ézsé építész iroda


AKTUÁLIS

cikkeink az építészfórumon:

 

 Balaton-felvidéki hagyományőrzés 

 

Vidéki tornácos házak

modern megfelelője 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cikk kereső
 
 

Referencia kereső
ezse cikk kep

Rozsda az építészetben

A Corten acél felhasználása

Szerző: Biriki Krisztina
2017-06-15


Hazánkban kevésbé ismert acélfajta a Corten, itt leginkább közterületeken és középületeken találkozhatunk vele díszítő burkolatként, anyagként. Külföldön nagyobb méretű családi házak, luxusingatlanok külső-és belső burkolataként is gyakori, de itthon azért ritkán választják. A közvélekedés szerint szokatlan ez a megjelenés, mert mégiscsak fura, hogy a rozsdás felület díszítő funkciót tölt be. Most adunk egy kis ízelítőt, hogy milyen is ez az anyag, milyen felhasználási területei vannak. 

Az anyagról

Maga a Corten elnevezés az időjárásálló acél márkanevét jelöli, kezdetben ezért is használták extrém időjárásnak kitett helyeken, ugyanis a felületén képződő patina védelmet nyújt a környezettel szemben, ellenáll esőnek, hónak, jégnek, óvja az acél állagát. Érdekes ez, hiszen nem tönkreteszi, hanem paradox módon megvédi az anyag többi részét a korróziótól ez az áthatolhatatlan rozsdaréteg. Ezt a korrózióálló képességét pedig speciális ötvöző anyagainak köszönheti – különböző arányokban és összetételekben szén, mangán, szilícium, foszfor, réz, króm, kén, vanádium, nikkel kerül a vas mellé.
 
 
 
Az anyag patinásodása a következőképpen zajlik:
 
Színe folyamatosan változik, ezért élő anyagként is szokták emlegetni. Ebben az esetben tehát az acél rozsdásodása nem az anyag romlását jelenti, hanem épp ellenkezőleg! Az elején tiszta, fémszínű a felület, a rozsdásodás folyamata nedvesség hatására indul be, a csapadék és a levegő páratartalmának mennyiségétől függően, 9-36 hónap alatt a világos narancstól kezdve a sötétebb narancson át elér a végleges barnás-vöröses színig. Ez szennyezettebb levegőn, városi környezetben gyorsabb, vidéki levegőn lassabb folyamat.
Belső térben ez máshogy zajlik, mivel ebben az esetben nyilván nem játszik közre a csapadék és magas páratartalom. Ilyenkor nagyon lassú az oxidációs folyamat, így különféle kezelésekkel ezt felgyorsítják és ilyenkor meghatározható, hogy milyen árnyalatot szeretnénk elérni.
 
              eleje                                     a színváltozási folyamat                                   vége
 
Alkalmazásánál érdemes néhány dologra figyelni; pl. vigyázni kell, ne álljon meg rajta a víz, mert azt nem bírja, illetve ne folyjon le róla víz más felületre, mert összerozsdázza azt. Lefesteni nem szabad, mert az megakadályozza a védő oxidréteg kialakulását és az anyag elpusztul, ha pedig benti térben, mesterségesen történik a korrodálódás, az egyenletes legyen, így a kialakuló patina is szép homogén lesz.
 
 
 
Ennek a burkolati anyagnak óriási előnye, hogy a „hasznos korróziónak” köszönhetően, a patina kialakulása után a továbbiakban semmilyen kezelést, karbantartást nem igényel, sőt, ha a rozsdafelület sérül, az anyag kijavítja önmagát. Amikor pedig a védő patinaréteg kialakult, a továbbiakban szinte alig történik korrózió. Ezáltal hosszabbodik az acél élettartama, alkalmazása pedig igen költséghatékony, hiszen az összes felületkezelési költséget meg lehet takarítani és a későbbi javítások, felújítások szükségességét. Az anyag újrafelhasználható, hasznosítható, nyersanyagként használható más acél vagy egyéb termék alapanyagaként.
 
Bár ipari megjelenése miatt elég extravagáns és egyedi, mégis a meleg, föld színeivel igazán jól harmonizál a környezettel. Felhasználási területe sokféle; alkalmazzák hidak építésénél, kezdetben ez volt a gyakori, nagy szakítószilárdsága révén erre különösen alkalmas.
 
 
 
Tetőkhöz és homlokzatburkolatként nem csak középületeken, hanem lakóépületeken is használják, hasonlóan feldolgozhatóak a hagyományos szerkezeti acélokhoz; hajlíthatóak, vághatóak, hegeszthetőek, szerelhetőek.
 
 
 
Használatos köztereken, mi többek között a Várkert bazárnál és a 4-es metró Fővám téri és Gellért téri állomásain találkozhatunk vele.
 
 
 
 
Alkalmazható kertekben, színe remekül passzol a növények zöldjéhez, készül belőle lépcső, kerti szegély, díszmedence, növénytartó ládák, kerti pad, díszítő tér-vagy design elem. Itt fontos, hogy néhány esetben, pl. azokon a helyeken ahol folyamatosan víz vagy föld fogja érni, meg kell várni a patinaréteg kialakulását, és utána használható fel. 
 
 
 

Nem utolsó sorban pedig, belső terekben pl. falburkolatként, térelválasztóként, berendezési tárgyként használható. Jól illik letisztult formájú épületekhez, alkotásokhoz, modern belső terekhez, kertekhez, felületébe bármilyen mintázat vágható.

 

 

 
 

 

 

Kommentek:

  • Pataki Réka - 2017. jún. 20 10:03:53

    Jó a cikk, de még jobb lenne, ha a képek alá írnátok, mi hol van :-) Sajnos ez a design az átlag polgárok személyében nem igazán elfogadott és ez ellen valószínűleg nem lehet mit tenni ...

Hozzászólok:

:: weblapkészítés ::

 Copyright © é z s é 2016 Felhasználási feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat

é z s é +36 1 275 41 23 1112 Budapest Budaörsi út 165. 3. emelet 3.