Friss levegő – elérhető áron

olcsó hővisszanyerős szellőztető

2014. április 30.

Először is miért van szükségünk hővisszanyerős szellőztetésre?

Az energiatakarékos építkezés nemcsak a hideg vagy meleg levegő beáramlását gátolja meg, hanem egyben majdnem hermetikusan le is szigeteli az épületet. Ezért a passzívházaknál és az alacsony energiaigényű épületeknél elengedhetetlen a hővisszanyerős szellőztetés. Egy hővisszanyerős szellőztetési rendszerrel nem csak a frisslevegő utánpótlást biztosítjuk folyamatosan, hanem az ablaknyitogatás által elveszett energiát is minimalizáljuk és így a fűtési-hűtési költségeket is csökkentjük. Az tévhit, hogy a gépi szellőztetésnél nem lehet ablakot nyitni, továbbra is igény szerint nyithatóak az ablakok, de miután mindig friss levegő van a házban, nem igényeljük az ablak nyitogatását.
 
Az é z s é, mint környezettudatos tervező iroda minden ügyfelének ajánlja a hővisszanyerős szellőztető berendezést és 10 házból 9-ben be is tervezi. Abban az esetben nem kerül betervezésre hővisszanyerős szellőztető, ahol a költségvetésébe ne fér bele a 1 ½ - 2 milliós költség. 

Hogyan is működnek a hővisszanyerős szellőztető berendezések?

A hővisszanyerős szellőztetés a családi házaknál úgy működik, hogy bizonyos helyiségekből elszívjuk az elhasznált levegőt, más helyiségekbe pedig friss levegőt fújunk be. Az elszívott levegő egy hőcserélő berendezésbe kerül, ahol az elhasznált levegő hőtartalma télen a friss levegő előfűtéséhez, nyáron az előhűtéséhez szolgál. A berendezés az elhasznált levegőt azokból a helyiségekből szívja el, ahol a legnagyobb a szag- és páraképződés (WC, konyha, fürdőszoba stb), a friss levegőt az tartozódási helyiségekbe (nappali, hálószobák stb) fújja be. 
 

A hővisszanyerős szellőztető rendszer előnyei:

mindig friss levegőt biztosít a házban, a nem kívánt szagokat elszívja (konyha, WC, stb.)
a beépített szűrők miatt tisztább a levegő, mint a hagyományos szellőztetésnél
nincs felesleges pára, így elkerülhető a penészesedés
minimális energiafelhasználás: a hőcserélő akár a benti levegő hőjének 94%-át felhasználja a             friss levegő utánpótlására
akár 18%-os fűtési megtakarítás 
alacsony zajszint (23 dB) 
alacsony energiafogyasztás (48 W)
kedvező ár 
francia gyártmány
3 év garancia
 
 

Tartozékok, melyeket a csomag tartalmazza:

1 db hővisszanyerős berendezés
2 db elosztó berendezés 4-4 csatlakozással 
1 db kapcsoló panel
4 db elszívó rács
4 db befúvó rács
1 db Y-elosztó
6-6 db csőbilincs
 
      
 

Egyéb tartozékok:

Szigetelt flexibilis cső (beépíthető a födémbe vagy álmennyezetbe, falba)
Tetőkiállás (elszívás, befúvás)
 

Műszaki adatlap:
 
 
Honnan tudom, hogy nekem megéri-e hővisszanyerős szellőztetőt beépíttetnem:

Nem véletlen, hogy számos európai ország – köztük Németország és Franciaország már évek óta, Olaszország pedig 2011-től – már előírja az új épületeknél a szellőzőberendezés beépítését is. Ez ugyanis fontos az egészséges élethez, energiamegtakarítást tesz lehetővé és segít megóvni az épületek állagát is.
 
Amennyiben szeretne Ön is környezettudatosan élni és egyben rezsiköltségeket megtakarítani, küldjön e-mailt alábbi címre: ezsekft@gmail.com