ézsé építész iroda


AKTUÁLIS

 

Az építési folyamat szereplői 

és azok felelőssége

 

 

cikkeink az építészfórumon: 

 Balaton-felvidéki hagyományőrzés 

 

Vidéki tornácos házak

modern megfelelője 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cikk kereső
 
 

Referencia kereső
ezse cikk kep

Hol tart Európa? Passzívházak külföldön 8. rész

Románia most pozicionálja magát

Szerző: Vértesy Mónika
2009-09-28


Sorozatunkban bemutatjuk, hogy az egyes európai országok hol járnak a passzívházak meghonosodásához vezető úton. Hol milyen minősítési rendszer működik? Vannak igénybe vehető támogatások?

Az RoGBC keresi a zöld utakat. Okosan többfelé is kacsintgat.Az RoGBC egy nagy tagsággal rendelkező non-profit szervezet, melynek küldetése, hogy elősegítse az energiahatékony épületek terjedését. Ennek érdekében oktatásokat szervez és küzd a kedvező jogi szabályozásért, nem utolsó sorban pedig egy nemzeti tanúsítási eljárás kiépítéséért is.

Épült már Romániában a Német Passzívház Intézet (PHI) által minősített épület és hamarosan követője is lesz, a Bukaresti Műszaki Egyetem egyik újonnan épülő kampusza is a darmstadti követelmények szerint épül.

Az említett szervezet (RoGBC) sok más országgal szemben mégsem teszi le a voksát egyértelműen a PHI mellett. Projektszinten támogatja az amerikai LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) programot és az angol BREEAM-ot (BRE Environmental Assessment Method). Mindkét rendszer komplex (nem kizárólag energetikai követelményeket támaszt) és többszintű (nem csak egyféle minősítést ad) , valamint némiképpen rugalmas (hagy némi szabad kezet a tervezőnek/tulajdonosnak a számára fontos kritériumok kidomborítására). Elvileg még szeptemberben összehívják a tanácsot (magukat), hogy előrébb lépjenek a nemzeti standard bevezetéséhez vezető úton. Az utóbbi napokban a szervezet honlapja nem elérhető, ennek okát sajnos nem tudjuk.

A jó döntés meghozatalához sok sikert kívánunk és várjuk a fejleményeket!

A képen az RoGBC logója látható.

A szervezet 2009. december 19-én kelt éves jelentéséből kiderül, hogy az épületeket energetikai minőség szerint osztályozó szabvány nem született meg (sem a BREEAM, sem a LEED mintájára), sőt sajnos az EPBD direktíva végrehajtása is akadozik. Nemzeti szinten azért történt némi előrelépés, de nagy kérdés, hogy az épületek fűtési rendszerének (megújuló energiák használatával való) felújítását célzó "Zöld ház" programban a 310 000 román lej, azaz 20 000 000 Ft az országos éves keretösszege-e, avagy az épületenként igényelhető maximálisan vissza nem fizetendő összeg. Előbbi nevetségesen szerény, lényegében csak papíron létező, utóbbi viszont komoly támogatás.(Te tudod, hogy ez hogyan értendő? Pár sort lejjebb gördülve szólj hozzá a témához!) Egy másik projekt viszont magáért beszél: 1950 és 1990 között épült panelekre biztosítanak 80%-os támogatást. Már amennyiben felújítják őket:)

Kiegészítve 2010. január 7-én.

A Hol tart Európa? Passzívházak külföldön cikksorozat további részei:

Hol tart Európa? Passzívházak külföldön 1. Német profizmus
Hol tart Európa? Passzívházak külföldön 2. Versengő sógorok
Hol tart Európa? Passzívházak külföldön 3. Belgium, ahol adókedvezmény jár a PHPP tanúsítványért
Hol tart Európa? Passzívházak külföldön 4. Olaszország
Hol tart Európa? Passzívházak külföldön 5. A francia nuance...
Hol tart Európa? Passzívházak külföldön 6. Svájc
Hol tart Európa? Passzívházak külföldön 7. Egyesült Királyság

Kapcsolódó témák:

Megéri-e ma Magyarországon energiahatékony épületet építeni?
Passzívházak terjedése Magyarországon...van rá esély?
Mit jelent az A kategóriás ház?
Hogyan spóroljam meg a havi gázszámla 90%-át?


Címkék:

Kommentek:

Hozzászólok:

:: weblapkészítés ::

 Copyright © é z s é 2016 Felhasználási feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat

é z s é +36 1 275 41 23 1112 Budapest Budaörsi út 165. 3. emelet 3.