ézsé építész iroda


AKTUÁLIS

cikkeink az építészfórumon:

 

 Balaton-felvidéki hagyományőrzés 

 

Vidéki tornácos házak

modern megfelelője 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cikk kereső
 
 

Referencia kereső
ezse cikk kep

Beltéri tolóajtók

Szerző: Biriki Krisztina
2017-12-08


 Az otthonok belső ajtóinak kialakításakor előfordulhat, hogy azzal a problémával találkozunk, hogy nincs elegendő szabad tér a nyíló ajtószárnyhoz, vagy egymásra nyílnak az ajtók egy szűk helyiségben. Ezekre lehet megoldás a tolóajtó, mellyel akár hasznosíthatjuk a lakás minden négyzetméterét. A megfelelő helykihasználásban segítségünkre lehetnek a tolóajtók különféle változatai, hiszen ezek nem vesznek el területet a lakótérből. 

Beépítését tekintve kétféle tolóajtó típus van, a fal előtt futó és a falban futó. Mindkét változatnál lehet egy – és kétszárnyú kivitel, a falnyílás méretétől függően. A beltéri tolóajtók lapjai készülhetnek tömörfából vagy furnérozott felületű, esetleg fóliás felületű ajtólapokból, de lehetnek edzett üveglapból is.
 
Fal előtt futó tolóajtó
 
Ezt a megoldást olyan helyen érdemes alkalmazni, ahol a falnyílás melletti oldalon/oldalakon van szabad felület, ami elé az ajtólapok becsúszhatnak. De akár adott esetben a szekrény háta mögé is tolhatóak. 
 
 
Beépítésük nem jár jelentősebb munkával, az ajtólap egy felső takaróléc mögé épített sínrendszeren fut, az erre függesztett görgők segítségével mozgatható. Ez a sín akár a plafonra is szerelhető, ha olyanok az adottságok. Ez a takaróléc általában az ajtó felületével megegyező borítású vagy anyagú. Alsó sínrendszer ilyenkor nincs, az ajtólap kilengését egy vezető lap akadályozza meg, mely az ajtó aljában kialakított nútba illeszkedik. A vezető sín lehet egy vagy kétpályás kialakítású az ajtószárnyak számától függően. A teherbíró képességére, vagyis arra, hogy milyen súlyú ajtólapokhoz méretezettek, mindig ügyelni kell!
 
 
Az ajtólap és a fal között 2 cm-es távolságot szükséges tartani és figyelembe kell venni, hogy többszárnyas megoldásnál, amikor nyitott helyzetben a lapok egymás elé tolódnak, a vastagságuk is összeadódik, és jóval előrébb állhatnak a falsíktól.
 
Ezzel a változattal bár teret nyerünk, a falfelület egy részét elveszítjük, tehát nem a legpraktikusabb megoldás, de ha nincs lehetőség az ajtó falba tolására, akkor jó alternatíva lehet.
 
Falba tolható ajtó
 
Természetesen helykihasználás szempontjából a legjobb, hiszen itt az ajtónyílás melletti felületre sincs szükség, a teljes falfelület kihasználható.
Szerkezetileg már bonyolultabbak: a vezető-tartó „doboz”, amibe az ajtó csúszik, egy fémváz szerkezet. A beépítési mód miatt a vezetősínek és egyéb szerelvények nem láthatóak, a tokozás takar mindent, így igen esztétikus megjelenést adnak.
 
                                     
Az előre gyártott tokszerkezetek, megfelelő méretű falnyílásba illesztve építhetők be, hagyományos-, és a szárazépítési szerkezetű falaknál is alkalmazhatóak. Bármilyen normál kivitelű ajtólap felszerelhető a vezető sínre igény szerint, persze az adott súlyhatár betartása mellett. Egy ilyen tokszerkezet ára nettó 70.000 Ft-tól kezdődik, maga az ajtólap pedig kb. 75.000 Ft.
Az ajtószárnyak száma itt is lehet kettő vagy akár több, egymás mellé vagy két oldalra tolódó. 
Dupla tokszerkezet beépítésével pedig akár az is megoldható, hogy két szomszédos helyiség ajtói egy közös falban egymás mögé gördüljenek.
A duplaajtós megoldások szerkezete 140.000 Ft-os ártól kezdődnek, a két tolóajtós, közös doboz szerkezet pedig kb. 180.000-től.
 
 
A kapható tolóajtó vasalatokból elég széles választék van, így ezekből könnyen kiválasztható az elképzeléseknek, igényeknek megfelelő tolóajtók valamelyik változata.
 
 
 
 

 

 

Kommentek:

Hozzászólok:

:: weblapkészítés ::

 Copyright © é z s é 2016 Felhasználási feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat

é z s é +36 1 275 41 23 1112 Budapest Budaörsi út 165. 3. emelet 3.