ézsé építész iroda


AKTUÁLIS

cikkeink az építészfórumon:

 

 Balaton-felvidéki hagyományőrzés 

 

Vidéki tornácos házak

modern megfelelője 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cikk kereső
 
 

Referencia kereső
ezse cikk kep

Homlokzatszigetelés okosan 1.rész

Tanácsok

Szerző: Sándor Gábor
2017-08-04


 Nagyon sokan kapnak kedvet ahhoz, hogy többen összeállva, ismerősökkel, barátokkal együtt közösen kívülről leszigeteljék családi házukat. Ebben a cikkben hasznos tanácsokat olvashattok, hogy hogyan álljatok neki, mi az, amit érdemes szem előtt tartani a munka során, hogy olyan végeredményt kapjatok, amire büszkék lehettek! Itt az elején megjegyeznénk, hogy a cikk vállalkozó kedvű olvasóinknak szól, természetesen vannak profi szakemberek erre a feladatra, ebben a cikkben csupán összefoglaljuk nektek, hogy melyek az utólagos homlokzatszigetelés munkafolyamatai és adunk pár tippet, tanácsot, amellyel hatékonyabban tudjátok elvégezni a feladatot!

Kezdjük az elején, az anyagoknál, eszközöknél. Először ezt nézzük át és a következő cikkben látunk hozzá a munkához és minden folyamaton végig fogunk menni.

Hogy milyen szigetelést érdemes választani és milyen vastagságban, arra korábbi cikkeinkben találtok választ, ezeket most nem részletezzük, csupán pár mondattal térünk ki rá.
 
Homlokzati szigeteléseknél anyag szerint két fő típust különböztetünk meg, vannak polisztirol és kőzetgyapot szigetelések. A polisztirol táblákból is vannak hagyományos fehér EPS lemezek, illetve jobb hőszigetelő képességgel rendelkező szürke színű Grafitos táblák, amelyeknél ez a jobb tulajdonság magasabb árral párosul. Tény, hogy a polisztirol szigetelések az igazán elterjedtek, ha homlokzatszigetelésről van, szó, hiszen áruk 20-40%-kal kedvezőbb, mint a kőzetgyapot szigeteléseké. Igaz, a kőzetgyapot szigetelések előnyös tulajdonságai, mint például a jobb páraáteresztő képesség, a jobb hangszigetelés, illetve tűzállóság, egyre több vásárlónál kompenzálják a többletköltséget.
 
 
 
 
Nézzük ezt számokkal! Minden szigetelésből 10 cm-t veszünk, csak hogy könnyebben lehessen számolni.
 
Polisztirol szigetelések:
 
Austrotherm H-80 homlokzatszigetelés (0,039 W/mK)
10 cm 2.000 Ft/m2 2,5 m2/csomag
Austrotherm Grafit 80 homlokzatszigetelés (0,031 W/mK)
10 cm 3.500 Ft/m2 2,5 m2/csomag  
Austrotherm XPS TOP P lábazati szigetelés (0,037 W/mK)
10 cm 3.900 Ft/m2 3 m2/csomag
Austrotherm Expert FIX lábazati szigetelés (0,033 W/mK)
10 cm 4.200 Ft/m2 3,75 m2/csomag
 
Kőzetgyapot szigetelés:
 
Rockwool Frontrock MAX E homlokzatszigetelés (0,036 W/mK)
10 cm 3.500 Ft/m2 1,8 m2/csomag
 
Ezek közismert márkák termékei, és kereskedőnként eltérnek az árak. Érdemesebb akkor megvásárolni a szigeteléseket, amikor a tüzépeken akció van, még akkor is, ha később szeretnétek elkezdeni a munkát, de persze ez függ attól, hogy van-e lehetőség telken belül tárolni a raklapokat. Sokan nem foglalkoznak azzal, hogy milyen osztályú lapokat vásárolnak”…mindegy csak olcsó legyen...” Azért ha van rá keret, ne itt spóroljatok. Elég megnézni pár lapot egy harmad osztályú termékből. Ha belenéztek egy EPS lap élébe látni fogjátok, hogy bizony egy csomagból 1-2 lap biztos, hogy hajlik valamerre, vagy esetleg sérültek a lapok, le van törve a sarkuk. Hogy milyen megoldás van arra, hogy az EPS lapok homorúságát enyhítsétek, a következő részben olvashattok, ahol a munkafolyamatokról lesz szó… Kőzetgyapot tábláknál az anyagtömörség miatt ez az elhajlás nem fordul elő, leggyakoribb minőségi hibák, hogy a táblák felületén kisebb-nagyobb bazalt darabok vannak, amik kitüremkedhetnek, de ezt csak „pöcköljétek” ki amikor rakjátok fel a lapokat a falra, vagy ha egy nagyobb darab volt, „flekkeljétek” ki a helyét ragasztóval, még a ragasztás előtt!
 
