ézsé építész iroda


AKTUÁLIS

 

a Szép Házak magazin
2018/2. számában

 

cikkeink az építészfórumon: 

 Balaton-felvidéki hagyományőrzés 

 

Vidéki tornácos házak

modern megfelelője 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fehér Alíz a Xella falazatok, hőszigetelések szakértője

Fehér Alíz

építész - energetikai tanácsadó

A Xella falazatok, hőszigetelések szakértője

Ytong, Silka, és Multipor termékek gyártásával, felhasználásával kapcsolatos műszaki és kivitelezési kérdésekben állok az érdeklődők rendelkezésére.

Ha bármilyen kérdésed van a falazatokkal, hőszigetelésekkel kapcsolatban, fordulj hozzám bizalommal! Az alább látható "Kérdezek" dobozban teheted fel kérdésedet és megpróbálok pár napon belül válaszolni!

Kérdezek:Kérdések és válaszok:

 • Fehér Alíz - 2016. jan. 12 13:58:38
  Kedves Balázs! Első sorban a Mulitpor belsőoldali hőszigetelő rendszert tudom ajánlani Önnek, hiszen ezen rendszert Németországban már több mint 15 éve alkalmazzák, Magyarországon 2008 óta kapható és számos referencia projekt igazolja a rendszer megfelelő működését és kiváló minőségét. Továbbá a Multipor hőszigetelő lapok alacsony páradiffúziós ellenállása és kapilláris szerkezete biztosítja, hogy a belső oldali hőszigetelés párazáró réteg nélkül kerüljön kialakításra. Az anyagszerkezet a fűtött tér páratartalmát képes felvenni, majd azzal egyidejűleg a kapilláris szerkezetnek köszönhetően azt visszavezetni a belső tér felé (kiszáradás), így gondoskodik a természetes, a hőmérséklet és a páratartalom szempontjából kiegyensúlyozott beltéri klímáról. A Multipor hőszigetelő lapok kiváló hőszigetelő tulajdonságúak (λ= 0,045 w/mK). Ez annyit jelent, hogy például ha egy 38 cm vastag kisméretű falazatra 5 cm Multipor hőszigetelést teszünk a falazat hőszigetelő tulajdonsága 63%-al javul. Míg a Depron szigetelés esetében ez a javulás körülbelül 17-18%. Fontos szempont, hogy a Multipor tisztán ásványi eredetű, ezért nem éghető, tűzállósági osztályba való besorolása A1 (ami a polisztirol hőszigetelő táblákról nem mondható el, azok tűzvédelmi osztálya való besorolása "E", tehát tűzvédelmi szempontból jóval gyengébb). A Multipor lapok könnyen, gyorsan megmunkálhatóak, ezáltal a felhasználás során szükséges vágások egyedi alakítások könnyen kivitelezhetőek. Szinte hulladék mentesen felhasználható. A Multipor hőszigetelő anyag megfelel a vonatkozó minőségtanúsító feltételrendszernek (a gyártás és felhasználás során is minimális a környezet terhelése), és viselhetik a magyar "Környezetbarát Termék" védjegyet, ezáltal bizonyítottan környezetbarát anyag.
 • Fehér Alíz - 2016. jan. 12 13:53:32
  Kedves Erzsébet ! Teljesen helyén való felvetése a belső oldali hőszigetelés meglévő falszerkezetre gyakorolt épületfizikai hatását illetően. A belső oldali hőszigetelés "kényszerűsége" a szerkezet hővesztesége és magasabb lakókomfort javulása mellett a meglévő szerkezetre valóban nincs pozitív hatással. A téli időszakban a falszerkezet hőmérséklete jelentősen lecsökken, nem kizárt a többrétegű szerkezeten belüli páralecsapódás veszélye, szerkezeten belüli fagy kialakulása sem kizárt. A belső oldali hőszigetelés lehetőségét minden esetben a hőtechnikai és épületfizikai szempontból is meg kell vizsgálni. A lakótelepi, jellemzően többrétegű panel szerkezettel épült épületek esetében eddigi tapasztalataink