ézsé építész iroda


AKTUÁLIS

 

a Szép Házak magazin
2018/2. számában

 

cikkeink az építészfórumon: 

 Balaton-felvidéki hagyományőrzés 

 

Vidéki tornácos házak

modern megfelelője 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

ezse cikk kep

Passzívházat terveztünk!

A kivitelezés költségvetését is nyilvánosságra hozzuk!

Szerző: Bajtai Krisztina, Vértesy Mónika
2010-10-08


Hogyan illeszkednek az általunk választott energiahatékony épületszerkezetek a passzívház koncepcióba? Vajon mennyibe fog kerülni a kétszintes, 107 m2 hasznos területű passzívház megépítése? Milyen ablakokat és hőszigetelőanyagokat használtunk? Tényleg nincs kéménye az épületnek?Mitől passzívház a passzívház?

A passzívház egy olyan, nagyon jól hőszigetelt, szinte hőhídmentes szerkezetekből álló épület, amiben a bent lakók hőkomfortja a higiéniailag szükséges mennyiségű friss levegő utánfűtésével vagy hűtésével biztosítható anélkül, hogy hagyományos fűtést, hűtést kellene alkalmazni.

követelményértékek

nettó fűtési energiaigény

15 kWh/m2/év

fajlagos primerenergia mutató

120 kWh/m2/év

légtömörség 50 Pa nyomáskülönbség esetén

0,6 1/h

 

ajánlott értékek a követelmények betartásához

falak és födémek U-értéke

0,1-0,15 W/m2K

ablakok U-értéke

0,7-0,8 W/m2K

Többet szeretnél tudni a követelményekről? Olvasd el a Hogyan spóroljam meg a gázszámlám 90 %-át? című bejegyzésünket.

Passzívház koncepció

Passzívházakról sok mindent írtunk már, de lássunk végre egy épületet is, amit a passzívház koncepció szerint terveztünk. Így egyszerűen és látványosan tudjuk bemutatni, hogy mi miért fontos, mik a legfőbb funkciók. Mindenki azt kérdezi, hogy mennyivel drágább a passzívház. Mivel minden ház egyedi, ezért nem is bocsátkozunk tippelgetésbe, azt viszont meg tudjuk saccolni, hogy ez a formáját tekintve egyszerű ház mennyiből valósítható meg.

Célunk nem egy építészeti látványosság megalkotása volt, hanem egy minimális, gazdaságos és fenntartható építmény tervezése.

Tájolás

Már a telek kiválasztásánál érdemes konzultálni egy építésszel, ugyanis a telek adottságai nagyban befolyásolhatják egy passzívház megvalósítását. Például ha hegyen vagy völgyben fekszik a telek, akkor valószínűleg el kell térni az alap irányelvektől és egyedi megoldásokra lesz szükség.

Szomszédos környezet

Továbbá figyelembe kell venni a külső szomszédos környezetet. A szomszédos házak fekvését a mi telkünkhöz viszonyítva (ha a déli oldalon, ahonnan a legtöbb energiát nyerhetnénk, a szomszédos épület túl közel van és még magas is, akkor árnyékot vet az házunkra és meggátolja, hogy a napsugarak egyáltalán eljussanak hozzánk).

Északra örökzöld, délre lombhullató növényzet

A növényzet is befolyásoló tényező. Északi oldalon az örökzöldek a megfelelőek, mert egész évben védik a „hideg” oldalt. Délre lombhullató fákat érdemes ültetni, mert nyáron a hatalmas lombkorona árnyékot ad és védi az épületet a nyári hőterheléstől, télen viszont - amikor lehullajtja leveleit- átengedi a napsugarakat.

Ideális eset

Esetünkben az épület egy manapság szokványos 600 m2-es sík telekterületre lett tervezve. Tervünkben az épület szabadon álló és teljesen déli tájolású, amely a legideálisabb estet, de a valóságban is legfeljebb kis mértékben célszerű eltérni, mert különben nagyon nehéz teljesíteni a kritériumokat.

Helyiségek elrendezése

Nincsenek kihasználatlan terek

Az épület tervezésénél egy átlagember igényeit vettük figyelembe, aki minél költséghatékonyabban szeretne egy fenntartható és energiatakarékos életteret magának és családjának. Mind építészeti, mind gépészeti szempontból egy átlagos 4 fős család igényeit vettük figyelembe. A cél egy egyszerű, de gazdaságos alaprajzi elrendezés volt. Ez azt jelenti, hogy minimalizálni próbáltuk a közlekedő helyiségeket, így ugyanis több négyzetméternyi területet meg lehet spórolni, ami nem csak kevesebb építési költséget jelent a megrendelőnek, hanem az épület fenntarthatóságában is csökkentő szerepet játszik.

