakfelületel, toló teraszajtóval, nagyméretű fix ablakokkal is rendelkezik. Ha belefér még az idejébe érdekelne, hogy a redőny mennyit számíthat a fűtési költségben? Szinte azt is kérdezhetném, hogy vékonyabb profilú ablak + redőny (műanyag :-( ) vagy vastagabb tokrendszerű ablak fogja jobban visszahozni az árát? Köszönettel: V. Pál
 • Lilla - 2017. jan. 02 11:18:50
  Kedves Sulyok Ferenc! Olyan kérdésem lenne, hogy a beépített ablakaimat, hogyan tudom leellenőrizni, hogy azt kaptam amit megrendeltem. A 3 rétegű üvegezést látom, de a légkamrákat és az abban lévő szigetelést sajnos nem. Megbízhatok egy tanúsítványban vagy lehet ezt valahogy ellenőrizni. Az ablakon lévő címkék nem sokat mondanak nekünk sajnos. Köszönöm!
 • István - 2016. júl. 04 10:41:54
  Tisztelt Sulyok Ferenc úr! Az alábbi kérdésben kérem legyen szíves segíteni. Oldalhatáros beépítésű házon szeretnék a szomszéd felé eső falon új nyílászárót beépíteni. (az oldalhatártól kb.80 cm-re található a hát fala, amelyre szeretném ezt az ablakot) A kérdésem, hogy kell-e ilyen esetben engedély az új ablak kialakításához? Ha nem kell, akkor esetleg van-e olyan általános előírás, hogy milyen méretű ablakot, milyen parapet-magassábbal lehet kialakítani..? A helyi építési szabályzatban nem találok erre vonatkozóan semmilyen előírást. Válaszát előre is köszönöm.
 • Sulyok Ferenc - 2015. nov. 23 15:50:42
  Kedves Lilla, A sarok ablakok, csak a sarok soroló elemmel drágábbak, mint két egymással egy síkban elhelyezett ablak, ez nem fog Önre jelentős költséget terhelni. Azonban a sarok megjelenése egy 15 cm-es pillérként fog hatni (két tokprofil egymáshoz fordítva). Ezt csak költséges üveg sarokkal tudja kiváltani (fix-fix esetén) bár ez sokkal jobban néz ki. A redőny tokokat minden típusnál lehet hosszítással kérni (pozitív sarok), ami szintén néhány tízezer forintos költség. Ha a ház így jobban mutat és tényleg van haszna, akkor nyugodtan valósítsa meg a tervező által megrajzoltakat. A fém (alumínium) ablakokról nekem személy szerint sok jó tapasztalatom van. Építettem függönyfalat, télikertet és medence tereket, illetve hagyományos családi házakat is. A fontos, ott is egy egészséges kompromisszummal, de a minőséget kell választani. Az hogy mi a minőség, azt nehéz lesz Önnek eldönteni, de erre vannak a szakemberek, akik segítenek ebben. Javaslom nézzen körül a www.aluframe.hu-n
 • Lilla - 2015. nov. 23 08:56:47
  Kedves Ferenc! Családi ház tervezése van nálunk folyamatban. A nyílászárókkal kapcsolatban kérdeznék. Műanyag ablakot tervezünk. A tervezők több helyre is sarokablakokat képzeltek el. Az érdekelne, hogy ez anyagilag mennyit jelent pluszban egy normál beépítésű ablakhoz képest? Beépített redőnyt is szeretnénk. Ez is plusz költséget jelenthet a sarokablaknál? Az érdekelne még, hogy a fém nyílászárókról mi a véleménye? Korábban írt profilgyártó és ablakgyártó cégekről. Kifejtené bővebben, hogy mi a különbség? Köszönöm!
 • Sulyok Ferenc - 2015. máj. 13 13:54:21
