ézsé építész iroda


AKTUÁLIS

cikkeink az építészfórumon:

 

 Balaton-felvidéki hagyományőrzés 

 

Vidéki tornácos házak

modern megfelelője 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cikk kereső
 
 

Referencia kereső
ezse cikk kep

Homlokzatszigetelés okosan 2.rész

Gyakorlat

Szerző: Sándor Gábor
2017-08-10


Az előző cikkben ott hagytuk abba, hogy bemutattuk nagyjából, hogy milyen anyagokra van szükség a szigeteléshez és felsoroltuk a szerszámokat.
Most elkezdjük a munkát, végigmegyünk a munkafolyamatokon, segítségül pedig mi most egy képzeletbeli 3 fős csapattal fogunk dolgozni, egy egyszerű téglalap alaprajzú sátortetős ház utólagos szigetelését fogjuk megcsinálni! A csapattagokat 1-esnek, 2-esnek, 3-asnak nevezzük el.
 Szeretnénk felhívni a figyelmet, a cikk nem profi szakembereknek szól, hanem lelkes háztulajdonosoknak, akik nem riadnak vissza a kihívásoktól : ) !
A legfontosabb, ha nekiálltok a munkának, hogy figyeljetek oda magatokra, használjatok munkavédelmi cipőt, kesztyűt és sapkát, az állványon óvatosan mozogjatok, kisebb magasságból is nagyot lehet esni, illetve a 2m-es reglával (vízmérték) csak óvatosan! Vigyázzatok magatokra!

A munkát osszátok fel egymás között, ne legyen olyan, hogy egyik nézi a másikat, legyetek hatékonyak és haladni fog a munka!
 

1. Laprakás (Polisztirol lapokat rakunk)

A csapat a vágáshoz polisztirol vágót (cekász) fog használni. Bérlése nem drága kb. 5000 Ft/nap (80.000Ft kaució), de nagyon pontosan és gyorsan tudtok vele dolgozni, megéri! A kezdősínt felraktuk, a sarkoknál lehet sarokelemet használni, de lemezvágó ollóval is összevághatjátok, de a toldásnál mindenképp használjatok toldó elemet! A ragasztáshoz most zsákos ragasztót használunk. A PUR habot réseknél, illesztéseknél alkalmazzuk!

Lássunk hozzá!

1-es beállítja a cekászt és összeszedi a laprakáshoz szükséges szerszámokat, addig 2-es ragasztót kever, 3-as lapot hord arra az oldalra, ahol 1-es dolgozni fog, illetve a cekászhoz, mert 3-as fogja a lapokat vágni.
1-es rakja a lapot, 2-es lesz a lóti-futi ember, aki kiszolgálja a 2 barátját. 1-esnek viszi a vágott lapokat, 3-asnak az egészeket és összeszedi a hulladékot, külön, műanyag zsákba, illetve ragasztót kever 1-esnek. A lapokat általában pogácsákban szokták rakni, ez sajnos az elterjedt módszer, de 1-es peremragasztást alkalmaz és csak középre rak pogácsákat, ahogy a képen is van, így meggátolja a levegő áramlását a lap hátulján, ami tűzvédelmi szempontból nagyon fontos!

Ha új építésű házról van szó, akkor használhatunk akár fogas glettvasat a ragasztó felhordására, hiszen elég sima a fogadó felület, de régebbi épületeknél tanácsosabb perem-pogácsás ragasztás, így korrigálhatjuk a fal egyenetlenségeit. Ha nem első osztályú lapokkal dolgozunk és találunk a csomagban görbe lapokat, ezt úgy tudjátok enyhíteni, hogy hátul a cekásszal bevágjátok, ahogy fenti jobb oldali rajzon van. Így csökken a feszültség a lapban, és kiegyenesedik.

 

1-es vízmértékkel 2-3 laponként ellenőrzi, hogy a lapok vízszintben, illetve függőben vannak. A sarkokon a lapokat kötésben rakja, úgy ahogy a rajzon van! Az ablak, ajtó kávák szigetelését a falak felrakása után készíti el. 1-es az első sor lapjait dűbellel is rögzíti, azért, hogy a rákerülő lapok ne nyomják le a vízszintbe állított első sort. Óvatosan fúrja meg, mert még nem kötött meg a ragasztó! A többi lapot csak a ragasztó száradása után dűbelezik, szintén összehangolva. 1-es fúr, 2-es elhelyezi a dűbeleket, 3-as beüti azokat, ügyelve arra, hogy a dübelek ne lógjanak ki a lapok síkjából. Ezután 2-es neki áll flekkelni...kikeni a dűbelek helyét ragasztóval negatívan, úgy, hogy nem dudorodik ki a lap síkjából a ragasztó. Addig 1-es  és 3-as a kávákat fogja szigetelni, 3-4 cm vastag lapokkal. Mindig a vékony lapokkal zárunk rá a vastagabb lapokra. Szintén perem/pogácsa ragasztással.

