ézsé építész iroda


AKTUÁLIS

cikkeink az építészfórumon:

 

 Balaton-felvidéki hagyományőrzés 

 

Vidéki tornácos házak

modern megfelelője 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cikk kereső
 
 

Referencia kereső
ezse cikk kep

Kint és Bent

Nyílászárók keret nélkül

Szerző: Szilágyi Hajnalka
2017-11-03


 A nyílászárók, mint a nevükből is következik, elzárnak egymástól két teret. Vajon léteznek-e olyan nyílászárók melyek nem elválasztják, hanem összekötik a tereket?  Közel hozzák a bent lévőkhöz a természetet, fényt engednek a belső tereinkbe.  DESIGN ÉS FUNKCIÓ 

Egy ház nyílászáróinak tervezésekor a nagy üvegfelület mellett fontos tényező az egyre nagyobb keret-üveg arány igénye. Ebben a fix üvegfalak mellet a toló szerkezetek a legmegfelelőbbek. A szerkezeti statika miatt a vékony keret kialakítás fa és műanyag szerkezeteknél nem megvalósítható, ott az elérhető legkeskenyebb profil 95-105 mm. A megoldás az alumínium alapanyag, amelynél azonban az alacsony hőszigetelő képességű profil rendszereknek nagyban segít az üvegezés magas aránya.

Jelenleg minden profil rendszert gyártó konszern - aki ma Magyarországon jelen van – fejleszt keret nélküli vagy vékonykeretes terméket és az alábbiak már el is érhetőek a piacon: 
 
- A CERO a Solarlux németországi alumínium termékek előállítására szakosodott gyártó prémium terméke. A Cero kialakítási lehetőségei legalább olyan sokrétűek, mint a felhasználási területei. A rendszer elemei, a toló és fix elemek, valamint üvegsarkok szinte a végtelenségig kombinálhatóak, mely a tervezésben - beleértve a színeket, fogantyúkat és sok egyebet- számos opciót kínál.  (1. ábra)
 
A látszó keresztmetszet 35mm, a szárnyak maximális méretei: szélesség: max. 4000 mm, magasság: max. 6000 mm, szárny súly: 1000 kg, tábla felület: 15 m2. 
 
A profilrendszer legfontosabb ismérvei: hőszigetelt alumínium profilrendszer teleüveg optikával, a futó és vezető sínek síkban illeszkednek a rendszerbe, hőszigetelés üvegszál erősítésű poliamid, szellőzés és rejtett vízelvezetés az alsó üvegfalcban. A rozsdamentes futógörgők a szárnykeretekbe vannak integrálva és egy tisztítókefe védi őket a szennyeződésektől. Ez garantálja, hogy hosszú ideig legyenek könnyen és halkan mozgathatóak. 2
 
1. ábra: CERO Üvegsarok (forrás: www.mantu-ablak.hu)
 
MENNYIBE KERÜL?
 
Ahhoz, hogy anyagi tekintetben is legyen viszonyítási alapunk, vegyünk egy, a következő paraméterekkel rendelkező  nyílászáró felületet:
magasság: 3000 mm
szélesség: 6000 mm (a lehetséges legkevesebb vízszintes irányú osztással)
üvegrétegek száma: 3
 
 A Solarluxt Cero prémium kategóriás termékének átlag ára 1.200 €/m2. Ez az ár egy realisztikus számítás alapjául szolgál, úgy fix, mint tolható modulok esetében is. Az így kapott összeg a fenti paraméterek esetében tehát 21.600€.
 
 
- KATZBECK LINEA ÉS LINEA FLAT
 
Kívül-belül síkban záródó és "óriás" magasságokban kivitelezhető (2800 mm, fix akár 3000 mm). A termékek folyamatos fejlesztése kiemelt figyelmet kap náluk. Így jött létre az Európában egyedülálló, üvegezőléc nélküli ablak kivitel. 
Annak köszönhetően, hogy a Katzbeck fa-alu ablakok kompakt egységet alkotnak, azaz egy részből állnak, kis beépítési mélységgel rendelkeznek. Nincs látható üvegezőléc, azaz semmi nem áll ki az ablak belső síkjából. A Linea Flat modellnél pedig teljesen síklapú az ablak megjelenése, köszönhetően annak, hogy mind az ablak-keret, mind az ablakszárny egy síkban van egymással.
(2.ábra)
 
2. ábra: Linea Flat: belső és külső oldal (forrás: www.mantu-ablak.hu)
 
MENNYIBE KERÜL?
 
Míg a fix szerkezet ára egy 3000 mm magas és 6000 mm széles felület esetében 9.658 € (+áfa), az emelő-tolóajtós megoldás ára 9.889 € (+áfa). A szerelési díj mindkét esetben 140.000 Ft körül mozog (+ áfa), a rakodó nélküli furvardíj pedig 90.000 Ft. A szállítási határidő a rendeléstől számított 8-12 hét. 
 
 
- SKY - FRAME
 
Ebben a termékkörben a piacra lépők, a mai napig etalon az építészek és beruházók értékrendjében. 
A SKY-FRAME szerkezetekre nem egy ablakként kell gondolni, hanem mint egy a teljes homlokzatot adó, a teljes kontúrt kitöltő elemre. A tervezésénél is erre kell gondolni, mert a kivitelezés során egy egybefüggő tokszerkezettel elválasztják a kül- és belteret, majd ebbe helyezik el a fix és mozgó mezőket. 
 
