ézsé építész iroda


AKTUÁLIS

cikkeink az építészfórumon:

 

 Balaton-felvidéki hagyományőrzés 

 

Vidéki tornácos házak

modern megfelelője 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cikk kereső
 
 

Referencia kereső
ezse cikk kep

Az úszó erőd

Üdülő épület a Lupa-szigeten

Szerző: Pusztai Anna
2017-09-22


 A következő cikkünkben egy üdülő épület születését mutatjuk be, az első tollvonástól a megvalósításig. Az elbűvölő környezet kalandossá tette a tervezést és a kivitelezést is! A házikó most készült el, még friss, ropogós. Ráadásképpen egy drónvideót is kaptok ajándékba! Jó olvasgatást és mozizást!Tervezés: é z s é Stúdió Kft.

Kivitelezés: BB Industry Kft.

 
A tervezés első állomása

A tervezés során könnyű volt egymásra hangolódni a kedves párral, akik ezt a szép munkát bízták ránk. A feladatnál talán csak a helyszín a szebb: Lupa-szigetére kellett terveznünk.

A területre jellemző Kozma Lajos építészeti stílusa, amiben az egyszerűség dominál, és inkább a funkciót helyezi előtérbe. Mi is ezt a hozzáállást követtük.

 
                  Kozma Lajos nyaralója                                                 Meglévő épület

A telken már állt egy épület, de az sem funkcionálisan, sem szerkezetileg nem volt megfelelő állapotban ahhoz, hogy megtartsuk.

Mivel a szigetet évente elönti az ár, így csak lábakon álló házat lehet ide tervezni, hogy ne akadályozzuk a Duna levonulását. Az utóbbi időben egyre magasabbra szökik a víz, így meg kellett azt is oldanunk, hogy kritikus esetben a tetőre is fel lehessen vinni a bútorokat.


A következőket álmodtuk meg papíron

 

 

 

Kiviteli tervek

Az engedély megszerzése után következtek a kiviteli tervek. Ebben a fázisban nem csak az építészeti részekben merültünk el, hanem a statikai és gépészeti elemeket is kidolgoztuk.

 

A lábakon álló épület nem könnyítette meg a statikus dolgát. Szüksége volt egy, az egész házon átvonuló vasbeton magra, hogy ár esetén - mely jelentős vízszintes irányú erővel bír - se történjen baj. Hogy a hőszigetelés vonalvezetését ne akadályozzuk, kompromisszumos megoldás született: dupláztuk a vasbeton lemezt, ami között végigfut a hőszigetelés, és a merevítő dobozban pedig „legó-szerűen” beleakasztottuk egyiket a másikba. Ezáltal a kecske is jól lakott és a káposzta is megmaradt. :)

Megvalósítási fázis: a kivitelezés

A kivitelezést a BB Industry Kft. vállalta. A kapcsolat nem szakadt meg a tervek átadásánál, folyamatos kommunikáció révén értesülhettünk az aktuális folyamatokról.

Az egyik legnagyobb fejtörést az okozta, hogyan betonozzák be az előírt mennyiségeket (ami inkább sok volt, mint kevés). Szakaszos munkavégzés sem volt megengedett az egyes részeknél, nehogy a vasbeton szerkezetek ne dolgozzanak együtt. A végső megoldás az lett, hogy komppal vittek oda pumixot és betonpumpát (ami 52 m hosszan nyúlt be a szigetre) és még két tartály betont. Mivel a pumix vagy pumpa semmilyen módon nem tudott volna a szigetre „menni”, így a kompról kinyúlva pumpálta a betont a megfelelő helyekre. Természetesen volt izgalom a külpontosság miatt, de minden és mindenki szerencsésen megúszta az esetet. :)

Annak a megszervezés sem volt egyszerű, hogy az építőanyagokat mikor és hogyan teleportálják a szigetre, ugyanis volt olyan, hogy túl alacsonyan volt a vízállás a szállításhoz, de olyan is előfordult, hogy azért állt a munka, mert ellepte a víz a területet. Így minden eszközt bevetettek a cél érdekében:

A gyönyörű látvány adta, hogy a lehető legnagyobb üvegfelületekkel nyissunk felé. Bár ez nem könnyítette meg a kivitelezést, hiszen egy-egy ilyen nyílászáró súlya elérheti a 500 kg-ot, de sikerült szépen megoldani, amit megálmodtunk:

Pár kép a kivitelezésről (a teljesség igénye nélkül)

Alapozás:

Födémek készítése:

LépcsŐ:

Végső simítások:

Éééés a végeredmény, ami magáért beszél :)

És végül egy drónvideó, ami már Facebook oldalunkon láthattatok: Lupa szigeti üdülő

Ha Ti is építkezésen gondolkodtok, és belevágnátok, gyertek el konzultálni hozzánk, ahol részletesen elmondhatjuk és megmutathatjuk Nektek, mire érdemes figyelnetek, milyen szerkezetekben, anyagokban, gépészetben érdemes gondolkodnotok, és milyen terveket ír elő minimum a jogszabály, illetve milyen tervekre lesz szükség ahhoz, hogy a kivitelező tényleg álmaitok otthonát építhesse meg, ahogy itt is történt.

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

 

 

 


Kommentek:

Hozzászólok:

:: weblapkészítés ::

 Copyright © é z s é 2016 Felhasználási feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat

é z s é +36 1 275 41 23 1112 Budapest Budaörsi út 165. 3. emelet 3.