Tervezés és kivitelezés Ausztriában

Az engedélyezési tervtől a kiviteli terven keresztül egészen a generálkivitelezésig

2013. június 17.

Családi ház tervezése Ausztriában

Az utóbbi időben elég sok Ausztriába költözött ügyféllel volt alkalmunk beszélni, akik úgy gondolták, hogy az osztrák építészek helyett inkább választanának magyar tervezőt ausztriai leendő házuk megtervezésére.

Ennek persze több oka is lehet, talán az egyik legfontosabb, hogy jóval könnyebben tudják megértetni magukat velünk, így elképzeléseiket pontosan úgy tudjuk megvalósítani, ahogy azt Ők gondolták.

Továbbá a hatósági ügyintézés is nehézkes lehet egy frissen kitelepült építtető számára (bár, alapvetően itthon sem sokkal kényelmesebb az ügyintézés :)...).

Végül, de nem utolsó sorban a tervezés ára is nagyban különbözik az osztrák és a magyar építészek között, így azok, akik szeretnének egy magas színvonalú egyedi házat terveztetni, viszonylag sokat megtakaríthatnak azzal, ha mondjuk egy budapesti építészt bíznak meg a munkával.

Nemrégiben kezdtük meg első ausztriai tervezési munkák kivitelezését egy Bécs közeli apró faluban. Az ügyfelek alapvetően a települési környezetbe illeszkedő, egyszerű házat szerettek volna. Határozott elképzelésekkel és sok kérdéssel érkeztek hozzánk. :) Az ausztriai szabályozás bizonyos pontokban eltér az itthoniaktól, így egy azoknak megfelelő engedélyezési tervet készítettünk nekik és próbáltuk az összes felmerülő kérdésre választ adni. Annyira sikeres és gördülékeny volt a tervezés során az együttműködésünk, hogy később megbíztak minket családi házuk kivitelezésével is, amit idén már el is kezdtünk.

családi ház tervezése Ausztriában

Családi ház kivitelezése Ausztriában

Egy építkezésbe belekezdeni minden esetben körülményes, idegőrlő és meglehetősen költséges esemény egy család életében. Milyen engedélyeket kell beszerezni, mire érdemes figyelni, mennyibe fog kerülni, milyen anyagokat használjunk, kapható-e valamilyen támogatás? Mind-mind nagyon fontos kérdések, főleg egy ausztriai építkezésnél, így mi megpróbáljuk telefonos, személyes, leveles beszélgetés, egyeztetések segítségével megválaszolni az összes kérdést, hogy ügyfeleink a lehető legtájékozottabban tudjanak nekilátni az építkezésnek.

Sikerült az utóbbi időben tapasztalatot szereznünk az ausztriai építkezések teljes körű lebonyolításában, mivel tavaly Bécs környékén építettünk egy alacsony energiás családi házat, idén pedig az általunk tervezett házat kezdtük el. A befejezett bécsi kivitelezésről ITT nézhetsz képeket és olvashatsz bővebben!

családi ház kivitelezése Ausztriában Bécs

családi ház kivitelezése Ausztriában Bécs

Eddigi tapasztalataink alapján azt mondhatjuk, hogy a költségvetés tervezésekor ügyelünk arra, hogy a legmegfelelőbb anyagokat válasszuk ki, amelyek beépítésével a ház megfelelhet az Ausztriában érvényben levő jogszabályoknak, amik az energetikai előírásokat tekintve szigorúbbak, ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy a kivitelezés költségeit megpróbáljuk ésszerűsíteni. Ez alatt azt értjük, hogy lehetőség szerint, amit olcsóbb itthon beszerezni és a szállítási költség sem ró az építtetőkre irreális költségeket, azokat az anyagokat inkább nem Ausztriában vásároljuk meg, hanem kiszállítjuk, ami természetesen egy költségkímélő megoldás lehet. Azaz, alapvetően ugyanazt a minőséget tudjuk nyújtani, mint az osztrák kivitelezők, ugyanakkor egy kedvezőbb árfekvésben.

Tehát, ha szeretnél Ausztriában házat terveztetni vagy építeni és minden lehetőséget számba vennél, akkor bátran kérj tőlünk is ajánlatot, mert „Nem ismerünk határokat!”! :)

Ha szeretnél esetleg cégünkről németül is olvasni, akkor megtalálsz minket a www.einfamilienhausplanung.at oldalon is!