Szabadalma, hogy a fix mezőket, illetve a mozgó szárnyak nem záras oldalainak csatlakozását 20 mm-es látszó keresztmetszettel, míg a záras és tokhoz csatlakozó éleket 36 mm-es keresztmetszetű osztással tudják megoldani. Ezeket a szerkezeteket egyenes vonalú, döntött és íves kivitelben is el tudja készíteni a gyár, 1-2-3 rétegű üvegezéssel, különböző műszaki tartalmakkal. (3. ábra) 4
 
3. ábra forrás: https://www.aluframe.hu
 
 
- JOSKO - FIXFRAME
 
A rendszer keretének metszetén látható: a műszaki részletek diszkréten elbújnak a falban. Így semmi sem akadályozza a kilátást ezen az egyedi, látható keret nélküli teleüveg rendszeren.
 
Két elem találkozásánál a teleüveg rendszer csúcsminőségű üveg-üveg sorolást kínál az üvegtáblák illesztéséhez. (4. ábra)
 
4. ábra: Falban elrejtett műszaki részletek - forrás: josko.hu
 
A Josko kompozit anyagokat használ hideg alumínium profilok helyett, melyek korábban elérhetetlennek tűnő hőszigetelési és stabilitási mutatókat eredményeznek.
 
A legjobb hőszigetelési érték: 0,59 W/m²K (3000x2600 mm beépített állapotban, üveg-üveg sorolással és Ug 0,5 W/ m²K illetve Uw 0,74 W/m²K).  
 
4 oldali meleg kerettel és 3 rétegű üvegezéssel csökkenti a páralecsapódás mértékét. A FixFrame rendszerbe tökéletesen integrálhatóak az ablakok, a teraszajtók, az emelő-toló ajtók, a bejárati ajtók és az árnyékolók. Az emelő-toló szárny szinte síkban illeszkedő alumínium borítással is rendelhető. 5
 
MENNYIBE KERÜL?
 
Míg egy fix 3000 mm magassággal, 6000 mm szélességgel (2 db vízszintes irányú osztás) rendelkező modul ára 5.744,25 € (+ 27% áfa), addig a megfelelő méretekkel rendelkező emelő-tolóajtó esetében 9.630,75 € (+27% áfa) összeget kapunk. 
A  lerakodáshoz  és az  üvegek beemeléséhez  mindig  darura  van  szükség, mely  nagyságát  a helyi  viszonyok határozzák  meg, de  azok  költsége már nem  számottevő. A  szerelési  költség  általában  18 000- Ft + Áfa,  de a hely  sajátosságai ezt  módosíthatják. Komplett házaknál  a  szállítási  költség  további  kedvezményként ingyenes.
 
 
Prémium kategóriás termékekről lévén szó, a következő tényezők befolyásolhatják, gyártótól függően a végső árat:
 
szállítási költségek, melyek a nagy méretek miatt meghaladhatják az átlagos méretű nyílászárók szállítási költségeit
daruval történő mozgatás, beépítési technológia, mely a beépítőktől nagyobb szakértelmet, igényességet, több időt és munka ráfordítást igényel
a vízszintes irányú osztások száma (minél kevesebb annál drágább)
 
Az épület teljes költségvetésének hány százaléka lehet a kültéri nyílászáró? 
 
Átlagban 10-15%-ot tartanak reálisnak. Ez a hagyományos építési módnál reális - valóban megnyugtató, minőségi megoldást lehet ennyi pénzért vásárolni. Természetesen az új építészeti trendekkel megnövekedő nyílászáró felületek növelik ezek arányát a falfelülethez képest, ezzel arányosan pedig nő a nyílászárók értékaránya is a teljes házéhoz képest. Így bizony többször előfordul a 20%-os vagy ennél nagyobb arány is. 6
 
A megfelelő nyílászáró választása fontos és hosszú távú döntés, ezért érdemes akár nagyobb befektetéssel, de olyan termékeket választani melyek teljes mértékben kielégítik a megrendelői, építészeti, illetve energiatakarékossági igényeket.
 
A nagy ablakok energiahatékonyságával kapcsolatos aggodalmak egyre kevésbé jelentkeznek, ahogy a technológia fejlődik, és kijelenthetjük, hogy előnyeik felülmúlják a hátrányaikat.
 
Források:
 
 1 https://www.aluframe.hu/termekek/keret-nelkuli-toloajtok-1/
 2 www.solarlux-telikert.hu
 3 www.mantu-ablak.hu 
 4 https://www.aluframe.hu/termekek/keret-nelkuli-toloajtok-1/
 5 http://www.josko.hu/hu/termekek/teleueveg-rendszerek-es-emelo-tolo-ajtok 
 6 http://www.ablak-internorm.hu
 
 

 

 

Kommentek:

Hozzászólok:

:: weblapkészítés ::

 Copyright © é z s é 2016 Felhasználási feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat

é z s é +36 1 275 41 23 1112 Budapest Budaörsi út 165. 3. emelet 3.