  Kedves Erika, ha a ház átalakítását szeretné megterveztetni építészetileg és átalakítani a házat, javaslom keresse meg az eredeti tervezőt. Amennyiben Ő nem vállalja, akkor egy nyilatkozatot kell kérnie, hogy az Ő szellemi termékét továbbtervezheti egy másik Ön által választott építész. Amennyiben így lenne, javaslatom itt az észé kft, akik ezeket a tervezési feladatokat kiválóan el tudják látni. Ha azonban csak az ablkok cseréjét és azok kinézetét szeretné megterveztetni, akkor javaslom válasszon az ajánlatok alapján egy szakkivitelezőt az ablakok terén és Ők a gyártmányterveket úgy készítik el, ahogy az Önnek a legmegfelelőbb. Fontos, hogy szakkivitelező legyen és legyen erőforrása ilyen tervezési feladatra. Arra kérem számítson, ha nem egy nyílászáró szállítás megállapodása részeként kéri ezt a feladatot, akkor valamilyen díjat el fognak Öntől kérni.
 • Horváth Erika - 2015. máj. 13 12:29:02
  Tisztelt Sulyok Ferenc! Fa ablakaink cseréjét szeretnénk elvégezni (1993-as). A gondunk, hogy sorolt ablakaink is vannak ami 7méter hosszú és ívesen végződik. Az ablakokban jelenleg osztások vannak amiket szeretnénk megszüntetni. A régi tervek megvannak, de azokat át kéne terveztetnem. Alu-Fa ablakokat szeretnénk. Kérdésem tudna ajánlani nekem tervezőt aki ebben segítene.Köszönettel Horvát Erika
 • Sulyok Ferenc - 2014. okt. 20 11:06:37
  Kedves Attila, a legtöbb esetben az ilyen szerkezetű ajtóknál az fordul elő, hogy az ajtólap megereszkedése miatt az ajtólap eleje leér a küszöbhöz és a lapot nem engedi a tokra húzni a zárral, a pántokon finom beállítást kell eszközölni. Annak is van lehetősége, hogy a szárny, tok takarás nem elegendő, ezt egy papírlap becsúsztatásával lehet ellenőrizni a tok belső felületet és a szárnytömítés közé. Ha ez akadálytalanul becsúszik zárt állapotban (teljes kulcsra zárt), akkor állítani kell a pántokon és a zár szorító erején. Pontos típus beállításaival keresse meg a forgalmazóját vagy gyártóját.
 • Sulyok Ferenc - 2014. okt. 20 10:56:25
  Kedves Krisztián, Jelenleg a két és háromrétegű üvegezés között, ha az üveget veszem alapul, alig van árkülönbség m2-re vetítve. Azonban a háromrétegű üveget nem szabad 70 mm-es profilba beleépíteni, mert sem súlyát, sem hőtechnikai értékeit nem adja vissza. Alkalmazzon 82 mm-es ablakrendszert, középtömítésest és ha lehet meleg peremes 3rtg-ű üvegezéssel. Ekkor bizton állíthatom, hogy az ablaka 30%-al drágábbak lesznek. DE. Az ablak hőtechnikája Ug=1,1 és Uw=1,6 helyett Ug=0,5 és Uw=0,95 lesz. Ez azt jelenti, hogy a sugárzó hő több mint felét megtartja a házába és ez már nagyobb nyereség, mint az árkülönbözet. Fontos azt is megjegyeznem, hogy a falakhoz képest az ablakok nagyságrendekkel kevésbé szigetelnek, így ha az épületén az ablakok aránya magas, lényeges több energiát spórolhat meg. A változó energia árak és a központi szabályozás miatt (2020-tól csak 0,8-as ablak építhető be) biztosan megéri a mostani felárakat.
 • Marki Attila - 2014. okt. 19 18:23:51
  A bejarati ajtom muanyag. Erős szél esetén kézzel érezhetően húz, de csak a kilincs alatti függőleges szakaszon.( kb.1 m) Mit lehetilyenkor tenni?
 • Juhos Krisztián - 2014. szep. 24 13:02:57
  Tisztelt Ferenc! Azt szeretném megkérdezni, hogy tényleg érdemes inkább 3 mint 2 üveges nyílászáróba invesztálni tényleg annyival jobb (megéri a drágább árat)? Köszönöm Juhos
 • Sulyok Ferenc - 2014. júl. 10 10:53:12
