ézsé építész iroda


AKTUÁLIS

cikkeink az építészfórumon:

 

 Balaton-felvidéki hagyományőrzés 

 

Vidéki tornácos házak

modern megfelelője 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cikk kereső
 
 

Referencia kereső
ezse cikk kep

Belsőépítészeti Workshop

Szerző: Pusztai Anna
2017-10-27


 Részt vettünk a Bevlo által szervezett belsőépítészeti konferencián. Fejlődtünk trendek, textilek, tapéták, bútorok, nyílászárók, burkolatok, lámpák és festékek terén. Tarts velünk rövid beszámolónkkal! Már a helyszín is káprázatos volt: a New York palotában vártak minket terülj-terülj asztalkákkal. A szervezők igazán kitettek magukért, és itt nem csak a fogadtatásra gondolok, hanem a program is következetesen fel volt építve tartalmas előadásokkal.

Egy gyors kávé után körbe sétáltunk és érdeklődtünk a standoknál az újdonságokról. Pillanatok alatt el is múlt két óra a fentebb említett sok-sok termékkel és a tanácsadóikkal. Engem legjobban a nyílászárók kötöttek le a Mantu ajtó-ablak Stúdiótól. Létezik olyan tolóajtó szerkezetük, ami akár 6(!) méter magas is lehet 15 m2-es üveggel osztás nélkül! Erről egy másik cikkünkben beszélünk bővebben.

Az első előadást Keresztes Szilvia tartotta, a Bevlo (exkluzív lakástextil és enteriőr) értékesítési vezetője. A jövő év trendjeiről mesélt nekünk. Itt ne a színekre és formákra gondoljatok! A terek tervezési módjairól mesélt:

1. Flexibilis tér

Exponenciálisan növekszik a népességünk, ebből következően kevesebb az életterünk. Jellemző az elvárosiasodás. Magyarországon is megfigyelhető a Budapest központú társadalom. Így egyre több lakás épül, viszont az életterünk csökken. Budapesten 7%-kal!

A régen hagyományosnak számító családmodellek átalakulnak. Nekünk tervezőknek ehhez kell alkalmazkodnunk. Optimalizálnunk kell a tereket ezeknek az új irányoknak megfelelően. Itt gondolok például a rugalmasan alakítható stúdió lakásokra, ami új bútortervezési koncepciót is igényel.

Az élet és a munkatér sokszor össze is kapcsolódik már. Londonban ez már jellemző irány: nagy életterek és csoportosulások vannak, amik nem csak flexibilis tereket, hanem flexibilis gondolkodást is igényelnek.

Szilvia beszélt az ún. digitális nomádokról is, akik olyan 15-25 év közötti fiatalok, akik nem birtokolják a tereket, tárgyakat. Szabad gondolkodásmódjuk van, az élményt helyezik a birtoklás elé. Érdemes megnéznetek az Expand furniture bútorait, amik jól alakíthatóak az épp aktuális igényekhez. De hogy egy magyar példával is éljek, a Hannabi bútorok nem csak praktikusak szintén, de szép letisztult stílusukkal jól passzolnak ehhez az életformához.

2. Egészséges tér

Az elvárosiasodás a természet hiányát is jelentheti, így fontos hogy vissza tudjuk hozni az életterünkbe. Felértékelődik az életünk minősége. Fontos, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Egészség, boldogság, jelenlét és produktivitás. Ezek mind elengedhetetlenek egy kiegyensúlyozott élethez.
 
 
A növények integrációjával a levegőt is tisztítani tudjuk, és a természetet is visszacsempésszük a városi térbe. Az irodákba nem csak hogy érdemes, de már elvárt, élő növényfalakat építeni. A biofília és a fénytárápia tudományában is hasznos elmélyednünk, és alkalmaznunk.

3. Újrahasznosított tér

A városokban minden nap egy fő 1,5 kg szemetet termel. A szemléletváltást ilyen irányban is meg kell tennünk! A szemétre, mint új alkotóelemre kell tekintenünk! A szemétmentés egyedi tárgyak létrehozására is alkalmas egyben. De a kidobandó bútorokat is megmenthetjük, amivel újat alkothatunk szintén.
Szilvia az alternatív szüretet hozta még példának. Európában a legtöbb fa, amit építészetben vagy bútorgyártásban használunk a fenyő. A tűlevele alapanyaga lehet a bútorgyártásnak.
 

3. Alkotó tér

A gyártás forradalmát hozzák el az otthon használható kisgépek. Digitális kötőgéppel például pillanatok alatt megkaphatjuk az általunk tervezett pulóvert, sálat, vagy egyéb textil terméket! A kreativitásodon kívül nincs is szükség másra (hosszú időre vagy kézügyességre).
 
Letölthető, személyre szabott designok is rendelkezésünkre állnak már, amivel saját gyártású termékeket hozhatunk létre. Ha nem szereted a tömeggyártott dolgokat, akkor ez felcsigázhatja az érdeklődésedet! Egyedi, individuális megjelenést kaphatsz. Érdemes megnézned az Unmade honlapját!
 
 
Új alkotási kultúra-közösségek jönnek létre, melyben egymást segítve lehet egyénileg és csapatban is új dolgokat létrehozni.
 
Szilvia ezzel a tartalmas előadással nyitotta a workshopot.
 
Ezután bemutatkozott még a Grange (Didier Boyer személyével), mely francia bútorokat gyárt, melynek érdekessége, hogy bútorai egyedi méretekben és színekben is elérhetőek.
 
Kiss Attila mesélt a Mantu burkolatairól és nyílászáróiról.
 
Bambuszmániát Bujdosó Eszter lakberendező jellemezte: az otthon, ahol önmagad lehetsz.
 
Egy bőséges ebédszünet után Olivier Delhomme a jövő szállodatervezési trendjeibe ment bele, ami egy külön cikket is megérne.
 
Végül Lynne Dilks a Bevlo legújabb, Harlequin kollekciójának inspirációit mutatta be.
 
Remélem, ti is annyira élveztétek a beszámolómat, mint én a workshopot! Az építészeknek, belsőépítészeknek és lakberendezőknek tartott szakmai napot félévente tartja a Bevlo. Mi már most várjuk a következő alkalmat!
 
Felhasznált források:
 
 
 
 

 

 

 


Kommentek:

Hozzászólok:

:: weblapkészítés ::

 Copyright © é z s é 2016 Felhasználási feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat

é z s é +36 1 275 41 23 1112 Budapest Budaörsi út 165. 3. emelet 3.