ézsé építész iroda


AKTUÁLIS

 

Az építési folyamat szereplői 

és azok felelőssége

 

 

cikkeink az építészfórumon: 

 Balaton-felvidéki hagyományőrzés 

 

Vidéki tornácos házak

modern megfelelője 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cikk kereső
 
 

Referencia kereső
ezse cikk kep

Okos izzók

Szerző: Sándor Gábor
2017-09-29


 Az Okosotthonok világában a hétköznapi élet talán legismertebb eszközeit, az okos izzókat mutatjuk be.  A piacon nagy a választék, ezért a teljesség igénye nélkül most csak 3 ismertebb márkát említünk meg. 

Ikea

Trådfri termékcsalád kizárólag izzókat és azok vezérlőit tartalmazza. Az Ikea a vezeték nélküli világítás vezérlésére több lehetőséget is kínál.

Az első és legegyszerűbb csomaggal csupán a fényerő állítására van lehetőség. A csomagban egy Led izzót és az ehhez megfelelő kontrollert kapunk. Az izzó 1000 lumenes fényárammal és 25000 órás élettartammal rendelkezik. Az első csomag ára: 5.490 Ft

A második csomag egy komolyabb megoldás. Az izzó mellé egy távirányítót is kapunk, amellyel a fényhőmérsékletet szabályozhatjuk, és ezt a kivitelt hozzáadhatjuk a telefonok saját okos otthon rendszerébe, amelynek lényeges tartozéka a jeltovábbító, de ezt csak két izzóval és a komolyabb távirányítóval csomagban lehet megvásárolni. A szettben csak E27-es foglalatú izzók vannak, de külön-külön E14-es illetve GU10-es izzókat is vásárolhatunk. A második csomag ára: 24.990 Ft

 

A beállítása egészen egyszerű. A jeltovábbítót csatlakoztatni kell Ethernet kábellel a Wi-Fi routerhez, és bedugjuk a 220-ba. Le kell tölteni a Trådfri alkalmazást iOS vagy Android rendszerre és az izzókat a távirányító segítségével bekapcsoljuk a telefon okos otthon rendszerébe. Ha az izzókat a távirányítóval vezéreljük, akkor egyszerre fognak reagálni a fényerő, és színhőmérséklet változásra, valamint a ki-be kapcsolásra, de a telefonnal, az alkalmazáson belül akár külön-külön is kapcsolgathatjuk őket. Természetesen a lámpák saját kapcsolóival is lehet működtetni az izzókat, ilyenkor teljes fényerővel fognak világítani, mint a normál izzók. Az alkalmazással időzítőt is beállíthatunk.

Van lehetőség ébresztést beállítani, olyankor az izzó körülbelül fél óra alatt szépen lassan éri el a teljes fényerejét, van automata ki-be kapcsolás, illetve be lehet állítani, hogy a lámpák a kiválasztott napokon adott időszakban maguktól életre keljenek. Ez nyaralás ideje alatt tud hasznos lenni, így a betörők azt gondolhatják, hogy a lakók otthon vannak.

Az Ikea Trådfri eszközei jelenleg csak egymással kommunikálnak, de a gyártó hivatalosan is közölte, hogy hamarosan elérhető lesz az Apple HomeKit, Google Assistant és Amazon Alexa támogatás, így nem lesz szükség az Ikea külön alkalmazásaira, hanem minden rendszer saját ökoszisztémáján belül lesznek összehangolva.


Elgato Avea

Az Avea izzó Bluetooth-on keresztül kapcsolódik a telefonhoz, így nincs szükség bázisállomásra (HUB), viszont ügyelni kell arra, hogy a Bluetooth hatótávolságán belül maradjunk, ami nagy lakások, házak esetén ez probléma lehet. A LED izzó irányításához használhatjuk az Elgato saját alkalmazását, vagy a telefonok saját okos otthon alkalmazásával összehangolva. Használata nagyon egyszerű. Becsavarjuk az izzót a lámpába, letöltjük az app-ot, csatlakozunk az izzóhoz Bluetooth-on keresztül, elindítjuk az alkalmazást és beállítjuk a kívánt színt a színskálán. Az alkalmazással bármilyen színt kiválaszthatunk, de vannak előre beállított szín sémák, így könnyen megtalálhatjuk a hangulatunkhoz illőt.

 

Az Avea izzó 400 lumenes fényerővel rendelkezik, ami egy normál 40W-os izzónak felel meg. Sajnos a Bluetooth sajátossága miatt egyszerre két készülék nem használhatja az alkalmazást, csak azzal a telefonnal tudjuk használni a lámpát, amelyiken előbb indítottuk el az alkalmazást. Az Elgato terméke inkább árával és egyszerűségével tudja felvenni a versenyt a többi gyártóval szemben, de sajnos a Bluetooth kapcsolat szűk korlátok közé szorítja. Ára: 13.000 Ft


Philips Hue

Az okos izzók közül a legismertebb és talán legjobb termék a Philips Hue termékcsalád. Rögtön az elején érdemes elmondani, hogy az izzók működtetéséhez szükség van egy bázisállomásra (HUB), ez a Philips Hue Bridge.
Ezt az állomást csak egy csomagban tudjuk megvenni, amihez még 3 izzót kapunk. Ez a kezdő csomag. Vagyis, aki csupán egy izzót szeretne használni, annak nem a Hue a megfelelő választás. Használata elég egyszerű. A bázist bedugjuk a 220-ba, majd egy Ethernet kábellel összekötjük a Wi-Fi routerrel. Letöltjük az alkalmazást, majd az app-on belül pár lépésben be is állíthatjuk a rendszert. Itt is vannak előre beállított sémák, hangulatok, de bármilyen színt kiválaszthatunk. Alkalmazáson belül beállíthatunk időzítőket, egész sok lehetőség közül választhatunk. A Hue nagy előnye, hogy iOS és Android rendszeren is nagyon sok alkalmazás van, és kapunk egy online fiókot melynek segítségével, akár mobilhálózaton keresztül is vezérelhetjük. Az izzó E27 es foglalatú színes Hue 9W-os fogyasztás mellett 600 lumenes fényerővel világít, ami egy 50 W-os hagyományos izzónak felel meg, és 160º-ban szórja a fényt.
 
A Philips Hue nem olcsó, a kezdőcsomag ára: 60.000 Ft, de aki szeretné a lakását feldobni ilyen megoldásokkal, akkor mindenképp ezt a termékcsaládot érdemes választania, hiszen ha már egyszer megvettük a bázisállomást, könnyedén bővíthetjük a rendszert a többi „családtaggal”, hiszen folyamatosan jelennek meg újabb modellek. Hue Lux, Bloom, LightStrips...
 
A képek forrása:
www.ikea.hu
www.philips.hu
www.elgato.com
 

Kommentek:

Hozzászólok:

:: weblapkészítés ::

 Copyright © é z s é 2016 Felhasználási feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat

é z s é +36 1 275 41 23 1112 Budapest Budaörsi út 165. 3. emelet 3.