A lépcső elhelyezése központi szerepet játszott, mindenképp a „leggyengébb” északi oldalra kellett kerülnie a kiszolgáló helyiségekkel együtt (Kamra, Gépészeti helyiség, WC, Előszoba). Déli oldalon a földszinten egyértelműen a közös terek az uralkodóak, a nappali és a konyha-étkező; az emeleten pedig egyes intimszférák (hálók) illetve a közös fürdő.

A konyha mellett egy nagyobb gépészeti helyiség lett kialakítva, mivel ahhoz, hogy egy passzívház működőképes legyen nem elég a légtömörség és a jó kialakítás, komoly gépészetre is szükség van, aminek helyet kell biztosítani.

Nézd meg a passzívház alaprajzait, a homlokzatokat és a metszeteket vagy vegyél részt egy virtuális épületbejáráson!

passzívház déli homlokazt

alaprajz földszint

Energia és költséghatékony szerkezetek

Miért is lemezalap

A passzívház tervezésének egyik alapvető eleme, hogy az egész épületet hőhídmentesen kell kialakítani, ami azt jelenti, hogy "körbecsomagoljuk", így egy úgynevezett termikus burokba zárjuk. Ez nemcsak a külső határoló falakat és tetőt foglalja magában, hanem ugyanúgy a talajjal érintkező részeket is. A falak és a talajon fekvő födém alá is hőszigetelést kell rakni. Ha szokványos sávalappal készülne akkor kb 30 cm széles felületen kéne eloszlatni ház súlyát, amit jelenleg egyetlen hőszigetelés sem bír el. Erre a problémára a lemezalap nyújt megoldást, hiszen egész területe alatt vastag hőszigetelés helyezkedik el és a ráterhelt súly sokkal nagyobb területen oszlik el. Minta passzívházunknál ez 82 m2-en oszlik el, ehhez már tudunk alkalmazni nagy teherbírással rendelkező extrudált polisztirol habot.

BASF Styrodur 4000 C S XPS-G), ami elviseli ezt a terhet.

Vakolat és faburkolat

A külső határoló falakhoz Wienerberger Porotherm 30 N+F nútféderes téglát terveztünk be 30 cm vastag Austrotherm GRAFIT homlokzati hőszigeteléssel. A földszinten kültérre alkalmas kezeléssel ellátott hajópadló burkolat került, míg az emeleti padlószinttől fölfele Terranova színvakolat. Igazság szerint tökéletes megoldás az lett volna, ha nincs burkolati síkváltás (a 20mm vastag fózolt fa falburkolat elhelyezéséhez 30 mm átszellőztetés szükséges), így viszont vagy 50mm-rel vastagabb hőszigetelést használunk a vakolatnál, ami drágább; vagy ennyivel kevesebbet a hajópadlónál, ami ugyan gazdaságos, de a PHPP követelményeknek már nem felel meg. Mint ahogy pozitív lábazatot se javallott kiépíteni, ez sem a legideálisabb, de ezen a pár centiméter felületen egy horganyzott acéllemezzel a vízelvezetés megoldható.

Szigetelés a szarufák között vagy fölött?

Hogy vigyünk valami „építészeti értéket” is az épületbe belső oldali látszó fedélszéket szerettünk volna kialakítani. Ebben az esetben ideális megoldás a szarufa fölötti hőszigetelés, ehhez viszont magas pontszerű terhelhetőséggel bíró lépésálló ROCKWOOL Monrock Max E kőzetgyapot lemezre lett volna szükség. Mi viszont költségtakarékossági szempontból a normál terhelhetőséggel rendelkező ROCKWOOL Deltarock Plus kőzetgyapot hőszigetelést szerettünk volna alkalmazni, amit tetőszigetelésnél csak szarufák között lehet elhelyezni. Az igaz, hogy így hőhíd keletkezik a szarufák érintkezési pontjain, de ezeket figyelembe véve az összesen 45 cm vastag kőzetgyapot hőszigeteléssel a szerkezet így is megfelel a PHPP követelményeinek. Költségek szempontjából pedig a „tripla” szarufa mennyiség és a közte levő hőszigetelés még mindig olcsóbb, mintha lépésálló hőszigetelést használtunk volna.

szarufák közötti hőszigetelés

DELTAROCK PLUS

szarufák feletti hőszigetelés

MONROCK MAX E

Nyílászárók és azok beépítése

Egy passzívház komfort igényeinek kielégítéséhez egy ablaknak alacsony transzmissziós hőveszteséggel és kis emisszivitású üvegezéssel kell rendelkezni, amely szabályozza a szoláris nyereséget.  Az előbbit az Uw-értéke, az utóbbit pedig a g-értéke számszerűsíti. Az ablakok választásnál nagyon oda kellett figyelni, mert sokszor a feltüntett U értékek nem a valós össz ablak U-értékére, hanem vagy az üveg (Ug, azaz glass) vagy a keret U-értékére(Ufazaz frame)utal.

