ézsé építész iroda


AKTUÁLIS

 

Az építési folyamat szereplői 

és azok felelőssége

 

 

cikkeink az építészfórumon: 

 Balaton-felvidéki hagyományőrzés 

 

Vidéki tornácos házak

modern megfelelője 

 

 

 

 

 

 

 

 

Miháczi Szilveszter a kandallók szakértője

Miháczi Szilveszter

kandalló és cserépkályha építő

A kandallók szakértője

Több mint 15 éve tervezek és építek kandallókat, kályhákat a Miháczi Kandalló szakembereivel együttműködve. Mindannyian a kandallók megszállottjai vagyunk, ismerjük a kandallók és kályhák minden trükkjét és négyzetcentiméterét. Folyamatosan nyomon követjük a technológiai változásokat, hogy mindig optimális megoldásokkal szolgáljunk megrendelő-inknek, azaz kiválasszuk számukra energiafogyasztás, kénye-lem és költségek szempontjából a legtökéletesebb kandallót.

Ha bármilyen kérdésed van a kandallókkal, cserépkályhákkal kapcsolatban, fordulj hozzám bizalommal! Az alább látható "Kérdezek" dobozban teheted fel kérdésedet és megpróbálok pár napon belül válaszolni!

Kérdezek:Kérdések és válaszok:

