Az új CC a régi A plusz - Folytatás

A szigorítás számokban

2016. június 15.

Íme a változás számokkal:

4.a) ábra - Energetikai besorolások változása
 
4.b) ábra - Energetikai besorolások viszonya

A megértést segítő ábrán 4.b)  a régi és az új besorolás egymáshoz való viszonyítását mutatjuk be. A két skála számítási módszere különbözik, így a kapott értékek nem azonosak. Megközelítő számításaink alapján a régi A+ (55%) kategória az új skála szerint csak CC (~120%) besorolást kaphat. A fenti közös nevezőre hozás, csak tájékoztató jellegű. Az új rendszer amint látjuk az A+ kategóriát bontotta fel több részre, célja ösztönözni az embereket a korszerű épületek építésére.

A közel nulla energiaigényű épület követelményei a 7/2006. TNM rendelet szerint: „BB” vagy annál jobb besorolás csak abban az esetben adható, ha az általános követelményének való megfelelés mellett az épület energiaigénye legalább 25%-os mennyiségben megújuló energiaforrásból biztosított, ebből az következik, hogy azon épületek, vagy önálló rendeltetési egységek esetében, amelyekben például nincs megújuló energiafelhasználás, a maximálisan elérhető besorolás "CC" (korszerű) vagy rosszabb kategória lehet. 
 

És mi az az "AA"

AA vagy annál jobb besorolás csak részletes módszerrel történő számítás esetén adható ki, illetve teljesülnie kell az alábbiaknak:
- a hőtermelő időjárásfüggő szabályozása megoldott
- a fűtési és hűtési rendszer helyiségenkénti szabályozhatósága megoldott 
- az önálló tulajdonú vagy külön bérbe adható épületrészek energiafogyasztásának mérése külön legalább költségelosztók felszerelésével vagy egyedi mérőkkel megoldott.

Gyakorlatban:

A fenti táblázatok értékei kézzelfoghatóbbak ha egy családi ház szerkezeteit vizsgáljuk. A különbségek szemléltetésére különböző vastagságú hőszigeteléseket használunk.  Így az elméleti házunk legfelső kategóriája a passzívház értékeknek megfelelő  AA++ fölötti besorolás4.) lesz, ez alatt a 2016-tól hatályban lévő javasolt értékeknek megfelelő BB besorolás3.), majd a már elavult 2016 előtti rendelet szerinti általános értékek2.)
 
 
5.) ábra – Hőszigetelés vastagságok  fontossága a hőátbocsátási tényező (U) csökkentésében 
(forrás: Austrohterm)
 

Összegzés

2016. január 1.-től a használatbavételi engedély kérelem és a használatbavétel tudomásul vételének feltétele, hogy az épület rendelkezzen hiteles energetikai tanúsítvánnyal, amely a hatályos követelményértékek2-3.)  és számítási módszerek betartásával készül. 

Nem közpénz alapú felújítások esetén 2016-tól a “közel nulla” követelményszint teljesítése önkéntes, 2018-tól a felújított szerkezetek tekintetében (U érték) a költségoptimalizált követelményeket kell teljesíteni1.) a gépészeti rendszerek szigorított követelményeivel egyidejűleg. Amennyiben a közpénz alapú CSOK támogatás segítségével építkezünk, a ház szigorúbb követelményrendszernek kell megfeleljen. Jelentős felújítás esetén az épületnek meg kell felelnie a költségoptimalizált követelményeknek, továbbá vizsgálni kell a nyári túlmelegedést. Lakótól eltérő funkció esetén bizonyos esetekben kötelező hővisszanyerős szellőztető rendszer beépítése. 

Elhúzódó építkezés esetében előfordulhat, hogy a tervezés idején érvényes előírások alapján tervezett épület energetikai kategóriája, a hatósági igazolásának igénylésekor már szigorúbb tanúsítás során, alacsonyabb, esetleg már nem megfelelő kategóriába esik 4.)  Ilyen esetekben mindenképp tervfelülvizsgálatot javaslunk, lehetőleg az épület hőszigetelése előtt.

Az új besorolási skála kettőzött betűi biztosítják a korábbitól való megkülönböztethetőséget.   

Az összesített energetikai jellemző “közel nulla” szintű követelményértéke nem felület/térfogat függő mint régen, tehát az épület méretétől független a besorolás. BB vagy annál jobb besorolás csak abban az esetben adható, ha a teljes épület megfelel a fajlagos hőveszteség tényező és a megújuló részarány “közel nulla” követelményeinek is (Tehát ha pl. egy társasház lakása BB-re jönne ki, meg kell csinálni a teljes épület tanúsítását külön, és ha az is teljesíti a BB követelményt, csak akkor adható ki a lakás tanúsítványa). Az automatikus átsorolás (e-epites.hu rendszerében) legfeljebb CC besorolást ad, ha felmerül az igény ennél jobbra, el kell végezni az új tanúsítást.

Hasznos lehet még az alábbi, e-epites.hu portálon megjelent tájékoztató anyag áttekintése: