ézsé építész iroda


AKTUÁLIS

 

Beton- vagy agyagcserép?

 

 

cikkeink az építészfórumon: 

 Balaton-felvidéki hagyományőrzés 

 

Vidéki tornácos házak

modern megfelelője 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cikk kereső
 
 

Referencia kereső
ezse cikk kep

Olcsó húsnak híg a leve

Avagy részletes kiviteli tervet mindenkinek!

Szerző: Pusztai Anna
2018-03-02


 Ugye ti is megtapasztaltátok már, hogy hosszú távon sokszor olcsóbb a drágább terméket megvásárolni? Nincs ez máshogy az álmaitok otthonával sem. Itt nem csak a bekerült anyagokra gondolok, hanem már a tervezési szakasznál sokat tudtok spórolni az összköltségen, ha a maximum csomagot kéritek! Hogyan fordulhat elő, hogy a drágább az olcsóbb? A teljesség igénye nélkül szedünk most össze nektek példákat, amiért a részletes kiviteli terv mellett kampányolunk. :) Nehéz eligazodni manapság a kiviteli terv fogalmában. Az egyszerű bejelentési eljárásnál előír a jogszabály egy minimális programot, de ez gyakorlatilag nem jelent többet műszaki tartalmában, mint az engedélyezési terv statikai kiviteli tervvel, mely így is- úgy is kötelező lenne.

Egyszerűbb házaknál tehát nem szükséges jogszabály szerint részletes kiviteli tervet készíteni. Viszont a „legegyszerűbb” háznál is javasoljuk azt!
 
Az érem egyik oldala:
 
 Ha nincs részletes terv, nincs mit számon kérni a kivitelezőtől, így egyfelől jóval nagyobb mozgásteret kaphat az anyagok és csomóponti megoldások terén, másfelől már az ajánlatokat is nehezebb összehasonlítani. Valószínűleg nem derül ki így, hogy az olcsóbb ajánlat esetleg gyengébb műszaki tartalmat is jelent. Egyszerű bejelentésnél kötelező nekünk, tervezőknek árazatlan költségvetés kiírást készíteni, ami arra lenne hivatott, hogy pont ezt elkerüljük. Viszont a költségvetési kiírás részletezettsége – érthető módon – összhangban áll a tervek részletezettségével, így mégis előállhat ez a jelenség. A gyengébb műszaki megoldás akkor okozhat problémákat az épületeteken, amikor már benne éltek. Akkor kijavítani sokkal drágább, és kellemetlenebb, mintha előre a jobbat választottátok volna.
 
                               
Példa:
 
a) Hőhidak:
 
Bár mi már régóta energiahatékony házakat tervezünk, manapság az egyre szigorodó szabályok miatt mindenkinek foglalkoznia kell az újfajta építési móddal. A kivitelezésben régi motorosnak számító kollégáknak vannak bevett megoldásaik, amik ezzel a fajta szemlélettel már nem állják meg helyüket. (Tisztelet a kivételnek!) Az „úgy szoktuk” részletek azok, amik sokszor a hőhidakat okozzák. Ezek nem okoztak nagyobb problémákat régebben, amíg a hőszigetelés jóval kevesebb volt egy házon, így a hőmérsékleti különbségek sem voltak akkorák a felületek között. Most viszont a jól hőszigetelő anyagok és légzáró nyílászárók korában könnyen kicsapódhat a pára belül. Ahol pedig ez történik, a penész is rögtön megjelenik, és a penész komoly betegségeket okozhat, kisgyereknél pedig maradandóan is!
 
 
b) Vízszigetelés:
 
Másik sűrűn előforduló hiba a vízszigetelés vezetésével függ össze. Ha földig érő nyílászáróitok vannak, akkor a vízszigetelést három ütemben készíti a kivitelező (jó esetben), vagyis:
 
1. A falak alatt elkészíti a vízszigetelést, úgy, hogy hagy minimum 10-10 cm túllógást, amihez majd folytonosítani tudja a következő ütemben a szigetelést, de nem készíti el az egész padlófelületen, mert úgyis összejárkálnák, megsérülne.
 
2. Elkészíti a padlón és a lábazaton is a vízszigetelést, ezután rögtön megcsinálja a padlórétegrendet.
 
3. Teraszajtóknál csak a nyílászárók behelyezése után lehet a víszigetelést megfelelően folytonosítani, tehát időben egy harmadik alkalommal is vissza kell térni erre a munkafolyamatra.
 