  Kedves Tamás, köszönöm türelmét, hogy a szabadságom után válaszolhatok Önnek. Az általunk javasolt alu-hab-fa konstrukció Uw értéke, minősítetten 0,8-as, amely nagyon fontos akkor amikor ilyen nagy arányú felületet jelentenek az épületben. Egy 7 m-es négyosztatú szerkezet megközelítőleg 11.800.- euró nettó értéket képvisel, melynek beépítése 156.000.- Ft+áfa. Egy 5 m-es szerkezet 6.800.- euró+áfa és 110.000.- Ft+áfa a beépítés díja. A szállítást a helyszín és a építési szituáció alapján tudom meghatározni. Természetesen a fenti nem csekély összegek tartalmazzák a passzív beépítés minden kellékét, kivétel a konzolt, ha olyan lesz az épület falazatának rétegrendje.
 • Tamás - 2014. júl. 04 20:03:09
  Üdvözlöm Mérnök Úr! Ajánlatát kérném leendő házam fix ill.toló üveg falas konstrukció kiválasztásában.alu-fa hőszigetelt üvegezésel.5mx2.20m 7mx2.20m ill.5mx2.20m-as kivitelben a ház felét adná ez a kivitel!(ill.ha megközelitő brutto árat mondana esetleg hozzá(anyag+munkadij+szállitás és áfa) köszönöm válaszát!
 • Sulyok Ferenc - 2014. máj. 21 17:31:55
  A beépítési pozíció a redőny doboz méretétől és a szigetelés vastagságától függ. Tehát lehet a falazat külső síkjára építeni az ablakot, ha legalább 200 mm-es a homlokzati szigetelés. Ha az ablakoknál oldal irányban a redőny szerkezet 20 mm szűkebb és a redőnyláb termikusan leválasztott, akkor teljesen hőhíd mentes csatlakozás érhető el. Sajnos ezt a megoldást kevés gyártó kínálja, de létezik és gyakran alkalmazzuk. Az Ön esetében jó lenne látni egy kiviteli terv részletet, az ablak függőleges és vízszintes elhelyezéséről és a falrétegrendről, mert ekkor lehet komplett megoldást találni.
 • R.Tibor - 2014. máj. 16 11:53:03
  Tisztel Sulyok Ferenc köszönöm válaszát, az árnyékolóval kapcsolatban szettnék még kérdezi nagy eséllyel redőnyt választunk véleménye szerin ha redőnnyel lesz felszerelve az új nyílászáró akkor nem is lehet külső falsíkjába beépíteni, vagy van rá megoldás, hogy ugyan olyan jól hőszigeteljen az ablak kicsit beljebb tolva is.A másik problémám a redőny vezető sínt ha fel szerelik az ablakra akkor rá tudja e szigetelést végző mester engedni megfelelő szélességben a hőszigetelést az ablak tokra?Kérem segítségét hogy tökéletesen hőhíd mentesen legyenek beszerelve az árnyékoló redőnnyel felszerelt új nyílászáróim. Előre is köszönöm R.Tibor.
 • Sulyok Ferenc - 2014. máj. 06 18:31:26
  Tisztelt Kanizsai Géza, megtérülést nehezen lehet számolni, hiszen sok egyébtől függ, főleg az Ön házának többi alkatelemétől a beépítés módjától. Azonban általánosságban elmondható, hogy a háromrétegű üvegezés felületi hőmérséklete 4-6 fokkal magasabb, így kisebb a hőveszteség és belső oldali hideg sugárzása. Ez kellemesebb belső hőérzetet és korszerűbb beruházást eredményez, amely hosszabb ideig marad korszerű, így a megtérülésének is több esélyt ad. Azonban egy dologról ne feledkezzen meg, ha 3rtg-ű üvegetnem szabad 70 mm-es profilba és 36 mm vastagságban megvenni, mert nem jelentős a hőszigetelő érték javulás. 88-as profil, legalább 44-48 mm-es üvegezés és meleg perem. Ez a valós teljesítményű 3rtg-ű üvegezésű műanyag ablak. Ha ezt nem engedheti meg magának akkor inkább egy jó minőségű 2rtg-ű ablakot vegyen.
 • Sulyok Ferenc - 2014. máj. 06 12:34:06