Ragasztó, alapozó, vékonyvakolat, üvegszövetháló és eszközök
 
Ha minőségről van szó, akkor talán a ragasztón, az alapozón, a hálón, és a dűbeleken lehet egy kicsit spórolni és nem feltétlenül a legjobb márkát kell megvenni. De tény, hogy minőségi anyagokkal könnyebb dolgozni.
 
Ragasztók
 
A zsákos kiszerelésű anyagokat egyértelmű, hogy vízzel keverjük, de vödrös anyagok esetében is szükség lehet víz hozzáadására. Ezt az állagából látni fogjátok, illetve az időjárás is meghatározhatja, főleg nyáron. Gyorsabban szárad az anyag és félő, hogy hártyás lesz a felület, amit már egyszer lehúztatok széles glettvassal, vagy „lepkével”. Egy elhasznált vödör után már érezni fogjátok, hogy mennyi víz kell a következőhöz. Itt azért érdemes megemlíteni, hogy a zsákos anyagoknak jóval kedvezőbb az áruk, de nem biztos, hogy mindig sikerül ugyanolyan állagú anyagot kikevernetek, míg a vödrös kiszereléseknél, ha a vizet mérő pohárral adjuk hozzá, vagy akár egy sniccerrel kettévágott üdítős üveg is megteszi szinte azonos állagú anyaggal dolgozhattok. Tisztább is marad a környezet, nem kell üres vödröket vásárolni a keveréshez és másnap is csak átkeveritek és lehet folytatni a munkát.
 
 
 
Polisztirol ragasztók
 
Baumit DuoContact 1.600 Ft/ zsák-25 kg 1m2= 3-4 kg
Stolevell Classic 13.466 Ft/ vödör-23 kg 1m2= 3,25 kg
 
Kőzetgyapot ragasztók
Baumit Haftmörtel / zsák-25kg 1m2=4-5 kg
Stolevell Uni 4.000 Ft/ zsák-25 kg 1m2=3,5-5,0 kg
 
Alapozók
Baumit Univerzális alapozó 17.000 Ft/ vödör-25 kg 1m2=0,4 kg
StoPrepMiral         16.500 Ft/ vödör-25 kg 1m2=0,3-0,4 kg
 
 
Vékony vakolatok
 
Vakolatokból is lehet kapni zsákos és vödrös kiszerelést is, de azt tanácsoljuk, inkább vödröset válasszatok, a ragasztóknál leírt indokok miatt. A színezésnél tényleg fontos, hogy végig ugyanolyan minőséggel tudjatok dolgozni, ezt utólag már nem lehet kijavítani. Fontos dolog: a színezés az, ami igazán időjárás függő, mert egy hálózást, abba lehet hagyni. Ha nem sikerült szépre a ragasztó elhúzása ráhúzhattok még egy vékony réteget, könnyedén ki lehet javítani, de a színezés az, ami látszani fog, és nem lehet csak úgy megszakítani. Ha nyáron álltok neki a munkának, kora reggel, amikor még nincs olyan meleg, gondoljatok arra, hogy a ház többi oldala folyamatosan melegszik, és mire odaértek nem biztos, hogy ugyanúgy le tudjátok színezni. Csak akkora felületnek álljatok neki, amekkorát biztosan le tudtok színezni egységes minőségben, mert a felmelegedett lehálózott felület, amint felhordjátok a színt, elkezdi beszívni a nedvességet belőle és előfordulhat, hogy tekerés közben megáll a kezetekben a műanyag simító és nem tudjátok az anyagot eldolgozni. Nagyobb felület esetén használhattok maszkolószalagot. Ez ugyan megszakítja a homlokzat felületét, de kifejezetten szép is tud lenni egy izlésesen elkészített tördelés. A szalagok helyét színazonos vagy nektek tetsző festékkel le lehet festeni.
 
