Tetőakadémia Kalocsán

2009. március 20.

Pontvadászat?

Kisebb technikai malőr után egy Graphisoft-os előadással vette kezdetét az igencsak autentikus helyen, a Kalocsa szomszédságában fekvő Bakodpusztán megrendezett Tetőakadémia soron következő eseménye. Soron következő, ugyanis ez egy konferenciasorozat az Építészfórum szervezésében, mely Budapesten kívül számos vidéki városba ellátogat és így remek lehetőséget biztosít az építészeknek arra, hogy a lakóhelyükhöz közel zsebelhessék be a kötelező továbbképzésekért járó kreditpontokat, ez esetben 6-ot. Lehet, hogy nem helyénvaló a megjegyzés, de minden jel arra mutat, hogy a résztvevők zömének szeme előtt leginkább ezek a kreditpontok lebegtek, amikor a Bács-Kiskun megyei eseményre ellátogattak. Megjegyezném, hogy a vendégek szemszögéből tekintve amolyan nullszaldós volt a rendezvény, ahol a 2000 Ft-os részvételi díjat három fogásos ebéd ellensúlyozta.

tetőakadémia

Korán érkezők

Kovács Kornél
Környezettudatos számítógépes tervezés
Graphisoft

Kovács Kornél a környezettudatos számítógépes tervezésben rejlő lehetőségekről beszélt. Lehetőségekről? Ezeket a lehetőségeket tekinthetjük akár kötelességnek is, ha belegondolunk abba, hogy a globális nyersanyag felhasználás legalább 40, de ha az építőanyagok előállítását is beleszámoljuk, akkor 60%-áért az épített környezet a felelős. Talán senkinek nem kell bemutatni a magyar fejlesztésű ArchiCAD tervező szoftvert, vegyük azonban sorba azokat a funkciókat melyek a környezettudatosságot szolgálják. Első és legfontosabb a virtuális tervezés, vagyis hogy - a részletes, kiviteli-terv szintű modellezés révén és a 3D-s képeket böngészve - még a megvalósulás előtt mérlegelni tudunk különböző alternatívák között, így elkerülve a kényszerű visszabontásokat és felesleges állásidőt. Folyamatosan ellenőrizhetjük a nyersanyagokat és más erőforrásokat, az analitikus benapozási vizsgálat pedig ahhoz nyújt segítséget, hogy kedvező energiamérlegű épületet tervezzünk. (Speciális modellező eszközök vannak a tetők (Roof-Maker), a fa és acél rácsostartók vagy gerendák (Truss-Maker), illetve a csövek MEP-Modeller) tervezésére, valamint a megfelelő statika biztosítására is.) Az ArchiCAD (melynek legújabb, 12. verziójának demováltozatát a résztvevők is hazavihették) más épületkivitelezés szervező programokhoz is kapcsolható, amik segítségével pontos költség-idő előrejelzéseket nyerhetünk ki. Az IFC szabvány azt hívatott szolgálni, hogy külső alkalmazásokat is használhassunk az ArchiCAD-del készült tervünkhöz, ezek közül most csak az energia- elemzést emelem ki. Arról van itt szó, hogy bizonyos külső szoftverekkel ( ArchiPHYSIK, EnergyPlus, SquareOne, Riuska stb) kiszámolhatnánk a tervezett épület energetikai jellemzőjét. Azt hiszem a Bács-Kiskun megyei kamarai tagság egy jó részének sikerült ezzel újat mondani...

Környezetbe illeszkedő tetők
Alacsony hajlásszögű tetők problematikája
Nemes András
Tondach

Nemes András az előző előadáshoz kapcsolódóan megjegyezte, hogy a számítógépes tervezés annak ellenére, hogy alapjában véve előremutató, kontármunka esetén magában hordozza például annak a veszélyét, hogy a szép látvány dacára a tető csomópontjai nincsenek részletesen kidolgozva. Márpedig a gondos tervezés a ma divatos különböző hajlásszögű tetősíkok és eltolt tetőfelületek esetén különlegesen fontos lenne. Csakúgy, mint a korrekt műszaki leírás,ami tartalmazza a tető formáját és hajlásszögét, funkcióját, az átszellőzés módját és nem utolsó sorban a részletes rétegrendet is.

tetőakadémia

Eltolt tetőfelületek, alacsony hajlásszögű tetősíkok (1)

