ézsé építész iroda


AKTUÁLIS

 

Az építési folyamat szereplői 

és azok felelőssége

 

 

cikkeink az építészfórumon: 

 Balaton-felvidéki hagyományőrzés 

 

Vidéki tornácos házak

modern megfelelője 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cikk kereső
 
 

Referencia kereső
ezse cikk kep

Hol tart Európa? Passzívházak külföldön 7. rész

Egyesült Királyság

Szerző: Vértesy Mónika
2009-09-23


Sorozatunkban bemutatjuk, hogy az egyes európai országok hol járnak a passzívházak meghonosodásához vezető úton. Hol milyen minősítési rendszer működik? Vannak igénybe vehető támogatások?

Mi garantálja a 6 szintű CSH értékelés jóságát?Code for Sustainable Homes

A szigetországban nem nagyon ismerik a PHI-féle passzívház szabványt. Kidolgoztak azonban egy olyan több fokozatú értékelési rendszert, mely nevének megfelelően tényleg a fenntarthatóságot veszi górcső alá. A rendkívül komplex CSH minősítés az összes elképzelhető környezeti és kényelmi szempontot kivizsgálja.

Minimumkövetelmények

Van négy olyan követelmény, amit minden háznak teljesítenie kell bármilyen CSH tanúsítvány megszerzéséhez, ezek a következők:/p>

 • - a beépített anyagok környezeti hatása nem haladhat meg egy kritikus szintet;
 • - gondoskodni kell a felületi vízelvezetésről;
 • - elkülönített tárolási lehetőséget kell biztosítani az újrahasznosítható és a nem- újrahasznosítható hulladékok számára;
 • - gondoskodni kell az építési és a bontási hulladék megfelelő kezeléséről.

További két követelmény(a lakóegység emissziós rátája, és a beltéri vízfelhasználás)a csillagok számával egyre szigorodik. Egy egycsillagos lakásban 120 liter/fő, míg egy hatcsillagosban csak 80 liter/fő lehet a napi vízfelhasználás.

hol tart Európa - passzívházak külföldön

Sigma® home on Innovation Park

Szamárpad

A BRE Globalhatáskörébe tartozó tanúsítás minden új lakóegységre kötelező 2008. május elsejétől, ez azonban nem jelenti azt, hogy minden lakás büszkélkedhet csillaggal. Azok ugyanis, amelyek nem érik el a minimális 1 csillagot sem, nil-rated bizonylatot kapnak.

Zéró CO2

A hatcsillagos épületek zéró széndioxid kibocsátásúak és megtestesítik az életen át kitartó otthon (lifetime home) eszményét.

hol tart Európa - passzívházak külföldön

Kingspan Lighthouse on Innovation Park (******)

Mi az, ami számít?
 • energiafelhasználás és CO2 kibocsátás (pl: a háztartási berendezések minél alacsonyabb energiaigényén túl ide még azt is beszámítják előnynek, ha otthon van az iroda)
 • vízgazdálkodás (beltéri és kültéri vízfelhasználás egyaránt beleszámít)
 • anyaghasználat (megbízható helyről származnak-e az építési anyagok?)
 • felületi vízelvezetés (védekeznek-e az árvíz ellen, hogyha szükség, illetve ront-e az új beépítés a terület veszélyeztettségén?)
 • hulladékhasznosítás (pl van-e komposzt?)
 • szennyezőanyag kibocsátás (mennyire járul hozzá az épület a globális felmelegedéshez, mekkora a NOX emisszió?)
 • egészség- megőrzés és komfort (pl megvilágítás, hangszigetelés, személyes tér nagysága)
 • menedzsment (pl kapnak-e az új tulajdonosok instrukciókat az épület használatára vonatkozóan)
 • ökológia (vizsgálják pl az építkezés ökológiai lábnyomát is)
Összkép

A felsorolt tényezőkből súlyozott átlagot számolnak annak érdekében, hogy megállapítsák hány százalékot teljesít az épület. A legfontosabb szempont (36,4 %-os részaránnyal az energetika, de fontos az egészségi (14 %) és ökológiai követelmények (12 %) teljesülése is. Ez a számítás ad ugyan valamennyi játékteret a tervezőnek/építtetőnek arra, hogy az általa fontos szempontok is érvényesüljenek, de a súlyozásnak köszönhetőn arról is gondoskodik, hogy a minősített épületek társadalmi mércével mérve is jók legyenek.

