ézsé építész iroda


AKTUÁLIS

cikkeink az építészfórumon:

 

 Balaton-felvidéki hagyományőrzés 

 

Vidéki tornácos házak

modern megfelelője 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cikk kereső
 
 

Referencia kereső
ezse cikk kep

Tetőtér beépítés

Szerző: Pusztai Anna
2018-01-12


 Sokan kerestek minket mostanában a tetőtér beépítés, átalakítás lehetőségeivel, költségeivel kapcsolatban. Most összeszedjük Nektek a legfontosabbakat!Meglévő szerkezet

Első körben egy statikai szakvéleményre van szükségetek, hogy megtudjátok a meglévő alapozás, fal- és födémszerkezetek elbírják-e az új terhelést. Ehhez természetesen fel kell tárni a megfelelő részeket, hogy a statikus használható értékelést tudjon adni.
 
 
Lehetőségek
 
A lehetőségek nagyban függnek a meglévő szerkezetektől. Csak hogy egy példával éljek: lépcső. Nem csak az új lépcsőnket kell majd megfizetnünk, hanem a födémben lévő lyuk elkészítését is. Nem mindegy, hogy monolit, vagy előregyártott-e a födémünk, esetleg faszerkezetes. Előregyártott gerendás födémnél, ha a gerendákra merőlegesen szeretnénk elhelyezni a lépcsőnket, akkor egy egész nagy szakaszon ki kell venni a meglévőt, majd a szükséges helyeken pótolni azt, így már az új födém elkészítése is bekerül a költségek sorába. Emellett kismillió kérdés- és megoldási lehetőség felmerül. Ezeket mindig egyedileg kell megvizsgálni, tehát hiba lenne általánosítani.
 
 
Jogi környezet
 
Amennyiben a ház térfogata nem változik, tehát tényleg „csak” az adott tetőteret szeretnétek beépíteni, úgy nem kell sem bejelenteni, sem engedélyeztetni a terveket. Természetesen ettől függetlenül a szükséges terveket meg kell csinálni az építkezéshez.
Ha szeretnétek változtatni a kontúrokon - például a térdfalat megemelnétek, akkor már nő a magassága a háznak – akkor már nem tartozik az engedély nélkül építhető kategóriába. Amennyiben 300 m2 alatti összterületről beszélünk, illetve saját célra történik az építkezés, akkor bejelentést kell tenni. Ha nagyobb, mint 300 m2, és eladásra építünk, akkor pedig engedélyköteles.
 
 
Tervezés menete
 
1. Igények meghatározása:
 
Mint bármelyik tervezési folyamatnál, a tetőtér beépítésnél is először az igényeiteket fontos végiggondolni és meghatározni.
 
2. Meglévő épület felmérése, feltárása:
 
A meglévő épületet nem csak a statikusnak kell megnéznie, hanem nekünk is pontos felmérési tervet kell készíteni a házról, hogy kivitelezés közben minél kevesebb meglepetés érjen majd Titeket.
 
3. Vázlatterv készítése:
 
Ha már megrajzoltuk Nektek a felmérési terveket, tudunk nekiállni az első vázlatterv elkészítésének. A meglévő adottságok és az igények gyakran sok játékot igényelnek, így erre is kell megfelelő időt szállni.
 
4. Kiviteli tervek elkészítése:
 
Minél részletesebb egy kiviteli terv, annál kevésbé kell a helyszínen improvizálniuk a kivitelezőknek. Annál ritkábban fordul elő a penészedés, beázás, későbbi repedések kockázata.
 
 
Mennyi is az annyi?
 
1. Tervezés
 
Minden munkánkra egyedi árat adunk, mert nem a m2-től, hanem a munkamennyiségétől és bonyolultságától tesszük azt függővé. Első kalkulációnak a honlapunkon a tervezési árak résznél található számok az irányadóak. Mivel sokszor több a munka egy átalakítás-bővítési tervvel, mint egy új házzal, így nagyságrendekkel nem lesz kevesebb az összeg.
 
2. Kivitelezés
 
Ezt már sokkal nehezebb belőni a mai piaci helyzetben. Az új építési házaknál sem egyszerű, hiszen rengeteg dologtól függ. Autós hasonlattal élve, nem mindegy az sem, hogy milyen márkáról beszélünk, és az sem, hogy csak olajat kell cserélni, vagy a teljes karosszériát, és hogy a futóműhöz is hozzá kell-e nyúlni! Aztán az se mindegy, hogy kit bízol meg a munkával: rendes márkaszervizbe viszed-e az autót, vagy jó lesz a sarki szerelő is. Hasonlatokat félre téve, macerásabb egy meglévő házat bővíteni, átalakítani, mint egy újat felhúzni. Sok meglepetés érheti a kivitelezőt menet közben: nem párhuzamos, nem függőleges falak, és sok egyéb más. Tehát az árba ennek a kockázatát is bele fogja kalkulálni, így nehéz egy m2 árat mondani a 0. lépésnél.
 
 
Előnyök
 
Természetesen van előnye is a tetőtér beépítésnek. Például, nem terheljünk több épületrésszel a kertünket. Sok esetben nincs is lehetőség horizontálisan bővíteni a házat, mert a beépítési mutatók nem engedik.
 
Ha tetőtér beépítésre adjátok a fejeteket, gyertek el egy konzultációra, ahol konkrétabban a Ti házatokról tudunk beszélgetni: mik a lehetőségek és realitások!
 
 
 
 
 
 
 
Források:
https://www.velux.hu/
http://dorken.hu/
 
 
 
 

Kommentek:

Hozzászólok:

:: weblapkészítés ::

 Copyright © é z s é 2016 Felhasználási feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat

é z s é +36 1 275 41 23 1112 Budapest Budaörsi út 165. 3. emelet 3.