Lássuk mi mindenre kell az alacsony hajlásszögű tetők tervezésénél és kivitelezésénél figyelni! Először is számolni kell azzal, hogy a viszonylag kis meredekség miatt azt majd "korzónak" használják a lakók a karácsonyi díszkivilágítás elhelyezésekor és egyéb jeles vagy kevésbé jeles napokon, amire egy tetőt nem feltétlenül méreteztek előre.. Nemes úr számítási eredményekkel igazolta, hogy a hajlásszög csökkenésével növekszik a tetőn a szélszívás, ami ellen viharkapcsokkal kell védekezni. Az alátéthéjazat (a hajlásszög csökkenésével a szabadon belógótól a vízhatlan kivitelig) és a tetőléc alatti eresz felhelyezése is külön gondoskodást igényel, csakúgy, mint a vápa kialakítása. Ez utóbbit érdemes süllyesztett kivitelben alkalmazni, hogy a többletkeresztmetszet biztosítsa a víz lecsurgását. A Tondach zöldmezős beruházás keretében építi új békéscsabai cserépgyárát, ahol nagyobb kapacitással, gyorsabban és még jobb minőségű alapanyagot fognak gyártani. Úgy legyen!

Energiatakarékos tetőszerkezet
Szatmári Zoltán
BACHL Hőszigetelőanyag-gyártó Kft

Mennyi szén-dioxidot bocsát ki az autód és mennyit a házad? Ezzel a hangzatos kérdéssel kezdett az előadó, aki rávilágított, hogy az 1990 előtt épült 140 m2 alapterületű átlagosnak mondható szigeteletlen ház 8,1 tonna CO2 kibocsátásért felel évente. Ennyi CO2 kibocsátáshoz egy átlagos személyautóval 50 000 km-t teszünk meg. Akkor melyik is a mumus? A kizárólag választás helyett ideje lenne mindkét urbanizációs világjelenség megoldására hangsúlyt fektetni.

Az épületeink energiaveszteségének 36%-a a tetőkön keletkezik, elég ha a meleg levegőnek arra az alattomos tulajdonságára gondolunk, hogy a gravitációnak fittyet hányva szeret felfelé szállni... A megfelelő hőszigetelés (téli-nyári hővédelem, kiváló hőszigetelő képesség, állandó hatás, alak és mérettartóság, hosszú élettartam) mellett a tetőt körülvevő hőburokról is gondoskodni kell, csakúgy, mint a hőhidak minimalizálásáról  és a légtömör szerkezetről is. Utóbbi szempont miatt elengedhetetlen a jó párazáró réteg, melynek hiány a hőveszteségeknek akár a 10%-át is okozhatja. A tetőknél a legtöbb hőhíd a szarufáknál keletkezik, ezek ellen úgy védekezhetünk, hogy a hőszigetelést nem a szarufák közé, hanem azok fölé helyezzük el. De milyen is legyen a hőszigetelés?

tetőakadémia

Szarufák feletti hőszigetelés poliuretán táblákkal

Szatmári Zoltán szerint természetesen BACHL, de hogy valami lényegeset is mondjak, az előadó a kemény poliuretán hab hőszigetelést javasolja, és ezek alkalmazására (látszó és nem látszó szarufák, kis hajlásszögű tetők, valamint felújítások esetére is) adott néhány tanácsot. A 2,5 x 1,25 m táblákat könnyű felhelyezni, a gerincnél, éleknél, vápáknál azonban monolit pur-habbal és bitumenes szigeteléssel kell biztosítani a folytonosságot. Alapesetben 24 cm PUR habbal a passzívházak tetőire vonatkozó U-értéket is teljesíteni lehet. Ezzel szemben a jelenlegi szabványhoz már 10 cm is elegendő. Micsoda különbség! Az évente megtakarítható tetemes fűtési költség miatt 14 cm PUR habos szigetelés egy 200 m2-es tető esetén már 6 év alatt megtérül.

tetőakadémia

Bachl Tecta PUR hőszigetelőanyag (2)

