ézsé építész iroda


AKTUÁLIS

 

Az építési folyamat szereplői 

és azok felelőssége

 

 

cikkeink az építészfórumon: 

 Balaton-felvidéki hagyományőrzés 

 

Vidéki tornácos házak

modern megfelelője 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fekete Gábor a létechnika, szellőztetés szakértője

Fekete Gábor

informatikus

A légtechnika, szellőztetés szakértője

Informatikai szakon végeztem, immáron hatodik éve foglalkozom Épületgépészettel és Szaniterrel, mely tevékenységek szerves része a Szellőztetéstechnika és Légtechnika. (Építkezések, felújítások - Penész, pára) Küldetésem az élhetőbb környezet megteremtése és annak informatív támogatása. Jelenleg a D-ÉG Thermoset Kft-nél dolgozom, mint Légtechnikai és Szaniter országos termékfelelős.

 

 

 

 

Munkatársaim munkáját segítve a napi ügymenetben, mint műszaki tanácsadó és mint logisztikai munkatársként egyaránt. Legfőbb érdeklődési köröm a hővisszanyerős gépi szellőztető berendezések a megújuló otthonok elérésében(Aldes, Helios Aereco), illetőleg a szép exclusive fürdőszobák, mint Laufen, ROCA, illetőleg JIKA vonalon.

Kérem ne habozzon kapcsolatba lépni velem, ha fenti témákban információra van szüksége, legyen az tervezés, vagy vásárlási szándék! 

Kérdezek:Kérdések és válaszok:

 • Kecskeméti Gábor - 2016. máj. 01 22:10:32
  Tisztelt Fekete Gábor úr! 2008-as építésű 4 emeletes lakóház földszintjén a mélygarázs felett lakunk. A lakás energiabesorolása:B. Csak 1 szoba északi fekvésű,minden egyéb déli fekvésű.Az északi szobában van egy fürdőszoba is.A szoba ablaka előtt található egy kb.1m széles a házat körülvevő szellőző nyílás.Ebben a szobában a műanyag nyílászáró ablakfelületén alul egy kb.15 cm-es páralecsapódás van mindig reggelente. Az ablak alatti laminált padlórészen kb.1m-es szélességben vizesedés látható./Reggelre a papucsom nedves ha az ablak alatt hagyom/.Az ablak mellett egybeépített szekrény található-közvetlenül az északi oldalra szerelve,melyben szintén vizesedés tapasztalható/ruhát nem lehet benne tartani ,mert benedvesedik és bepenészesedik/.A többi helységnél ez nem tapasztalható.A lakásban műanyag nyílászárók vannak,szellőzőrésekkel ellátva.A napi többször szellőztetünk. Kérem tanácsát az északi szoba kapcsán. Köszönettel:Kecskeméti Gábor
 • Pál Tamás - 2015. dec. 13 17:09:59
  Kedves Gábor! A közeljövőben építeni szeretnék egy A+ os Nettó 117 nm-es egy szintes családi házat, amelyből lehetőség szerint szeretném kihagyni a gázszolgáltatást. A tervezőm szerint, ez megvalósítható egy helios hőcserélős és talajhőt hasznosító szellőzőberendezéssel , amit szerinte kb.: egymillió forint környékén ki lehet hozni. És ha szükséges, elektromos fűtéssel ki lehet egészíteni. Az aggályaim a következők: A környéken télen sokan tüzelnek fával, ami miatt ablakon keresztül kellemetlen megoldani a szellőzést. A filter képes kiszűrni hosszútávon a füstöt?? Nem szeretném ha egyszer arra kelnék hogy az egész ház füst szagú lenne. 2. zaj. ezt elvileg ki lehet küszöbölni, mégis megkérdezem, egy csendes éjszakán nem hallani a ventilátor pörgését a szellőzőn keresztül? 3. Valóban érdemes olcsó és komfortos megoldás -e gázfűtés nélkül beköltözni egy házba..? (utólag nehezen kivitelezhető gázfűtés.. ) Válaszát köszönöm! Tamás
 • ézsé - 2015. nov. 17 14:49:08
  Kedves Botond! Biztos, hogy ide szeretted volna küldeni a kérdésed, mert ez nem légtechnikai kérdés? Üdv, ézsé
 • Botond - 2015. nov. 17 14:08:15
  Kedves Gábor, Tető-tetőtér hőszigetelés-pártechnika kérdéskörben lenne kérdésem. Miszerint monolith vasbeton födém felett 7 fokos tetőrendszer kerül kialakításra. Ezáltal tároláson kívül másra nem hasznosítható tetőterem lenne, aminek jó része 40cm-nél kisebb magasságú, legmagasabb pontja 70cm. Bramac 7fokos cserép, keresztlécek, lécek, páraáteresztő WU fólia, deszkázat, 20cm rockwool szigetelés szarufa közé, párazáró fólia lenne a rétegrend. Megfordult bennem az az ötlet is, hogy a födém tetejére is tennék hőszigetelő anyagot. Ennek hasznosságát többen megkérdőjelezték. Azt említették, hogy vagy a tetősíkot követő szigetelést vagy a födémet követő szigetelést építsek. Bennem egy vegyes konstrukció ötlete merült fel, melyet nem javasoltak. Ez télen nem okozna különösebb problémát, viszont nyáron a felső tetőtér egy melegtárolós pufferként működne, amit nem tudok hűteni. Kiszellőztetéssel viszont lehet, hogy ezt meg tudnám oldani. Igazából 20cm tetőszigetelés 30cm légrés 20cm hőszigetelés, okozhat-e ekkora problémát? Üdv, Botond
 • Fekete Gábor - 2015. jan. 13 09:12:26
  Tisztelt Petrohai Sándorné! Czeilinger Ferenc már nem dolgozik cégünknél, ezért én válaszolok helyette. Köszönettel fogadtam érdeklődését. A központi szellőztető berendezés lényege, hogy folyamatosan szellőztessen, ezzel megóvva az épület állagát, biztosítva a folyamatos friss levegőt a lakótérben. Az viszont nem indokolt, hogy ezt hangosan tegye. Léteznek olyan megoldások, melyekkel lehet hangot csillapítani, de az is megoldás lehet, ha a központi ventilátort megvizsgálják nincs e anyagfáradási, csapágy probléma. Felvetődik ugyanis az a kérdés, hogy a levegő sebessége okozza a zajt, vagy a gép működési zaja. Ezt a helyi műszaki kollégával tudja megvizsgáltatni, véleményeztetni, ebben segíteni nem tudok. Üdvözlettel, Fekete Gábor
 • Petrohai Sándorné - 2014. dec. 19 12:41:23
  Tisztelt Uram! Lakótelepen 3O éve épült 4 emeletes, 4 lépcsőházban lakunk. A lakásba 2 szoba és 2 fél szoba van, két erkélyes szobán ajtót cseréltettünk és a bejárati ajtót is lecseréltettük. A házban a szellőzőt 1-2 hónapja tisztították ki és éjjel- nappal megy,hangja elviselhetetlen és folyamatosan behúz. Azt mondta a müszakis,ha kinyitjuk az ajtót megszűnik a hang, de ez télen megoldhatatlan és egyébként sem azért van fűtés, hogy fázzunk. Kérdésem,hogy valóban igaz-e miszerint egy szellőzőnek éjjel -nappal mennie nem kell, nem lehet-e olyan eszközt beszerelni, amivel a hangot megszüntetik, mert valószínűleg a tisztítás miatt van ilyen huzat? További kérdésem,hogyha én saját költségemen kihívom Önt és a véleményét kérem ez mennyibe kerül? Köszönöm Petrohai Sándorné
 • Czeilinger Ferenc - 2013. jún. 04 14:44:47