alapján, melyet a szerkezet hő és páratechnikai vizsgálatai során kaptunk, a szerkezet hőmérsékleti viszonyai nem változnak lényegesen jobban, mint pl. egy nem fűtött (nem lakott) lakás esetén. A hőmérsékleti viszonyok változása, a szerkezet (vasbeton) amúgy is közvetlen kitettségéhez képest elfogadható mértékű. Ez elmondható falazott szerkezetek esetén is. Ennek a lehetséges hatásnak a minimalizálása érdekében általában 5,0 -7,5 cm vastagságú hőszigetelést ajánlunk, mely optimális mértékre csökkenti a szerkezet hőveszteségét, egyben lényegesen magasabb belső felületi hőmérsékletet eredményez, így biztosítva az elvárt végeredményt. A Multipor ásványi lapok és rendszer elemeinek alkalmazásával megelőzhető a penészesedés kialakulása, annak kapillár aktív tulajdonsága és lúgos kémhatású közege miatt. Üdvözlettel: Fehér Alíz
 • Koczán Balázs - 2016. jan. 11 16:09:23
  Kedves Alíz! Érdeklődöm, hogy milyen beslő szigetelést ajánlana, a Multipor (Ytong) vagy Polisztirol (Depron). Melyik előnyösebb, miért? Ár érték arány szerint a Depron tűnik kedvezőbbnek, érdemes-e mégis Multipor-ban gondolkodni? (csatlakozom az előttem szóló Erzsébethez, a társasház szomszéd telek felé néző fala beépítetlen, szigetelve nagy valószínűséggel soha nem lesz, esetleg ha épül az üresen álló telekre másik társas ház. Válaszát előre is köszönöm.
 • Erzsébet - 2015. nov. 05 01:28:55
  Kedves Alíz! Lakótelepi házban lévő lakásom egyik két irányban is külvilággal érintkező szobájának egy falát szeretném Ytong Multiporral belülről szigeteltetni (mert sajnos remény sincs hogy a közeljővőben megtörténik a ház külső szigetelése). A kérdésem az lenne, hogy lehet-e bármi káros következménye ennek a megvalósításnak a ház külső falára nézve, azaz: előfordulhat-e hogy ezzel kárt okozok a ház szerkezetében (a hőmérsékleti viszonyokba való belenyúlással) vagy betonnál nem kell ilyesmitől tartani? Válaszát előre is köszönöm!
 • Fehér Alíz - 2015. jún. 30 12:53:59
  Kedves Miklós! Válaszfal építés szabályai szerint a válaszfal szerkezeteknek is szükséges alapozás készítése (kisebb keresztmetszetű vasalt sávalap). Ettől függetlenül az Ön által említett válaszfal súlyát a nevezett aljzatbeton feltételezhetően elbírja, de javaslom, az aljzatbeton alkalmasságát egy szakember a helyszínen állapítja meg. Amennyiben úgy ítéli meg, hogy az aljzatbeton gyengének bizonyul abban az esetben a legegyszerűbb megoldás. ha a beton tetejére egy vasbeton gerendát készítenek így a már meglévő betont nem kell megbontani.
 • Miklós - 2015. jún. 16 12:13:22
  Kedves Alíz! Azt szeretném kérdezni, hogy ha egy már megépült házban utólag 10cm-es Ytongból 2,7m magas válaszfalat szeretnék építeni, egy kb 10cm sima beton betonháló nélküli padozatra, szükség van-e a pdlózat megbontásával alapozásra, ha igen milyen mély szükséges?
 • Fehér Alíz - 2013. dec. 16 12:23:50

  Kedves Zsolt!

  Silka mészhomok téglából 20 cm vastagságú teherhordó szerkezet építése lehetséges, azonban ebben az esetben statikus tervezőnek kell ellenőriznie hogy a terveken szereplő szerkezet megfelel-e. Több ilyen épület is megépült már. Jellemzően a passzívházaknál kedvelt megoldás, mivel nagy tömegével kiváló hőtároló tömeget képez és karcsúsága miatt több hasznos terület áll rendelkezésre.

  Üdvözlettel: Fehér Alíz

 • Szabó Zsolt - 2013. dec. 15 13:49:41

  Kedves Alíz!