100 %-ot

elérni nem lehet. Gondoljunk bele, hogyha például komposztálunk, amit nyilván magas pontszámmal értékelnek, akkor megnő a nitrogén-oxidok kibocsátása, és máris pontokat veszítünk a maximálisan szerezhetőek közül. Ezért lehet az, hogy "már" 90 % elérése is elég a non-plus-ultrának számító ZéróCO2 ház titulushoz.

A besorolásra már a tervezési fázisban javaslatot tesznek a bírálók (Design Stage Assessment), amit azonban csak a megvalósuláskor (Post Construction Stage Assessment) véglegesítenek.

Jogosan lehetünk kiváncsiak arra, hogy a skála melyik fokozatának energetikai követelményei teljesítik például a Német Passzívház Intézet által előírtakat. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a Code Level 4 (azaz a négy csillag) eléréséhez már illik teljesíteni a falakra az U= 0,15 W/m2K értéket, amit ugye a passzívházaknál is irányadónak tartanak.

hol tart Európa - passzívházak külföldön

Organics house on Innovation Park (****)

Feltételezve, hogy a széndioxid-kibocsátás arányos a felhasznált energia mennyiségével egy olyan összefüggést is ki lehet bogozni, hogy a CSH rendszer alja (egy csillag) 10 %-kal szigorúbb energetikát követel meg, mint a hazánkban csak nemrég bevezetett 2002/91/EK uniós direktíva, melyről bővebben itt olvashat.

Adalékként hozzátéve, hogy Walesben a Code Level 3 követelményeit kell teljesíteni az állami támogatások igénybevételéhez, Észak-Írországban pedig már minden szociális lakást ilyen színvonalban építenek meg, beláthatjuk, hogy a Jóisten a királynő mellett (God save the Queen) a népet is a tenyerén hordozza. Kivéve talán a skótokat? Náluk még nem vezették be a CSH-t, van viszont jófajta whisky-jük.

Mennyivel drágább egy jó ház?

Hosszú költségelemző tanulmány is készült a CSH által minősített házak többletköltségéről, akit érdekel, innen érheti el. A táblázatban kiragadott példa családi házakra vonatkozik és azt a 2006-os követelményszintet veszi alapul, ami nagyjából a 2002/91/EK direktívának is megfelel.

CSH minősítés

többletköltség a 2006-os
követelmények teljesítésé-
hez képest

1

1%

2

2%

3

5%

4

13%

5

24%

6

43%

http://www.bre.co.uk/codeconsultancy/casestudies.jsp

A Hol tart Európa? Passzívházak külföldön cikksorozat további részei:

Hol tart Európa? Passzívházak külföldön 1. Német profizmus
Hol tart Európa? Passzívházak külföldön 2. Versengő sógorok
Hol tart Európa? Passzívházak külföldön 3. Belgium, ahol adókedvezmény jár a PHPP tanúsítványért
Hol tart Európa? Passzívházak külföldön 4. Olaszország
Hol tart Európa? Passzívházak külföldön 5. A francia nuance...
Hol tart Európa? Passzívházak külföldön 6. Svájc

Kapcsolódó témák:

Megéri-e ma Magyarországon energiahatékony épületet építeni?
Passzívházak terjedése Magyarországon...van rá esély?
Mit jelent az A kategóriás ház?
Hogyan spóroljam meg a havi gázszámla 90%-át?


Kommentek:

Hozzászólok:

:: weblapkészítés ::

 Copyright © é z s é 2016 Felhasználási feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat

é z s é +36 1 275 41 23 1112 Budapest Budaörsi út 165. 3. emelet 3.