  Kedves R. Tibor, A nyilászárók beépítésének síkja, energetikailag minél jobban kívülre esik, annál jobb, hiszen a kávák szigetelése kisebb, és az áthűlést a külső síkú beépítéssel csökkenteni tudja. Fontos azonban, hogy árnyékolással tervez-e, mert az árnyékolás doboza 180*130 mm-es,(rovarháló esetén 200*130 mm) amely a külső homlokzati síkból visszatolja a kávába az ablakot. Itt még egy dologra hívnám fel a figyelmét. A redőny doboz a szigetelésből vesz el térfogatot és a belső tere hideg tér. Itt a doboz mögött kell szigetelni, ott hőegyenértéket elérni a fal többi részével. A nyílászárók választásánál egy fontos tanácsot tudok adni Önnek. A műanyag ablak esetén meg kell különböztetnünk profilgyártót (rehau, kömmerling, veka, stb..), és ablakgyártót, (hevestherm, Premier, Marshall, OKnoPlast, stb...). Kérem, hogy mindig a terméket nézze meg, mert a profilgyártó adatai és bizonyítványai elméletiek, és a termék gyártása szerelés során azokat jelentősen lehet rontani....
 • Sulyok Ferenc - 2014. máj. 06 12:23:00
  Kedves Dániel, a földig érő szerkezetek esetén a nagyon ritkán kell padlóbefúvó, vagy talajkonvektor. Párásodás akkor jöhet létre, ha kis légterű helyiségben relatív nagy a pára terhelés, illetve a felület jelentősen hidegebb mint a fal,illetve a padlócsatlakozás hőhidas. Abban az esetben ha háromrétegű 0,5-ös üveget választ, mindössze 2-3 fokkal hidegebb csak az üveg belső felülete, mint a fal. Ha a padlócsatlakozásnál a rétegrendeket purenittel, vagy egyéb teherbíró és jó hőszigetelésű anyaggal választja el, nem jöhet létre a padlóburkolaton lehűlő felület, így ott sem lesz páralecsapódás. Azt gondolom, átgondolt kivitelezéssel, nem szükséges a plusz gépészeti beruházás.
 • Sulyok Ferenc - 2014. ápr. 29 09:52:19
  Kedves Balázs! Nagyon egyszerű, ha a falat veszem alapul, az U=0,25 és az üvegfal legfeljebb (Internorm HF310 fix) Uw=0,69 értéket képvisel. Üdv, Sulyok Ferenc
 • R. Balázs - 2014. ápr. 22 23:10:33
  T. Sulyok Úr, Érdeklődnék,hogy ön szerint egy 3 rétegű üveggel ellátott üvegfal mennyivel szigetel rosszabbul egy 30centis porotherm+15centis austrotherm hőszigeteléshez képest?
 • Kanizsai Géza - 2014. feb. 28 19:24:18
  Tisztelt Sulyok Ferenc Nyílászáró vásárlás előtt állok! Nem tudom eldönteni ,hogy megéri e 3 rétegű üvegezéssel ellátottat venni! Mennyi idő a megtérülése a 2 rétegűvel szemben! Hanggátlása mennyivel jobb? Köszönettel Kanizsai Géza
 • R.Tibor - 2014. feb. 22 20:02:46
  Tisztelt Ferenc !Lakás felújításba kezdünk az idei évben sátortetős kb. 1956-ban épült házunkat újítanánk mely 38 cm -es kisméretű tégla falazattal rendelkezik. A régi nyílászáróinkat új korszerű műanyag nyílászárókra cserélnénk, a kérdésem az lenne hova legyenek beépítve az új nyílászárók falközépre ,külső falsíkba vagy máshova.A falazatot 12 cm-es polisztirollal hőszigetelnénk kívülről. Ön szerint mi lenne a legkorszerűbb szakszerű energiatakarékos megoldás? Esetleg még ha tudna 3 rétegű üveggel rendelkező megbízható műanyag nyílászárókat ajánlani túl nagy a választék érdemes -e a híres régi gyártók termékeit választani pl. Rehau ?Üdvözlettel R.Tibor
 • Ihász Dániel - 2014. feb. 10 11:02:14
  Tisztelt Sulyok Ferenc, vélemyénye szerint nulla parapetes passív abalakok elé szükségesek talaj konvektorok a párásodás elkerülése érdekében? A ház nem passzív koncepció alapján készült de fokozottan hőszigetelt. Köszönettel, Dani
 • Sulyok Ferenc - 2013. máj. 30 11:59:31