 • Horváth Sarolta - 2017. feb. 12 21:19:00
  Kedves Szilveszter! Családi házat építünk, melyben padlófűtést tervezünk kialakítani. Kérdésként merült fel, hogy 150 nm-t vízteres kandallóval van-e mód befűteni, vagy csak kiegészítő fűtésként alkalmazható-e. Illetve, ha alkalmas, akkor milyenek az ahhoz szükséges tartály méretei? Várom válaszát! Köszönettel: Horváth Sarolta
 • Mahr Gabriella - 2016. nov. 08 21:49:14
  Tisztelt Szilveszter! Most építünk egy 160nm2 alapterületű családi házat. A ház 80% padlófűtés 20% radiátoros fűtéssel lesz kialakítva.A nappali ami 40nm2 kandallót tervezzünk típusa Yara kandalló 8kw homokkő borítással. Kiváncsi vagyok a véleményére? Megfelelő lehet nekünk? Köszönöm fáradozását! Üdv.Mahr Gabriella
 • Miháczi Szilveszter - 2016. jún. 08 10:37:19
  Kedves Gabriella! A csövek felületén lévő konzerváló anyag, illetve a megmunkáláskor használt zsírok. olajok hő hatására áraszthatnak kellemetlen szagokat. Az M-box Aero 15 tűztérbetét esetében akár 300 fokos levegő is beléphet csőhálózatba! Viszont ennek nem füstszaga van. Ki kellene próbálni, hogy a kandallót lekötni a csőhálozatról. Ha ez esetben nem tapasztalnak kellemetlen szagokat, akkor a szag a légelvezető hálózatból jön. De az is okozhatja, hogy a szellöztető (rekuperátor) rendszer vagy akár kandallóventilátor által elszívott és a visszajutó levegő mennyisége nem azonos, így vákuum képződik a nappaliban amely az égéstermék visszaáramlásához vezethet. Jelzem, egyik esetben sem lesz látható füst. Ez talán a gépezet ventilátor lapátjain vagy szűrőjén tapasztalhatunk csak, de itt is minimálisat.
 • Miháczi Szilveszter - 2016. jún. 08 10:34:37
  Kedves Anna! Sokan felteszik ezt a kérdést nekünk. Néhány tény talán segíteni a döntésben: • A cserépkályha nagy tömege sokáig tartja a melegét, és még órákkal a tűz kialvása után is sugározza a hőt. Iigaz ugyanakkor, hogy hosszabb ideig tart, amíg felmelegszik. • A cserépkályhát 10 - 15 évenként újra kell rakni, mivel a beépített anyagok tönkremennek, valamint keletkezett repedéseken az égéstermék akadálytalanul a lakótérbe áramolhat, valamint ez idő alatt elveszti a hőtároló képességét. • A cserépkályha sugárzó hőleadása miatt a távolabbi, egybenyitott helyiségek kevésbé fűthetők be, míg a kandalló esetében a konvekciós légfűtés ezekben is egyenletesebb hőeloszlást biztosít. • A cserépkályha ajtaja általában zárt, vagy igen kis felülettel rendelkezik, míg a kandallónál nagyméretű kerámiaüvegből készített ajtón keresztül élvezhetjük a lángok látványát. Mindezek alapján összegezve elmondható, hogy a cserépkályha az egyik leghatékonyabb fatüzelésü berendezés. Építését azoknak ajánljuk, akik főleg fűtésre akarják használni. A fűtési idény elején begyújtják, és folyamatos tüzelés mellett az idény végéig használják (ezáltal megakadályozhatják a hőtágulásból eredő repedések kialakulását, és a hosszú felfűtési idő miatti "hőtehetetlenséget" is kiküszöbölhetik). Azoknak viszont, akik látványos, gyors hőleadóképességű fűtőberendezést szeretnének kandalló építését javaslom!
 • Miháczi Szilveszter - 2016. jún. 08 10:34:04
  Kedves Yvett! 5-7 kW maximális teljesítménnyel rendelkező készüléket. Ellentétben ez esetben számolni kell azzal, hogy ezen készülékek jellemzően kisméretű üvegfelülettel rendelkeznek.
 • ézsé - 2016. jún. 08 10:32:48
  Kedves Kérdezők! Mostantól Miháczi Szilveszter válaszol a kérdésekre és visszamenőleg is elküldi válaszait a nyitott hozzászólásokra
 • ézsé - 2016. már. 01 10:16:53
  Kedves Kérdezők! Köszönjük a kérdéseket, de sajnos jelenleg éppen új szakértő keresésben vagyunk, ezért még pár napot várni kell a válaszokra.
 • Terjék Gabriella - 2016. feb. 27 19:46:45
  Tisztelt Sasvári úr! Tavaly épült új házunkban kandalló is készült. Mullit Aero 15-ös tűzterünk van. A házban rekuperátoros gépi szellőztetés van. Úgy gondoltuk, hogy a kandalló melegét is hasznosítjuk és az épített kandalló szerkezetből csőhálózaton keresztül egy kandalló ventilátor segítségével elvezettük a meleget. A csővezeték horganyzott acél spiko cső és flexibilis alumínium cső. Az első begyújtás óta minden alkalommal kellemetlen, égett szag árad a szobákba a szellőző rendszeren keresztül. Nem füstszag, de nem tudtuk beazonosítani. A csövet átvizsgáltuk kamerával, de nem találtunk magyarázatot a szagra. Kibontottuk az épített szerkezetet, de sem füst nyomát, sem más, a szagra utaló okot nem találtunk. Teljesen tanácstalanok vagyunk, mi okozhatja a problémát. Tudna segíteni? Köszönettel: Terjék Gabriella
 • Czompóné Somogyi Anna - 2016. feb. 02 11:22:20
  Segítségre lenne szükségem családi ház tervezéssel kapcsolatban. Egy olyan amerikai-konyhás nappalit-étkezőt szeretnénk létrehozni az otthonunkban, ahol a nappali részt az étkezőtől egy modernebb cserépkályha vagy kandalló választaná el a tér közepében beállítva. Érdeklődni szeretnék, hogy a kandalló vagy a cserépkálhya-e a jobb megoldás esetünkben. Köszönöm
 • Szabó Ivett - 2016. jan. 28 17:51:26
  Tisztelt Gábor! Azt szeretném megkérdezni, hogy AE(Alacsony energiaigényű)100m2 nettó alapterületű családi házba milyen kandallót ajánl a padlófűtés mellé kiegészítő fűtésnek, illetve hogy élvezzük téli estéken a tűz látványát? Válaszát előre is köszönöm!
 • Sasvári Gábor - 2014. máj. 25 07:08:53
  Kedves Zoltán! Először is elnézést a késői válaszért! Mekkora légköbmétert szeretne fűteni? Zrt típusok közül is választhat megtekintheti: www.kandallotuzter.hu weboldalon, Üdv, Gábor
 • Páhi Zoltán - 2014. már. 25 11:55:42
  Kedves Gábor! Légfűtést szeretnék, külső levegő bevezetéssel AE házba. Ezzel szeretném fűteni az egész épületet. (földszintes, középen lesz a tűztér) Egyenlőre a Supra Taranis a befutó, kérem, ajánljon alternatívát amennyiben van. Előre is köszönöm!
 • Kedves Péter! - 2014. jan. 13 19:09:10
  Szlovák Jaroslav Dolmany Kollégám, A Tűztérbetétek egyes részeit Ők Más Részeit mi gyártjuk. Üdvözlettel:Gábor
 • Éles Péter - 2014. jan. 08 18:01:14
  Tisztelt Sasvári Gábor! A hit line tűzteret önök gyártják? Abban a hiszemben voltam- mert ezt mondta a forgalmazó- hogy a szlovák JD-metal cég gyártja! Akkor most mi az igazság?
 • Havasi László - 2013. jún. 27 23:37:29