Fontos, hogy csak másnap dűbelezik meg, mert ha a vékony lapokat egyből megfúrják behúzza a dűbel és homorú lesz vagy akár eltörik. Először a párkányt szigetelik le, a lapot lejtésben rakják, majd a szemöldök káva következik. A felső lapot úgy helyezik el, hogy a megkent lapot a felső vastag laphoz rögzítik a dűbelben lévő hegyes tüskével. Beállítják a vízszintet, majd a tüskével rögzítik a felső vastag lapba, és másnap meg lehet fúrni. Ezt követik az oldalsó lapok, amelyeknek az alját az alsó lap lejtését követve spiccesen kell leszabni. A rázárásnál a vastag és vékony lap találkozásánál a kinyomódott ragasztót lehúzzák, mert ha megköt csak letörni lehet, ami sértheti a lapot és az élvédőzésnél is akadályozhat. Ha kész van a laprakás, PUR habbal a hézagokat és réseket kifújják, majd ha megszáradt, éles sniccerrel levágják, úgy, hogy ne álljanak ki a lapok síkjából. Ha pontosan dolgoztak, nincs szükség csiszolásra és neki lehet állni az élvédőzésnek.


 

2. Élvédőzés

A ház éleivel kezdik a munkát. Ezt egyszerre fogják csinálni...mindenki kap egy élt. Először szárazon leszabják az élvédőket. A vágáshoz lemezvágó ollót használnak. Sniccerrel is lehet, de lassabb és pontatlanabb. Az éleket meg kell kenni ragasztóval, csak ragasztóba helyezhetjük, ágyazhatjuk bele az élvédőt, a glettvas lapjával ütögessük végig az élvédő élét és ellenőrizzük az élére helyezett reglával az élvédő függőjét. Ha rendben van, kenjük le az oldalát ragasztóval, de csak vékonyan, hiszen erre még egy réteg háló és ragasztó fog kerülni! A ház sarkaira sima, vízorr nélküli élvédő kerül. Aki először elkészül a feladatával, csinálja tovább az ablakok élvédőzését. Először a felső vízorros élvédőt rakjuk fel, mert így ha ez már kész nem fog lefolyni a ragasztó az alsó élvédőzésre. A párkány élére, illetve az ablak oldal éleire normál vízorr nélküli élvédő kerül. Az ablak sarkaira átlósan is raknak hálót, úgy ahogyan a rajzon van, így az élvédők találkozásánál nem reped meg a hálózás.

       
 

3. Hálózás

Az élvédőzés után következik a hálózás. Ezt 1-es, 2-es, 3-as közösen csinálják. Először szárazon leszabják a hálókat méretre. Feltekerik és odakészítik a falhoz, hogy csak fel kelljen venni, hogy folyamatosan tudjon haladni a munka. Túl hosszú hálót nem vágnak, mert sokan esnek abba a hibába, hogy csak görgetik a falon a hálót, időspórolásból és egyszerűbbnek is tűnhet, de előfordulhat, hogy a ragasztóval megkent háló lefordul a falról, mert túl nehéz. Ezen nem szabad időt spórolni! A hálót MINDIG ragasztóba ágyazzuk bele! Szintén gyakori hiba, hogy ráfogják a hálót a falra és egyből kenik rá a ragasztót, de könnyen előfordulhat, hogy a háló alá nem kerül ragasztó és szintén lefordulhat a falról. Kérlek, ezt tartsátok be: csak ragasztóba ágyazzuk a hálót! Ha kevés kezetek van, használhatjátok a dűbelekben lévő tüskét a háló ideiglenes rögzítéséhez. A hálók átfedésében segítség a háló két oldalán lévő fekete csík, ennyi átfedés a két háló között elég. 1-es feltölt egy kisebb falszakaszt ragasztóval, majd 2-es és 3-as felrakják a hálót a ragasztóba és vékonyra lehúzzák a felületen a ragasztót, majd jöhet a következő réteg ragasztó, de azt már széles glettvassal vagy lepkével húzzák le és ezzel képezik a fal felületét. A friss felületen hátra maradt csíkokat vizes ecsettel simítják el. A hálózás után, a száraz felületre teddy hengerrel felviszik az alapozót. Az alapozó hígabb állagú vízzel felkevert anyag és ezt nem kell közösen csinálni, mindenki kap egy-egy oldalt és lekennek minden felületet. Nem kell szépnek lennie, csupán mindet fedjen be az alapozó, hiszen ez gátolja meg, hogy a fal elszívja a frissen felhordott vakolatból a nedvességet.