  Kedves István!

  A Bodorvent által forgalmazott gépek is többféle műszaki tartalommal kerülnek forgalomba, hogy az eltérő vevői igényeknek megfeleljenek. A legtöbb gyártó cég hasonlóképpen gondolkodik, több alternatívát biztosít a felhasználóknak. Az országunkra jellemző éghajlati viszonyok és energiaárak miatt, én a drágább verziókat, a nagyhatásfokú (~90%) hőcserélővel és „EC” motorokkal szerelt hővisszanyerős gépeket ajánlom az ügyfeleinknek. A típus kiválasztása előtt meg kell határozni, hogy milyen körülmények között, milyen paraméterekkel szeretnénk üzemeltetni a légtechnikai rendszert. A beépítendő gép típusa függ a lakás méretétől, a lakásban található helyiségek számától, a gép és a csőrendszer elhelyezésének módjától és a család életvitelétől. Tapasztalatom az, hogy egy alacsonyabb hatásfokú berendezés, korszerűtlen motorokkal, tud kellemetlen meglepetést okozni a felhasználónak.

  A nem hővisszanyerős szellőztető rendszerek nem feltétlenül a komfort hatás csökkenését eredményezik, hanem a nagyobb energiafelhasználást okoznak. A nagyobb energiafelhasználás fűtés és elektromos energia számlában is jelentkezik.

  A központi-hővisszanyerős légtechnikai rendszer nem csak árban, hanem műszaki tartalomban, működési funkciókban is nagy ugrást jelent a központi elszíváshoz képest. Hosszú távra tervezve inkább ajánlott egy korszerű, hővisszanyerős rendszer beépítése, mint a központi elszívó rendszer használata.

  FONTOS!!! Amennyiben a lakásban bármilyen nyílt égésterű fűtőkészülék (kazán, kályha, cserépkályha, kandalló) üzemel, központi elszívásos szellőztető rendszerrel szellőztetni nem szabad, sőt VESZÉLYES! Ilyen esetben kizárólag kiegyenlített szellőztetéssel működő légtechnikai rendszert szabad beépíteni!

  Összegezve: egy alacsony energiaigényű lakáshoz szükséges a korszerű, energiatakarékos épületgépészeti rendszer, melynek része a gépi szellőztetés.

  Az ablakgyártó, akivel Ön is egyeztetett, azon ritka gyártók közé tartozik, akik erre felhívják vevőik figyelmét. A legtöbb ablakgyártó sajnos ezzel a kérdéssel nem foglalkozik, csak elad…

  Czeilinger Ferenc – szellőztetéstechnikai tanácsadó

 • Fodor István - 2013. jún. 01 13:20:00

  Milyen tapasztaltok vannak a Bodorvent által forgalmazott hővisszanyerő készülékekkel? Nálunk jelenleg egy Aereco nem hővisszanyerő van tervezve, de az ablakgyártók szerint ezen nagy lehet télen a hőveszteség. Igaz e ez? Melyiket javasolná? A ház most készül, hőszigetelt falak 14 cm szigetelő réteg ill. 1,0 Uw nyílászárók tervezve.

  Tisztelettel
  Fodor István:: weblapkészítés ::

 Copyright © é z s é 2016 Felhasználási feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat

é z s é +36 1 275 41 23 1112 Budapest Budaörsi út 165. 3. emelet 3.