ézsé építész iroda


AKTUÁLIS

cikkeink az építészfórumon:

 

 Balaton-felvidéki hagyományőrzés 

 

Vidéki tornácos házak

modern megfelelője 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cikk kereső
 
 

Referencia kereső
ezse cikk kep

Malter, tégla, malter, tégla, kész a házunk még ma!

Téglaburkolat

Szerző: Pusztai Anna
2017-07-28


 Avagy milyen módon tudtok téglaburkolatos családi házat építeni? Ha Nektek is tetszenek az időtálló hatású épületek, rusztikusabb vagy modernebb téglaházak, érdemes elolvasnotok az alábbi cikkünket! 1. Tégla, mint falazat

Mivel manapság az élőmunka drágább, mint egykoron, ritkábban fellelhető, hogy a teherhordó falaink kis- vagy nagyméretű tömör téglából épülnének. Mégis előfordul vagy esztétika, vagy hőtároló tömeg igénye miatt, esetleg azért mert bontott téglából áll rendelkezésünkre egy nagyobb adag, vagy egy régi házat alakítunk át. Mutatós lehet, ha ilyenkor egy-egy falszakaszt a beltérben is „csupaszon” hagyunk, vagyis nem vakoljuk le. Maximum egy fehér festékkel átkenjük azt.
 
 
 
2. Tégla, mint burkolat
 
Kívülről az egyre szigorodó hőtechnikai szabályozások korlátozzák, hogy mint szerkezeti elemet láthassuk a tömör téglát. Így ilyen esetben réteges szerkezet részeként a burkolati tégla érheti el az előzőekben leírt hatást. A tégla mögött átszellőztetett légréteget érdemes kialakítanunk, és gondoskodnunk kell arról is, hogy a szerkezet megfelelő alátámasztással, és visszakötésekkel legyen kialakítva. Ha bontott téglát szeretnénk felhasználni, annak impregnálására is kell figyelmet fordítanunk. A lábazati résznél ez különösen fontos. Ide leginkább fagyálló klinker téglát érdemes beépíteni. Anyagárban a jobb minőségű téglák 15.000 forintnál kezdődnek, melyhez hozzá jön még a segédanyag ára (mely elérheti a 10.000 forintot is), és ezek mellett még a munkadíj is hátra van, ami 6500-8000 forint körül mozog. Egy ilyen burkolat viszont, ha megfelelően van megtervezve, és jó minőségű anyagokat használtok, rendkívüli mértékben időtálló, mind esztétikailag, mind anyagában.
 
 
 
3. Tégla lapburkolat
 
Ha nincs elég „helyünk” az előző szerkezet kialakítására, van még lehetőségünk arra, hogy elérjük a téglahatást lapburkolatokkal, hiszen míg a kiszellőztetett téglaburkolat vastagsága minimum 15 cm, addig a lapburkolaté 1,5-2,5 cm lehet. Ha vissza kell fognunk a m2-eket a telek beépíthetősége miatt, sokat számít a több mint 10 cm falszélesség csökkentés. Természetesen anyagi megfontolásból is választhatjátok inkább ezt a fajta megoldást. A lapburkolat ára ugyanis 30-50%-a a téglaburkolat árának. A meglévő feltételek és az anyagi lehetőségek függvényében lehet kiválasztani az optimális megoldást.
 
Itt is többféle lehetőségből választhatunk gyártástechnológiailag:
 
a) Szeletelt téglaburkolat (bontott)
 
Régi téglákból szeletelés útján készítenek lapburkolatot (általában 6 szelet jön ki egy téglából). Árban különbözik, hogy belső vagy külső szeletet választotok. A külső szelet 500-1000 Forinttal is drágább lehet, viszont szép antik hatást érhetünk el vele. (3500 Ft-tól már találunk szépet.) Árat befolyásoló tényező, hogy kiválogatják-e szín szerint, vagy ömlesztve minden árnyalatban van egy raklapon. A szeletelt téglát mindenféleképpen érdemes impregnálóval bevonni, hogy az időjárás viszontagságaival szemben ellenálló legyen. A segédanyag ára így elérheti a 6500-7000 forintot is. Ennek a fajta burkolatnak rusztikusabb felületű alapra van szüksége, így a munkadíj kb. 4500 forintra jön ki m2-ként.
 
 
b) Klinker téglaburkolat
 
Mivel ez a fajta burkolat már alapvetően 1,5-2,5 cm vastagságú és a gyártástechnológiának köszönhetően nincs szükség impregnálásra, a pontosabb, simább felülete miatt pedig kevesebb segédanyagra van szüksége, így a segédanyag ára 2000 Ft/m2 körül mozog. Viszont precízebb munkavégzést is igényel, így a munkadíj inkább 6500 forintra jön ki m2-enként. Anyagára rendkívül változó, 4000 forinttól 15000 forintig terjedően is találhatunk, attól függően melyik nyerte el a tetszésünket.
 
 
 
Bármelyik verzió mellett is döntünk, a lapburkolat esetében különösen fontos a részletek alapos megtervezése és kivitelezése, hogy ne legyen papírtapéta hatású a végeredmény! 
A sarok kivitelezése az egyik legkritikusabb esztétikai szempontból. Amennyiben sarokelemet választotok, megközelítően azonos hatást tudtok elérni a rendes téglaburkolatéval. Ennek nyilvánvalóan meg is kérik az árát, mert 1 db elem akár 350-500 Forintba is kerülhet. Szeletelt téglánál ráadásul a külső szeletből csak 2,5 cm-est tudnak készíteni, így a 1,5 cm vastag elemekhez nem illik. Ha inkább mellőznétek ezt a kialakítást, akkor is figyelni kell rá, hogy vagy gérbe vágva, vagy váltósoros illesztéssel készítsék el a sarkokat.
 
 
 
Mind a falazat, mind a burkolat, mind a lapburkolat esetében szigorúan megvannak a szerkesztési, szerkezeti szabályok (pl. dilatációk, kötési szabályok, hátszerkezet, anyaghasználat stb.) Ha jobban belemélyednétek a témába, vagy egyéb szerkezetek, anyagok is érdekelnek, gyertek el hozzánk konzultálni, és a további kérdéseitekre is válaszolunk szívesen!
 
 
 
 
 

Kommentek:

Hozzászólok:

:: weblapkészítés ::

 Copyright © é z s é 2016 Felhasználási feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat

é z s é +36 1 275 41 23 1112 Budapest Budaörsi út 165. 3. emelet 3.