Roto tetőtéri ablakok és szolártechnika
Hargitai Zsolt
Roto

Az előadó a piacon fellelhető kollektorok és PV modulok gyors áttekintésével kezdte előadását.  (Áramtermelésre alkalmas) PV modulok vásárlásánál érdemes nem elsősorban a modul árára összpontosítani, hanem arra, hogy 1 kW mennyibe kerül, ugyanis nagy különbség van az amorf és vékonybevonatos (kb 7 % ), valamint a poli- ( kb 15% ), és monokristályos (kb 17%) szilícium cellák hatásfoka között.  Igen az előadó a vásárlásról beszélt, ami valljuk be ma még hazánkban nem olyan általános, de ez nem véletlen. Míg Németországban a szolgáltatók háromszoros áron kötelesek megvásárolni az otthon megtermelt áramot, addig hazánkban csak mostanra sikerült elérni azt, hogy ugyanannyiért vásárolják azt vissza, mint ahogy azt mi megvásároljuk a szolgáltatóktól... Ami a modulok elhelyezését illeti, nagy jelentősége van az átszellőzésnek, ennek hiányában, például homlokzatba integrált kivitel esetén, a modul teljesítménye majdnem 9 %-kal csökken. Hargitai Zsolt gyorsan összefoglalta az energiatetők előnyeit - melyek nemcsak védenek az időjárás viszontagságaival szemben, hanem energiát is termelnek és a tetőtéri ablakokat is magukba foglalják-, de előadásának ez a része mintha a levegőben lógott volna, ezek után nemsokkal ugyanis már a Roto csúcskategóriás termékei közül szemezgetett. Ilyen például a mindenféle automatikával ellátott (távvezérlésű és a csapadékot érzékelő szenzorok révén szükség esetén "magától" bezáródik), extra méretű Roto Azuro panoráma ablak (lásd az alábbi képen), vagy a Roto Designo NE, mely - a szálerősített műanyag merevítésnek és annak köszönhetően, hogy az acél merevítés a külső oldalra került- jelenleg a legalacsonyabb U-értékkel ( U= 0,8 W/m2/K) bír a tetőablak piacon.

tetőakadémia

Roto Azuro Panoráma ablak (3)

Felismerve a régi házak piacán jelentkező felújítási igényeket, a Roto méretre gyártott tetőtéri ablakokat is gyárt, hogy a régi ablak könnyen pótolható legyen. A magam részéről soha nem gondoltam bele abba, hogy lehet jelentősége a tetőtéri billenő anyagok nyitási módjának. Most már tudom, hogy van és ezt világgá is kürtölöm: egyszerűen arra kell itt gondolni, hogy derékbántalmak és túlzott nyújtózkodás nélkül melyiket mennyire lehet kinyitni.

A tető és az épület energiamérlege
Csoknyai Tamás

A BME Épületenergetikai és Épületgépészeti tanszékének adjunktusa annak reményében tartotta meg érdekes előadását, hogy ezáltal megkönnyíti a tervezők dolgát az új rendelet által előírt tanúsításkor. Előadásának külön posztot szentelünk a tervezői blogban.

Dr Birghoffer Péter
Környezettudatos esővíz hasznosítás
Rheinzink

Döbbenetes, hogy milyen ésszerűtlenül gazdálkodunk ivóvízkészleteinkkel. De vajon meddig lesz ez így? Gondoljunk a vízbázisokat teve háton ülő fegyveres beduinokra, akik fényképe bejárta a világsajtót. Ivóvizet használunk olyan célokra is, amire teljesen felesleges: a kerti öntözéshez, a mosáshoz, a WC-öblítéshez, a tisztításhoz, a hűtőgépek működtetéséhez használjuk az összesen elfogyasztott ivóvíz mennyiség felét. Ez nemcsak ivóvízbázisaink szűkössége miatt káros, hanem azért is, mert a csatornarendszert is túlterheljük, arról nem is beszélve, hogy a fertőtlenített víz nem minden célra optimális. Könnyen belátható, hogy a növények jobban örülnének, ha a sok betonozott felület miatt hamar lefolyó lágy esővízben részesülnének minden nap, nem pedig a klórozott változattal. Ennek megvalósítása nem ördöngösség, számos lehetőség kínálkozik a felületi elszivárogtatásra éppúgy, mint a csapadéknak az árokból, aknából, vagy draincsőből való késleltetett elszivárogtatására. De ehhez először természetesen be kell gyűjteni a csapadékot, amely tevékenységnek sarkalatos kérdése a megfelelő ereszcsatorna.

Beduin a sivatagban (4)

Birghoffer Péter különböző termékeket és alkalmazásokat ismertetett, melyek közül az egyik legpraktikusabb egy olyan csatlakozó elem, ami az ereszcsatornát köti össze a tárolótartállyal/locsolócsővel. Működésének önszabályozását a közlekedőedények elvének köszönheti: ha a tároló megtelik, akkor a víz automatikusan a lefolyóba folyik. Arra is láthattunk példákat, hogy hogyan érdemes a teraszról lefolyó csapadékvíz elvezetésénél a lelépcsőzést és a szigetelést megoldani. Zárszóként az előadó az olyan második generációs rendszereket említette, mint követendő példákat, melyeknél az energiahasznosító rendszer maga a tetőfedés.

