ézsé építész iroda


AKTUÁLIS

 

a Szép Házak magazin
2018/2. számában

 

cikkeink az építészfórumon: 

 Balaton-felvidéki hagyományőrzés 

 

Vidéki tornácos házak

modern megfelelője 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cikk kereső
 
 

Referencia kereső
ezse cikk kep

Bontási kisokos

avagy minden amit az épületek elbontásról tudni érdemes

Szerző: Agyagási Sándor, Gortva Péter
2016-10-13


Ahhoz, hogy építkezzünk, sok esetben előbb bontanunk kell… De hogyan? Mennyiért? Mennyi időbe telik? Ezt járjuk körbe a következőkben, hogy mindenki tisztán lásson ebben a témában.A bontás menete

Sok féle ház és telek van, de a bontás minden esetben a közművek kikötésével kezdődik, amelyet a közműszolgáltatók (elektromos áram, gáz) szakemberei a helyszínen végeznek el. Csak ezután következhet a tényleges bontás megkezdése. 
 
A bontás az építés menetéhez képest fordított sorrendben történik, azaz a tetővel kezdjük és fokozatosan lefelé haladva jutunk el az alapokig. A tetőt bonthatjuk markolóval, amikor is a bontási törmelék, válogatás nélkül, konténerekbe kerül, vagy bonthatjuk kézzel is. Ez a módszer lassabb, mint a markolóval történő, azonban előnye, hogy így a cserepeket újra felhasználhatjuk, illetve a faanyagot is anyagárban bontják, azaz nem kell külön fizetnünk ezért. Figyelem! Amennyiben azbesztpalafedés van a bontandó házon, akkor ezt külön kell bontani, szállítani és lerakni, mivel az azbesztpala veszélyes hulladéknak minősül.
 
A tető után következik a födém bontása. Itt is, a tetőszerkezethez hasonlóan, a fa födémet anyagárban bontják, a többi födémtípusból (béléstestes, vasbeton, stb.) keletkező törmelék pedig konténerekbe kerül.
 
A falak bontásánál, amennyiben kézzel bontjuk, úgy a kibontott téglát újra felhasználhatjuk, egyébként pedig marad a markoló. 
 
A bontás utolsó fázisa az alapok feltörése és konténerekben való elszállítása.  
 
Egy átlagos méretű ház bontása nagyjából egy-két, a tető kézzel történő bontása esetén három napot szokott igénybe venni.
 
 

Mennyibe kerül?

A bontási munkák megkezdése előtt mindenképp ki kell köttetni a közműveket. ennek a díja pedig nagyjából 2-300.000 Ft.
 
A bontási munkákkal kapcsolatban általában kétféle költséggel kell számolnunk: egyrészről a markoló óradíja, ami nagyjából 12.000 Ft, valamint a bontási törmelék elszállítása és az erre szolgáló konténerek díja, ami 3.500 és 5.500 Ft között mozog m3-ként, attól függően, hogy mennyire messze kell szállítani a bontási törmeléket. Figyelem! A fenti ár laza m3-re vonatkozik, vagyis 4 m3-nyi falból kb. 8 m3-nyi bontási törmelék keletkezik.
 
 
Ahhoz hogy jobban megértsük ezeket a számokat, példaként az alábbiakban kiszámoltuk egy 60-as évekbeli, nagyjából 100 m2-es földszintes „kockaház” bontásának hozzávetőleges költségeit:
A fenti számítás semmiképpen sem értelmezhető konkrét költségbecslésként, inkább egy támponttal akarunk szolgálni mindazoknak, akik szeretnék megtudni egy ilyen bontás hozzávetőleges költségeit.
 
Ennek megfelelően elmondhatjuk, hogy egy átlagos méretű ház elbontása kb. 1,5-2 millió Ft-ba kerül és nagyjából két nap alatt van meg.
 
 
 
 

Kommentek:

  • ézsé - 2016. okt. 13 16:14:35

    A jogszabályok egyes esetekben előírhatnak bontási tervet is, és ennek a díja természetesen hozzáadódik a költségekhez. A vizet nem feltétlenül kell kiköttetni, amennyiben megoldható a vezeték lezárása, még az épület előtt.

  • yoshida - 2016. okt. 13 15:46:03

    No de ott indul, hogy kell egy bontási tervet készíttetni, nem? (és annak is észrevehető az ára) Vízóra ha a kerítésnél van, akkor is le kell csatlakozni? Hisz az építkezés idejére is kell a víz. Áram meg gáz az világos.

Hozzászólok:

:: weblapkészítés ::

 Copyright © é z s é 2016 Felhasználási feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat

é z s é +36 1 275 41 23 1112 Budapest Budaörsi út 165. 3. emelet 3.