Mintaházunkhoz az Actual osztrák nemzetiségű ablakgyártó cég ablakaiból kértünk ajánlatot. Az északi oldalra az Actual Solar keret Actual Nova fokozott hőszigetelésű üvegezéssel lett kiválasztva, itt a keret U értéke 1,3W/(m2K) az üvegezésé pedig 0,7W/(m2K). A többi oldalra egy jobb hőszigetelő képességgel rendelkező ablakot terveztünk be, az Actual Matrix 3 Hybrid típusú keretes ablakot, melynek U-értéke 0,87W/(m2K) az üvegezésé pedig 0,6W/(m2K), mely a Super-Kälteblocker technológiának köszönhető. Ez egy fémmentes üvegtávtartót jelent, mely jelentősen csökkenti a hőveszteséget, így a pára- és penészképződés is elkerülhető.

A nyílászárók szakszerű beépítése legalább olyan fontos, mint a megfelelő nyílászáró kiválasztása.

Először is a légtömörség, amire oda kell figyelni. Passzívháznál a pur-hab egyedüli használata nem lett volna elégséges, ezért a csomópontoknál légtömör szalag kerül a tok külső részére a belső felét pedig falhoz ragasztjuk,  a fennmaradó hézagokat pedig pur-habbal kitöltjük.

Második fontos szempont a hőhídmentes kialakítás, melynek érdekében az ablakot nem a fal, hanem a hőszigetelés síkjába egy alumínium profillal kilógatva kell elhelyezni és a szigetelés visszatakarni rá.

Természetesen ezeknek az ablakoknak az ára a piaci normál ablakokéhoz képest körülbelül 50%-al drágább, de ezt is próbáltuk csökkenteni azzal, hogy több fixablakot terveztünk be, ezek ára ugyanis jóval olcsóbb, mint a bukó-nyíló ablakoké.

Részletes árak a passzívház költségvetésben megtalálhatók.

Kapcsolódó cikkek


Kommentek:

 • ézsé - 2016. jún. 06 11:00:02

  Kedves Balázs! Ez még senkinek sem tűnt fel, gratuláció hogy ilyen alaposan olvasod cikkünket. Már javítottuk is. Szép hetet! ézsé

 • Balázs - 2016. jún. 06 10:32:02

  A szarufák közötti és szarufák feletti hőszigetelés ábraszövegeit felcserélték a cikkírók.

 • El Koulali Karim - 2011. már. 06 22:26:46

  kivancsian varom. Koszonom a valaszt!

 • Tóth Zsolt - 2011. már. 06 20:50:02

  Kedves El Koulali Karim! Ez egy varíáció, folytatjuk amint időnk engedi és mint már az elöbbiekben írtam lesz ez még olcsóbb is:)

 • El Koulali Karim - 2011. már. 05 22:18:14

  T. Ezse ! Tenyleg dragara sikeredett az epulet, mert a gepeszet nelkuli arbol meg lehet epittetni egy kesz passzivhazat (kb. 300e HUF/m2 brutto).

 • El Koulali Karim - 2010. nov. 08 07:27:26

  OK

 • Tóth Zsolt - 2010. nov. 08 01:00:52

  Kedves Karmin! A cikk sorozatunk, lényegét ez idáig még nem tártuk fel, de azt szeretnénk bemutatni, és levezetni, hogy milyen módon tudjuk ezeket az árakat csökkenteni, és az milyen másfajta műszaki megoldást eredményez, illetve milyen kapcsolat van, a tervezett alaprajz azzal kapcsolatosan, hogy miért felel meg egy nagyobb alapterületű ház kisebb hőszigeteléssel, úgy hogy passziv marad. a folytatást tehát következni fog.

 • El Koulali Karim - 2010. nov. 05 18:40:43

  365e HUF / m2 eleg draganak tunik...

 • El Koulali Karim - 2010. okt. 09 00:34:50

  Ha jol lattam, a gepeszet nincs benne az arban

 • El Koulali Karim - 2010. okt. 09 00:30:50

  sikerult

 • El Koulali Karim - 2010. okt. 08 23:35:00

  T. EZSE! Nem sikerul a koltsegvetest, alaprajzot megnyitni.

Hozzászólok:

:: weblapkészítés ::

 Copyright © é z s é 2016 Felhasználási feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat

é z s é +36 1 275 41 23 1112 Budapest Budaörsi út 165. 3. emelet 3.