  Szeretnék egy tetőtér beépítéses nyaralót építtetni Silka 20-as külső falazattal a jobb nettó belső tér érdekében. A kiv.-terv. azt mondja ,hogy csak 30-assal lehet külső falat építeni.
  Igaz ez?
  Várom válaszod.

  Üdvözlettel
  Zsolt

 • Fehér Alíz - 2013. júl. 11 12:56:49

  Kedves Dani!

  Tény és való hogy amennyiben jó szakember falazza az épületet az Ytong falazó elemekkel teljesen sík felület alakítható ki, azonban ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a vakolat elhagyható.
  Falazott szerkezetek esetében a vékony glettelés nem minősül vakolásnak. Így nagyon vékony és sérülékeny réteg képződik, amely a legminimálisabb épületmozgások hatására is érzékenyen reagál ami a későbbiekben hajszálrepedések megjelezéséhez vezet.
  Falazott szerkezetek esetében - amennyiben a felületre nem kerül valamilyen burkolat - a minimum 4-6 mm vastagságú gipszes vékony vakolatok (üvegszövet háló erősítéssel) vagy az ennél vastagabb normál vakolatok alkalmazása szükséges.
  Amennyiben a falazatra burkolatot (csempe, tapéta) kerül, a vakolás elhagyható de a falazatot minden esetben a burkolásnak megfelelően elő kell készíteni. A felületet síkra kell igazítani és portalanítani. Ezután lehet közvetlenül tapétázni üvegszövet erősítésű tapétával vagy a hidegburkolatot elkészíteni.

  A vakolat elhagyása egyébként a hőátbocsájtást csupán elhanyagolható mértékben csökkenti. (Ytong Classic 37,5 cm-es falazat esetében pl vakolással U=0,301 W/m2K, vakolat nélkül U=0,302 W/m2K)

  Az Ytong falazatok a jelenleg hatályos előírások tekintetében nem igényelnek kiegészítő hőszigetelést, valamint az új fejlesztésű Ytong Lambda termékek már a várható épületenergetikai szigorításoknak is megfelelnek egy rétegben. (Ytong Lambda 37,5 cm U=0,23 W/m2K , Ytong Lambda 50 cm U=0,17 W/m2K). Azonban, ha fokozott hőszigetelő képességű falakat szeretnénk készíteni, természetesen alkalmazható kiegészítő hőszigetelés. Első sorban jó páraáteresztő képességű anyagokat ajánlunk, melyek jól illeszkednek a falazó elem tulajdonságaihoz, megőrizve annak kiváló páraáteresztő képességét, amelyek jellemzően az ásványi alapú (ilyenek a szálas hőszigetelések is) hőszigetelő anyagok. Saját rendszerünkhöz tartozik a Mulitpor hőszigetelő rendszer, mely szintén jól illeszkedik az Ytong falazatok fizikai paramétereihez: páraáteresztő, tűzálló, környezetbarát. Az EPS hőszigetelések általában magas páradiffúziós ellenállással rendelkeznek mint a mai korszerű falazó elemek így páratechnikailag lezárják a falazatot valamint az ásványi hőszigetelések (köztük a Multipor hőszigetelő rendszer is) biztonságosabb szerkezeti megoldást nyújtanak tűzvédelmi szempontból.

  Üdvözlettel: Fehér Alíz

 • Ihász Dániel - 2013. júl. 11 08:46:21

  Kedves Alíz!

  Épülő családi házunkat Ytong falazattal tervezzük. Az építész szerint ha jó szakember falazza nem szükséges belső valkolat felvitele. Első kérdésem az lenne mi a véleménye erről, valamint a belső vakolat elhagyása - a határoló falazatokon - milyen mértékben rontja a falazat hőátbocsájtási tényezőjét.
  Homlokzat szigetelésként alkalmazhatunk EPS szigetelő anyagot, vagy csak valóban a szálas anyagok javasoltak? Válaszait előre is köszönöm.
  Tisztelettel,
  Dani:: weblapkészítés ::

 Copyright © é z s é 2016 Felhasználási feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat

é z s é +36 1 275 41 23 1112 Budapest Budaörsi út 165. 3. emelet 3.