4. Színezés

Ha megszáradt az alapozó következhet a színezés. Ez az a munkafolyamat, amelyiknél tényleg fontos a csapatmunka és nehezen lehet megszakítani. Figyeljetek az időjárásra! Csak annyi felületnek álljatok neki, amit biztosan be tudtok fejezni és ha nagy melegbe színeztek, ne felejtsétek el, hogy amíg az egyik árnyékos oldalon dolgoztok a másikat süti a nap és felmelegíti a falat. Ott már nehezebb lesz eldolgozni a vakolatot. Keverjétek fel a színt, adjatok hozzá egy kis vizet, tegyétek rá a vödör tetejét és osszátok el az aktuális ház oldalon. Ne kelljen színezés közben anyagért rohangálni...készítsetek oda mindent, ami kell!

Először a nyílások káváját kell leszínezni, ezt külön-külön lehet csinálni, nem kell együtt. Fontos, hogy az éleknél jól tekerjétek ki a színt, hogy amikor a fal színezése készül, szépen össze lehessen dolgozni az éleket. Ha ez megvan és megszáradt a szín, akkor következhet a falak színezése. Ezt már a csapat együtt csinálja.

Nálunk 1-es lesz az aki feltölti a színt. Neki csak ez lesz a dolga. 2-es lesz az aki visszaszedni a felesleget és 3-as lesz az aki „kitekeri” eldolgozza a vakolatot a falon. Így folyamatosan tudnak haladni ,és nem lesz keveredés. 3-as az eldolgozáshoz műanyag simítót használ. Könnyebb egy régebbi használt simítóval dolgozni, mert az új még merev, de ha már sikerült eldolgozni a színt a felületen, még a glettvas lapjával nagyon könnyedén, szinte épphogy csak ráhelyezi a színre és végig simítja a felületet. Így még szebb lesz a fal..de ehhez már tapasztalat kell, mert ha túl sokáig csináljuk, ráadásul ha túl nedves felületű műanyag simítót használunk, foltos lehet a végeredmény.
Előfordulhat sajnos, hogy a színezést meg kell szakítani, tervezett vagy nem tervezett okok miatt. Ezt legszebben úgy tudjuk megcsinálni, ha maszkolószalagot használunk. A falra vízmértékkel rajzoljuk fel a csíkot, majd ragasszuk fel a ragasztó szalagot. A színt dolgozzuk kicsit rá a szalagra, de csak akkor szedjük le ha már megszáradt, mert szebb lesz a végeredmény. Igazán szép felületet lehet kialakítani, annak ellenére, hogy nem egyszerre készült el a falszakasz.
Mindezek ellenére a színezés az, amit inkább bízzunk szakemberekre. Minden munkafolyamat fontos, de egy jó szaki a színezésnél elengedhetetlen és csodákra képes!

Ez a cikk csupán egy gyorstalpaló olyanoknak, akik kedvet kaptak családi házuk utólagos homlokzatszigeteléséhez, hiszen ha felújításról és korszerűsítésről van szó, általában az első lépés a ház külső szigetelése. Nagyon sokat számít, főleg a nyári és téli időszakban. Hogy milyen szigetelő anyagban és vastagságban érdemes gondolkodni, illetve ha kíváncsiak vagytok arra, hogy a korszerűsítésben milyen további lehetőségek vannak, gyertek el hozzánk egy konzultációra, ahol átbeszélünk Veletek mindent és segítünk kiválasztani a számotokra legjobb megoldást!

 

 

Kommentek:

Hozzászólok:

:: weblapkészítés ::

 Copyright © é z s é 2016 Felhasználási feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat

é z s é +36 1 275 41 23 1112 Budapest Budaörsi út 165. 3. emelet 3.