Egy kézben

Elkészült a monoszlói házunk, melyet az első tollvonástól az átadásig az ézsé bonyolított.

2016. december 6.

A kezdetektől...

Két évvel ezelőtt kerestek fel Minket a Tulajdonosok, hogy Tervezzük meg, Építsük meg álmaik otthonát. Külföldön éltek akkoriban, ezért szerették volna az építkezést egy biztos kézben tudni. Mivel azonban minden ház más és más, nem lehet csak úgy egy négyzetméter árat mondani és szerződni, hisz így nem tudja az építtető, hogy mit is vásárol a pénzéért – mi így nem szoktunk munkát vállalni.

...a koncepción...


Hogy mégis meg tudjuk valósítani kérésüket, így készítettünk egy koncepciótervet az általuk megadott programra. Két eltérő változat is készült, mivel a helyszín több jó megoldást is kínált a szigorú szabályok ellenére.
1.változat2. változat
 
 
A tulajdonosok végül a kettes változat mellett tették le a voksukat. Még pár apró módosítás történt, aztán ez alapján a terv alapján tudtak számolni Kivitelezőink egy körülbelüli árat az épületre. Megtörtént a megállapodás, természetesen úgy, hogy a mennyiségek még kicsit változni fognak, ha elkészültek a kivitelezési tervek, pontosítják őket.
Mi elkészítettük a szükséges engedélyezési, kivitelezési terveket és el is indult az építkezés 2015-ben.
 

...a külsőn...

 
utcai homlokzatudvari homlokzat
 
Az épület egyszerre hagyományőrző és egyszerre hordoz kortárs jegyeket is. A falu felé diszkrét arcát mutatja, a hálók belülről is intimitást, melegséget sugároznak, míg hátrafelé, a táj felé megnyílik az épület, a nappali már hatalmas üvegfalat kapott, ami egy gesztusként folytatódik a telek súlypontjában elhelyezett fedett terasz és nyárikonyha tömegében.
 
fedett terasz
 
Az épület kedves, 50 cm vastag kőfalat idéző falazata energiahatékony házat rejt magában! Az épület tartószerkezete 20 cm vastag Silka falazat, erre 20 cm XPS hőszigetelés került, majd erre kerül burkolatként a 10 cm vastag rakott kő falazat. A kőburkolatot a telken álló melléképület elbontása során nyert, megtisztított, feldarabolt kőből készítettük.
 
kővel burkolt falazat
 
Az épület árnyékolását zsalugáterek, a nagy üvegfelületek előtt pedig zsalúziák adják, így télen áramolhat be a fény, nyáron viszont kelleme hűvösen tudjuk tartani a házat a lamellák elfordításával történő árnyékolással, hisz így a meleget nem, de a szórt fényt beengedjük, a panoráma pedig változatlanul elénk tárulhat!

 

...a belsőn át... 

 
Az épület gépészetéről s érdemes szót ejteni, hisz ez a házunk is a legkorszerűbb berendezésekkel felszerelt épület. A Fűtés – hűtésről, melegvízről levegős hőszivattyú gondoskodik, padlófűtés és mennyezethűtés készült. Ezenkívül a hangulatos kandallóval lehet azonnal meleget csinálni az épületben és egyben élvezni a lobogó tűz látványát. Az egészséges levegőt hővisszanyerős szellőztetőrendszer biztosítja télen-nyáron.
 
A ház belső terei is külső megjelenésével szinkronban – hagyományos, falusias megjelenés keveredik a kortárs elemekkel. A ház belsőépítészeti terveit Tihanyi Krisztina készítette.
kandalló
konyha
hálófürdő
nappali
 

...a végeredményig.

 
Ha megnéztétek az első ötleteinket a házra majd összevetitek az elkészült képekkel, akkor látszik, hogy ennél a háznál sikerült megvalósítani azt a „legjobb első gondolatot”, ami Tervezőink fejéből először kipattant. Ettől lett ez az épület a végén ennyire szerethető és egyedi. Ehhez kellettek a remek tulajdonosok is, akik megbízva bennünk, szakemberekben támogatták döntéseinket az első tusvonástól a kivitelezés végéig.