Rossz esetben a harmadik lépcsőfokot lefelejti a kivitelező, mert azt már macerásabb elkészíteni és nem is olyan feltűnő egy laikusnak a hiánya. Viszont, ha ez kimarad, akkor nagyon szépen felázik a padlótok, és egy év múlva azt veszitek észre, hogy a parketta felpúposodott. Ha ez hajópadló, akkor pedig annyira tud tágulni a fa, hogy akár elkezdi kitolni a válaszfalakat is. Illetve, ha már bejött a nedvesség, akkor visszatérhetünk megint a penészedésre is…
 
Az érem másik oldala:
 
Ha nem készül részletes terv, akkor mi, tervezők sem tudjuk úgy átgondolni a házat, hogy kivitelezés közben ez ne jelentsen megoldandó feladatot, vagy problémát. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne megoldani mindent, csak nem mindegy, hogy mennyiből és milyen kompromisszumok árán. Egy részletes kiviteli tervnél folyamatos a kommunikáció az építtető és a tervező között, ami azt is jelenti, hogy előre fel tudjuk hívni a figyelmeteket arra, hogy bizonyos részleteket milyen módon tudunk megoldani és milyen anyagi vonzattal jár.
 
Példa:
 
a) Emeleti teraszok kialakítása:
 
Mivel az emeleti terasz egy lapostető, vastag hőszigetelést kell rá tennünk. Emiatt viszont a benti és a kinti padlószint nem lesz egy szinten, fel kell lépni a teraszunkra (1. megoldás). Vagy ha ez olyan kompromisszum, amit nem szeretnétek megkötni, akkor az alatta található födémet kell „ugratni”(2. megoldás). Ez az alatta található térben jelenthet megalkuvást. Vagy van olyan lehetőség is, hogy az emeleti beltérben növeljük a padlórétengrend vastagságát (3. megoldás), stb… Mindegyiknek meg van az előnye, hátránya. Mivel mások vagyunk, így mindenkinek más jelent kompromisszumot. Egy gondos tervezésnek fontos része, hogy feltárjuk ezeket a megoldandó részeket, és rátok szabjuk azokat. Ha ezt előre nem tudjuk megtenni, akkor lehet, hogy csak vizet oltani tudunk. Ha ezeket nem beszéltük át, akkor lehet, hogy a statika se a ti igényeiteknek megfelelően készül, ami akkor fog kiderülni, mikor már állnak a falak, födémek, és csak visszabontással tudnánk elérni a kívánt megoldást. Tehát a drága megoldást itt pénzben is és esetleges kompromisszumokban is értem. Az utóbbi pedig sokszor megfizethetetlen.
 
1. Fellépés a teraszra
2. Födém ugratás
3. Beltéri padlórétegrend növelése
 
b) Árnyékoló elhelyezése:
 
Esztétikai kérdéskör, hogy redőny vagy zsaluzia esetén szeretnénk-e, hogy látszódjon az árnyékolónk. Mindkettő lehet megfelelő, csak az épülettel összhangban kell lennie. Az viszont már nem mindegy, hogy ezt szerkezetileg hogyan oldjuk meg. Főleg a vakolható tokos árnyékolók esetében kell figyelni arra, hogy megfelelő méretű helyet hagyjunk. Ez azt is jelenti, hogy a tartószerkezet és a vakolt vagy burkolt sík között kevesebb hely marad a hőszigetelésnek. Az egyik opció, hogy egy drágább, de jobb hőtechnikai tulajdonságokkal rendelkező hőszigetelést teszünk, de több lehetséges verzióval élhetünk ennek hőhídmentes kialakításra, melyet mindig egyedileg, házra szabva tervezünk meg.
 
1. Vakolható tokos árnyékoló
 
2. Látszótokos árnyékoló
 
 Érdemes végigszámolnotok, hogy a ház összköltségéhez képest mennyit fizettek ki a kiviteli tervért. Mert már egy bakinál vissza is jött az ára, és még idegeskednetek sem kell a kivitelezés közben. :)
Ha építkezésre adnátok a fejetek, gyertek el hozzánk konzultálni! Az energetikai tanácsadáson túl megmutatjuk Nektek személyre szabottan, milyen terveket érdemes kérnetek!
 
Ehhez kapcsolódó cikkeink:

A kiviteli tervről közérthetően

Kell-e kiviteli terv a családi házakhoz?

 

 

 

Kommentek:

Hozzászólok:

:: weblapkészítés ::

 Copyright © é z s é 2016 Felhasználási feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat

é z s é +36 1 275 41 23 1112 Budapest Budaörsi út 165. 3. emelet 3.