Környezettudatos nyílászárók
Dömötör Álmos
Alukönigstahl Kft

Az Alukönigstahl Kft a Junsen és Schüco rendszerek technológiai partnere, Dömötör Álmos az utóbbi termékek ismertetésének szentelte előadását. A cég előszeretettel ad termékeinek, illetve termékcsaládjainak fantázianeveket, ilyen például a Schüco 2° is, mely onnan ered, hogy a klímaváltozás legfeljebb +2 C°-on való fékentartásához a széndioxid kibocsátásunkat 60-80 %-kal kell csökkenteni. Ennek megvalósulásához az adott termék úgy járul hozzá, hogy a nyílászáró elé az időjáráshoz és a lakók igényeihez is alkalmazkodó rétegeket (pl árnyékoló, PV-termelő réteg) biztosít. A Schüco E2 az olyan energiatudatos függönyfalak fantázianeve, melyek az nyitható elemeket is tartalmaznak, a szellőztetés pedig decentralizált jellegének köszönhetően kevesebb helyet igényel és gazdaságosabban működtethető. Az árnyékoló lamellák úgy vannak kialakítva, hogy a 20 foknál nagyobb beesési szögű (nagy intenzitású) sugárzást visszaverik, ám a belső optikának köszönhetően a fényt mégis beengedik. Az AWS 57 RO kevésbé fantáziadús nevű tetőablak abban tud többet számos társánál, hogy a rejtett vasalatnak köszönhetően 5%-kal megnő az üvegezés aránya. A termékek elektronikus távvezérlése és az időjárás változását érzékelő szenzorok révén optimalizálni lehet az épületek működését, például az éjszakai kiszellőztetést. Az előadó azt hiszem túllőtt a még éppen elviselhető marketing fogások bevetésén, amikor közölte, hogy termékeik használatával egy 10 éves iskola 9 alatt elvégezhető? Miért is van ez így? Természetesen azért, mert ha nem lenne megfelelően szellőztetve a belső helyiség, akkor a túl nagy CO2 koncentráció akár 10 %-kal is rontaná a szellemi teljesítőképességet. Világos? Ennél valamivel hasznosabb volt azt meghallgatni, hogy hogyan küszöbölik ki a műanyag nyílászárók túl jó légzárásával esetlegesen (rossz szellőztetés esetén) együttjáró penészedést. Az ablakokba olyan filtrációs elemet szerelnek ( pl Vento AS), melyek keresztmetszete a szélerősség függvényében változik, nyilvánvalóan szeles időben csökken, szélcsendben pedig biztosít egy csekély légcserét a belső és külső tér között. A cégnek már vannak olyan profilú ablakai is, melyeknél a 2 rétegű üvegezést időveél 3 rétegűre lehet majd cserélni. Mindez szép és jó, de ettől még senki nem fog egy évvel kevesebbet járni az oskolába...

Osztroluczky Miklós
Panelos lakóépület energiatudatos felújítása
Solanova

A dunaújvárosi panelépület példa értékű felújításának társtervezője ironikus és olykor kifejezetten vicces megjegyzésekkel teletűzdelt előadást tartott.  A jól átgondolt koncepció, a gondos kivitelezés és a nemzetközi együttműködés révén megszületett kWh-ban, komfortszintben és látványban mérhető eredményeken bemutatásán túl arról is beszámolt, hogy a lakók mind a mai napig nem használják ki ujjávarázsolt otthonukban rejlő lehetőségeket. A téma - lévén, hogy hazánkban sok százezres tábora van a panellakóknak- igencsak égető, ezért a Solnaova projekt bemutatásának külön posztot szentelünk.

A konferencia a Magyar Építőművészek Szövetségének küldetését bemutató vetítéssel záródott, de eddigre a hallgatóság fele már az 51-es úton autókázott hazafelé.

A képek forrásai:

http://www.tondach.hu/gallery/cms,id,23,nodeid,0,_country,hu,_language,hu,nodeid,415.html

http://www.bachl.hu/referenciak.htm

http://www.roto-bauelemente.de/Roto-Azuro-Premiere-fuer-ein.326.0.html

http://imagecache2.allposters.com/images/pic/NPLPOD/1087219~Bedouin-Camel-Rider-in-Front-of-Pyramid-of-Djoser-Egypt-North-Africa-Posters.jpg