Passzívházak és energiahatékony épületek

Volume 2011

2011. november 30.

A Francia Intézet nagyelőadója megtelt az érdeklődőkkel a green press által szervezett eseményen. Ahhoz képest, hogy szakmai konferenciára gyűltünk egybe, ami nem azt a célt hivatott szolgálni, hogy nulláról építse fel a passzívházakhoz köthető infókat, meglepően sok laikus is részt vett az eseményen, ami egyértelműen jelzi, hogy a passzívház egy hívószó, még ha kevesen is tudják, hogy valójában mi a lényege. Remélhetőleg ők is tájékozottabbak lettek, de biztos vagyok abban, hogy előtanulmányok híján gyakran csak kapdosták a fejüket a sok újdonság hallatán.

A passzívház követelményeket összefoglaltuk a passzív mintaházunk bemutatásánál. Ezt a bejegyzésünket azoknak ajánlom, akiket az alapok érdekelnek.

Aki nem tudná, a Jövő Nemzetek Országgyűlési Biztosának irodája azért dolgozik, hogy a természet és emberiség élethez való jogát érvényre juttassa. A főosztály vezetője és egyben a konferencia védnöke, Dr Zlinszky János rövid megnyitójában azt hangsúlyozta, hogy az innovációkat azért kell támogatni, hogy azok a gyakorlati alkalmazás során még jobban kiforrhassanak. Úgy legyen, támogassa az állam az innovációkat!

Bemelegítésképpen egy francia építész mutatta be az általa Bretagne-ba tervezett bioklimatikus házakat. Ebből az előadásból nekem nem sok maradt meg, ami lehet, hogy összefüggésben van a kissé bizonytalan szinkrontolmácsolással is. Aggodalomra azonban semmi ok, a nap még sok valóban érdekes előadást tartogatott!

Karawitz iroda

Egy bolgár építész lány és egy osztrák építész fiú. Ők alapították a párizsi Karawitz építészirodát. Építészetük célja, hogy az egyszerű ötleteket gyakorlatba ültessék. Az általuk tervezett épületek egyszerre szeretnének gazdaságosak lenni és ökologikus szemléletet követni. Egy saját maguk által tervezett, kifejezetten dögös passzívházban élnek, egyebek mellett ez az épület is szót érdemelt a konferencián. Teherhordó szerkezete tömörfa, amit hazai körülmények között nehéz gazdaságos megoldásként értékelni. Elsőre még ennél is "meredekebb" a teljes homlokzatot beborító bambuszháló, ami a nyílászárók felett mozgatható elemekből áll, vagyis árnyékoló funkciót is betölt. Mindenkiben felmerül, hogy vajon egy ilyen homlokzatburkolási megoldás mennyire időtálló, erre még az építész tulajdonos Mischa Witzmann sem tud válaszolni lévén hogy csak 2 éve élnek a maguknak tervezett házban.

passzívházak, energiahatékony ház

Kép forrása és további képek, pl a bambuszhálóról itt:http://cubeme.com/blog/2010/07/22/passive-house-in-bessancourt-france-by-karawitz-architecture/ (az iroda honlapja jelenleg nem működik)

Felújítás passzívház színvonalon

A lelkes építtető a teljes felújításról beszámol egy blogban, igaz franciául, de sok-sok képpel, hőkamerás vizsgálatokkal stb! Az építkezés bevallottan drága volt, de sikerült a passzívház minősítés! (Tájékoztatóul: a Német Passzívház Intézetnél a minősítés díja kb bruttó 700 000 Ft.) Mit kellett tenni, hogy megfeleljen az épület a követelmények:

  • termikus burok teljes körbeszigetelése
  • nyílászárók cseréje 3 rétegű hőszigetelt üvegezésűre
  • tető lebontása és újraépítése, bővítése
  • déli homlokzat benapozottságának növelése
  • terasz lebontása és újraépítése az épület termikus burkától különválasztva
  • hővisszanyerős szellőztetés

passzívház, energiahatékony ház

passzívház, energiahatékony ház

részletes beszámoló a Renopassive projektről: http://www.renopassive.fr/index.php?