  Tisztelt Havas úr!

  A leírását értelmezve, a télikertet egy földszinti terasz és egy emeleti terasz közé szeretné építeni? Vagy a bevilágító a pincét világítja meg? És a télikert a háznak támasztott féltető és annak három oldali bezárása?

  Ha az előbbi a megoldás, akkor a külső terasz felületét úgy kell kialakítani és méretezni, hogy arra később a télikert építésekor egy minimum 12 cm vastag hőszigetelő rétegrend legyen kialakítható a teraszajtó küszöbéig, illetve a felső födémet is szigetelni kell alulról.

  Ha üvegtetővel kiegészített valódi télikert lesz, akkor a teraszfödém szélén letámaszkodó lábak alatt teherhordó (pontszerű 2 tonnás terhelés) sávalap, vagy betonkocka legyen elhelyezve, amelyhez rögzíthetőek. A falhoz támaszkodásnál nincs egyéb igény, mert hőhídmentesen lehet rögzíteni azokat a homlokzat szigetelésen keresztül. Esetleg villanyszereléssel készülhet, tájolástól függően 16A biztosítékkal kiépített két áramkört vihet oda, egyet a szellőztetésnek, egyet a tető külső árnyékolásának.

  Ha előre el kívánja végezni a terasz felületének szigetelését, a széleken gondoljon a szerkezetek letámasztására, ott legalább 100-120 mm-es sávot hagyjon ki a későbbi kivitelezéshez.

 • Havasi László - 2013. máj. 29 23:31:09

  Tisztelt Sulyok Ferenc!

  Családi ház építés közepén járunk. Előrelátóan a teraszt úgy méreteztük, hogy a későbbiekben egy télikert kialakítható legyen. Ennek érdekében a terasz födém, az abban elhelyezett bevilágító, a terasz pillér és a házon egy erkélyajtó úgy lett elhelyezve, hogy a 3 oldallal megépíthető télikert kb. 12 nm alapterületű lesz. Erre pár év elteltével szeretnénk sort keríteni, de már most felkészülnénk amennyire csak lehet. Kérdésem, hogy mire kellene még most gondolnunk? Mi az ami már most bevezethető, beépíthető?

  Üdvözlettel,
  Havasi László:: weblapkészítés ::

 Copyright © é z s é 2016 Felhasználási feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat

é z s é +36 1 275 41 23 1112 Budapest Budaörsi út 165. 3. emelet 3.