  Kedves Gábor,

  Ennek igazán örülök!
  Katalógusuk alapján: Tux O 660x505
  Nekünk elsősorban a látvány és a hatásfok miatt esett erre a választásunk. A ház fűtésére csak minimálisan kellhet rásegíteni, ezért inkább a parázs és tűz látványa miatt raktuk a kétoldalt üvegest a nappaliba. Nagyon bízom benne, hogy megfelelő építés és használat mellett a tiszta üveg rendszer tényleg működni fog.

 • Sasvári Gábor - 2013. jún. 24 07:18:24

  Kedves László!

  Azt szeretném megkérdezni melyik oldalt üveges, szembe, vagy szemből és oldalt üveges hajlított üveggel?

  Így tudnám megmondani, hogy melyik méretet ajánljam.

  A hit-line tűztér a mi gyártásunk.
  Egyik viszonteladónknál fut ezen a néven.
  Üdvözlettel: Gábor

 • Havasi László - 2013. jún. 04 21:01:13

  Kedves Gábor!

  Ha lehet típust megnevezni, akkor a Hit-Line nevű két oldalt üveges tűzteret néztük ki, elsősorban anyagi megfontolásokból. A kémény 6.6m teljesen szigetelt, 20-as átmérővel. Külső levegő ellátás van, abban bízunk hogy a korom lerakódás elkerülhető lesz.
  Leginkább látvány miatt építjük be egy kb 2m magas pengefalba aminek térelválasztó szerepe van.

  Van valami ami elkerülte a figyelmemet a helyes működés elérése érdekében?

  Üdvözlettel,
  Havasi László

 • Sasvári Gábor - 2013. máj. 30 20:32:53

  Kedves László!

  A folyton égő a kandallóknál azt jelenti, hogy lassabban és hatékonyabban ég el a fa.

  A ZRT + Professional tűztereknél pl napi 3szor kell fát rakni a tűzre, mennyisége alkalmanénk10-12kg., Ha visszafolytjuk, akkor 24 óra múlva parázsról kezdhetjük a fűtést.
  Így, ha központi fűtést is használjuk, akkor egyenletesebb hő elosztás alakul ki, és így nem ingadozik a hő a lakásban.

  Buktató nem igazán van a folyton égő tűztereknél.

  Tűzterek kiépítése abban különbözhet:
  - hermetikusan küldő levegőt használ a tűtér az égéshez
  - ablaküveg öblítő rendszer ki van –e építve. hogy és hogyan
  - elsődleges, másodlagos, harmadlagos, negyedleges égési levegők kiépítése
  - deflektor terelők 1-2-3 db a korpuszban
  - automata huzatszabályzó
  - mechanikus huzatszabályzók 1-2-3db

  De az első lépés, meg kel győződni a kémény keresztmetszetéről és hosszáról, így lehet megfelelő tűzteret választani az ideális égési folyamatokhoz.

  Ha kérdése van, szívesen, segítek!
  Tisztelettel: Sasvári Gábor

 • Havasi László - 2013. máj. 30 07:55:47

  Kedves Gábor!

  Kandalló beépítését tervezzük és a leírások alapján nagyon megtetszett a "folytonégő" képességekkel rendelkező tűztér.
  Ezekről csupa jót lehet olvasni. Valóban ennyivel jobbak, hatékonyabbak és kényelmesebbek? Lehet valami buktatóra számítani?

  Üdvözlettel,
  Havasi László:: weblapkészítés ::

 Copyright © é z s é 2016 Felhasználási feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat

é z s é +36 1 275 41 23 1112 Budapest Budaörsi út 165. 3. emelet 3.