A Karawitz iroda még egy projektről beszámolt, nevezetesen arról a Párizs belvárosába épülő passzív épületről, ami egyaránt betölt lakó és kereskedelmi funkciókat is. A pályázatgyőztes építészeti terv érdekessége, hogy úgy teljesíti a passzívházakra vonatkozó szigorú követelményeket, hogy az északi homlokzatot is jócskán meg kellett nyitni, hiszen arra van a csatorna a szép kilátással, míg a déli oldal tűzfalakra néz.

passzívház, energiahatékony ház

elhelyezkedéséből adódóan itt a képen látható déli homlokzat a kevésbé értékes

kép forrása és bővebb beszámoló a projektről: http://www.archdaily.com/154995/co-housing-project-karawitz-architecture/

Visszajelzések az ország első minősített passzívházaiból

A médiából már jól ismert szadai ház tervezője és egyben a konferencia lebonyolításában is nagy szerepet vállaló Szekér László arról számolt be, hogy az energiafelhasználási adatok megfelelnek, sőt néha csak alulról közelítik azokat az értékeket, amiket a tervezési fázisban a PHPP-vel számoltak. Hagyományos épületnél elképzelhetetlen az a probléma amivel a szadai passzívház lakói szembesülnek: februárban és novemberben előfordul, hogy túlmelegszik a házuk! Hogyan lehetséges ez? Még mindig nem szereltették fel az épületre egyébként betervezett árnyékolókat, így a téli alacsony napállás néha túlfűti a házat. Ez egybevág egyébként Boros Károly kivitelező és passzívház tulajdonos szavaival, aki szerint azt, hogy kell-e fűteni a házában azt elsősorban nem a hőmérséklet határozza meg, sokkal inkább a napsütéses órák száma.

PHPP adatok közérthető tálalása

Benécs László a diósdi minősített passzívház bemutatásakor tért ki a PHPP passzívház tervező programcsomaggal számolt energiamérlegre. A pontos adatokat feljegyzetelni nem tudtam, de ötletet kaptam, hogy a saját számításainkból érdemes majd olyan kivonatot készíteni, amiből kiderülnek olyan "apróságok", hogy a veszteségek és nyereségek hogyan oszlanak el az egyes szerkezeti elemek között, illetve hogy az épület tájolása milyen hatással van az energiaiagényre. Az energiamérlegről általánosságban már írtunk, itt kitértünk a hőveszteségekre és hőnyereségekre, a fűtési energiaigényre, valamint a primerenergia mutatóra a hagyományos számítás és a PHPP eljárás során.

Dunakeszi passzív sorház

Szentmihályi-Nagy István mutatta be a dunakeszi passzív sorházat, amit Sinóros-Szabó Balázs tervezett. Őt régóta ismerjük, volt hogy az é z s é szemináriumon is szerepelt meghívott előadóként. Az épületet továbbértékesítési céllal tervezték, úgy tudom még mindig vannak megvásárolható lakások! A sorház jellegéből adódóan itt a lakrészek akusztikai elszigeteltségére is fokozott figyelmet kellett fordítani. Az előadó felhívta a figyelmet arra, hogy nagyon hiányzik egy hazai adatbázis, ami a minősített passzívházak számának alakulását követi, ez ugyanis ellenörzőpont lehetne a házvásárlás előtt állóknak akik nem futhatnának bele az interneten olyan hirdetésbe, miszerint 12 millió forintért passzívház eladó...

Üveghab granulátum

A passzív sorház alaplemezénél Geocellt használtak, ami egyszerre váltja ki a hőszigetelés és a tömörített kavicságy drain funkcióját. Már egyeztettünk a forgalmazóval, folyamatban van az összehasonlítás, hogy vajon érdemes-e kiváltani ezzel a szokásos technológiát pl egy alaplemez esetén (alkalmazható padozatnál és zöldtetőn is!) és hamarosan külön posztban számolunk be a számítás eredményeiről!

Folytatás...

A konferencia beszámolónak távolról sincs vége, hamarosan folytatni fogom:

  • a hazai minősített passzívházak négyzetméter árainak alakulásáról, legalábbis amikről értesültem
  • Lázár Antal DLA passzívházának bemutatásával,
  • Ertsey Attila legújabb panelfelúíjtásos projektével és fontos, az országos energia stratégiával kapcsolatos meglátásaival
  • egy érdekes elemzéssel (Vajda József, PTE Pollack Mihály Műszaki Kar), ami energiahatékony megoldások gazdaságosságával foglalkozik
  • a tégla üregeibe építhető légtechnikai rendszerrel ( Csiha András, Debreceni Egyetem),
  • valamint nem utolsó sorban kedvenc előadásommal amit Koós Miklós építészmérnök tartott az első általa tervezett passzívház tanulságairól. Őszinteség fog következni:)

Passzívházak és energiahatékony épületek konferencia beszámoló folytatás

 

Kapcsolódó témák:

Mivel fűtsünk egy passzívházban?

Gondolatok a 2009-es Passzívházak és energiahatékony épületek konferenciáról

Hol tart Európa? Passzívházak külföldön 1. rész