 
 
Baumit DuoTOP 1,5 mm 7.500 Ft/ vödör-25 kg 1m2=2,5 kg
Stolit K        10.500 Ft/vödör-25 kg 1m2=2,5 kg
 
Lábazati Vakolat
Baumit MosaikTOP 13.000 Ft/vödör-25 kg 1m2=4,6 kg
Sto-Silkolit K1,5         12.000 Ft/vödör-25 kg 1m2=2,5 kg
 
Üvegszövet háló
 
Hatékonyabban tudtok dolgozni, ha előre leszabjátok a hálókat a szükséges felülethez. Így pontos hálókkal dolgozhattok, mind ugyanakkora lesz, ezért gazdaságos. Minden darabot tekerjetek fel külön külön, így az ágyazó ragasztó réteg felhordása után, az egyikőtök tartja, a másik pedig belesimítja a hálót a ragasztóba. A háló átfedését tartsátok be minden oldalt, segít a hálóra előre feljelölt vonal. A hálózás alapszabálya: a sniccer mindig legyen éles!
 
Dryvit háló
10 m2 = 1.860 Ft
50 m2 = 7.800 Ft
 
Dűbelek
 
Az üvegszövet hálókhoz hasonlóan nagy választékban lehet kapni, de ami márkától függetlenül fontos hogy a dűbel hőhídmentes legyen. Magától érthetődik, hogy minél hosszabb egy dűbel annál drágább! A beütött dűbelek helyét a hálózás előtt kenjétek ki ragasztóval, úgy, hogy a ragasztó ne türemkedjen ki a lap síkjától (negatív legyen), mert hálózás és főleg színezés után surló fényben látszani fognak a dűbelezések. 
 
Dűbel 30-150 Ft/db 4-8 db/m2
 
                     
Kezdősín
 
Ez tartja a homlokzatszigetelés első sorát, vízmértéket használjatok egyrészt a sín síkjának felrajzolásánál, illetve a rögzítésnél is mérjünk rá, hogy vízszintben legyen. A feljelöléshez a kicsapózsinór is jó megoldás.
 
Alu lábazati kezdősín 10 cm széles 470 Ft/méter
 
                     
Élvédők
 
Az épület aktuális élét a sarokvédő felrakása előtt kenjétek be ragasztóval, így könnyebb lesz a felhelyezés után mozgatni a sarokvédőt a függőlegesbe állításhoz, mert előfordulhat, hogy a lapokat nem sikerül a sarok találkozásnál egymásra merőlegesen, pontosan rakni, vagy a lapok minősége miatt szükséges a sarokvédővel elcsalni a ház sarkának függőlegesét. Az emberi szem nagyon érzékeny az élekre, ez fontosabb, mint ha esetleg a kezdősín nem lett éppen vízszintes. De ezt könnyen ellenőrizhetitek sarokvédő élére helyezett 2m-es vízmértékkel. A vízorros sarokvédőt egyértelmű, hogy csak az ablaknyílás felső élére kell tenni, úgy, hogy a vízorr mélyedés felfelé nézzen.
 
 
 
Baumit PVC sarokvédő üvegszövettel         140 Ft/fm
Baumit ALU sarokvédő üvegszövettel         150 Ft/fm
Baumit PVC vízorros sarokvédő üvegszövettel 900 Ft/fm
PUR hab
Illbruck FM 343 alacsonytágulású purhab         1.800 Ft/db
Illbruck Pu010 EPS ragasztóhab                 2.000 Ft/db
Orbay NBS purhabpisztoly                 8.300 Ft/db
Illbruck Purhab tisztító                 1.500 Ft/db
 
Az alapvető szerszámokat csupán felsorolva: glettvas, spakli, ecset ( a hálózásnál megmaradt vonalakat lehet vele ecsetelni), széles glettvas, vagy „lepke”, sniccer, penge, ceruza, mérőszalag, vízmérték, csiszoló, polisztirol vágógép.
 
A cikk folytatásában elkezdünk dolgozni… : ) Tartsatok velünk akkor is!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Kommentek:

Hozzászólok:

:: weblapkészítés ::

 Copyright © é z s é 2016 Felhasználási feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat

é z s é +36 1 275 41 23 1112 Budapest Budaörsi út 165. 3. emelet 3.