ézsé építész iroda


AKTUÁLIS

 

Az építési folyamat szereplői 

és azok felelőssége

 

 

cikkeink az építészfórumon: 

 Balaton-felvidéki hagyományőrzés 

 

Vidéki tornácos házak

modern megfelelője 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lévai Balázs a világítástechnika szakértője

Lévai Balázs

villamosmérnök - világítástechnikai szakmérnök

A világítástechnika szakértője

Sok éves tapasztalattal segítek eligazodni a lámpák, lámpatestek rengetegében. A Holux Kft.-nél vállaljuk bármilyen létesítmény fénytechnikai tervezését. Szívesen adok tanácsot energiatakarékos, komfortos világítási rendszerek kialakításához.

Ha bármilyen kérdésed van a világítástechnikával, világítási szabályozási rendszerekkel, világítástervezéssel kapcsolatban, fordulj hozzám bizalommal! Az alább látható "Kérdezek" dobozban teheted fel kérdésedet és megpróbálok pár napon belül válaszolni!

Kérdezek:Kérdések és válaszok:

 • Lévai Balázs - 2013. aug. 13 15:41:43

  Kedves László!

  Igen, a ma kapható LED-es lámpatestek között már vannak olyan minőségűek, amelyek ajánlhatóak lakásba is. A konkrét teljesítményigény a kívánt megvilágítási szinttől, a belmagasságtól és a falak színétől is függ. Sőt, a lámpatest típusától is. Közelítésként lehet 4 W/m2 (kb. 300 lumen) értékkel számolni, de ettől tényleg lehet eltérés felfelé és lefelé is.

  Üdvözlettel
  Lévai Balázs

 • Havasi László - 2013. aug. 07 16:36:06

  Kedves Balázs!

  Nagyon megtetszettek a nagy méretű LED panelek. Ezek megfelelő minőségű fényt adnak a lakótérben is? Hogyan tudom kb. meghatározni a lámpa szükségletet? Milyen lumen/nm értékkel kell számolni a különböző helyiségekben?

  Üdvözlettel,
  Havasi László

 • Lévai Balázs - 2013. jún. 12 16:31:37

  Kedves László!

  Örülünk, hogy ilyen előrelátóan építi családi házát. Jó elgondolás, hogy legyenek nagyon kicsi, de folyamatosan világító lámpatestek a ház körül, és ettől függetlenül legyen a „használati” fény. Műszakilag 3 fényforrás jöhet szóba: kompakt fénycső (esetleg egyenes, hosszú fénycső), halogén izzólámpa és a LED. Ha mozgásérzékelőre is szeretnének kötni pár lámpatestet, a LED-et vagy a halogén lámpát javaslom. Ezek azonnal teljes fénnyel világítanak, és bírják a kapcsolgatást. A LED kevesebbet fogyaszt, a halogén olcsóbb.
  Általános világításra már a kompakt fénycsöves, fénycsöves lámpatesteket is javaslom. Ezeknél ugyan van egy 30-60 másodperces felfutási idő a teljes fényig, de ez ebben a felhasználási esetben már nem zavaró. A konkrét lámpatesteknél pedig a ház stílusához célszerű igazodni, lehet klasszikus kovácsoltvas, vagy akár valamilyen technikai, modern lámpatest.
  A nappaliba ugyanezt a három fényforrást javaslom. A fénycsöves megoldásoktól sem kell idegenkedni, a modern működtetőkkel már semmilyen zúgás-vibrálás nincsen. Mellékeltem pár képet, ötletadónak.

  Célszerű egy általános világítást létrehozni, és e mellé helyi világításokat használni. Az általános rész megoldható például egy körbe futó „rejtett” világítási rendszerrel (lsd. kép). Nem tudom, tervez-e épületfelügyeleti rendszert. Ha nem, akkor is célszerű a nappalit, és esetleg egyéb közösségi tereket, de akár a hálószobát is szabályozható világítással kialakítani.
  Ehhez szükséges egy plusz vezeték használata, de ez már csak a végső villanyszerelésnél kerül elő.
  További kérdéseivel kapcsolatban is készséggel állunk rendelkezésre.

  Üdvözlettel,
  Lévai Balázs

 • Havasi László - 2013. jún. 10 23:09:31

  Kedves Balázs!

  Házunk kültéri és kerti világítása hamarosan kialakításra kerül. A fedett terasz, pergola, ház körüli járda, kerti utak és biztonságtechnikai megvilágításoknál egyaránt szeretnénk egy alacsony fogyasztású, akár folyamatosan üzemelő komponenst és egy kapcsolható nagyobb teljesítményűt ami a használatot könnyíti. A nappaliban 3.5m belmagasság mellett is szeretnénk megfelelő erősségű fényt. Hogyan tudjuk a rendszert felkészíteni ezekre az elvárásokra? Vannak olyan pontok amik különleges odafigyelést/eszközöket igényelnek?

  Köszönettel,
  Havasi László:: weblapkészítés ::

 Copyright © é z s é 2016 Felhasználási feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat

é z s é +36 1 275 41 23 1112 Budapest Budaörsi út 165. 3. emelet 3.