Az esztrich készítése

Amit tudni akarsz az aljzatbetonról, de sosem merted megkérdezni

2014. június 17.

Először is mi is az az esztrich? 

A harmonizált EU-szabvány így fogalmazza meg:
Az esztrich olyan egy- vagy többrétegű esztrichhabarcs, amelyet az építés helyszínén dolgoznak be közvetlenül a fogadószerkezetre vagy egy közbenső rétegre vagy szigetelőrétegre, hogy az alábbi célok valamelyikét elérjék:
 
  • - meghatározott padlószint elérése
  • - fogadórétegként szolgáljon padlóburkolathoz 
  • - kopórétegként

Magyarországon túlnyomórészt a cementesztrich terjedt el ezért a továbbiakban erről írunk.

Melyek a cementesztrich összetevői? 

- cement – Pl. CEM I 32,5 R vagy CEM II A 32,5 típusú
- homokos kavics / sóder - 0 és 8 mm szemcsenagyság közötti homokos kavics. A jó minőségű homokos kavics tiszta, szerves anyagoktól mentes. 
- víz - olyan vizet használjunk, amit a LÓ megiszik! Ez nem vicc, a ló csak a tiszta vizet issza meg, régen így vizsgálták, hogy megfelelő-e a víz állaga. A vezetékes víz általában megfelelő.
- esetleg adalékszer 

De mégis miből mennyit?

Általában 1 m3 esztrichre
- 1,2 m3 (kb. 1,9 tonna) homokot
- 250 kg cementet
- és kb. 125-130 liter vizet számítunk.
Ez a mennyiség 5 cm-es esztrichvastagságnál kb. 20 m2-re elegendő.
 

Elkészítés:

- A keverést kezdjük a homokos kavics felének, utána a cement felének és végül a víz felének adagolásával. A keveréket óvatos és szakaszos vízadagolással kell készíteni. A homokos kavics saját víztartalma jelentősen is csökkentheti a keverővíz mennyiségét! A konzisztencia beállításának praktikus módjáról lejjebb olvashatsz.
- Az adalékszert a gyártó utasítása szerint adjuk hozzá.
- Ezután hozzá kell adni a keverékhez a homokos kavics másik felét, majd a cement másik felét, végül, nagyon óvatosan adagolva a keverővíz második felét. Fontos! Ezután legalább 2 percig keverni kell a habarcsot, hogy alaposan elkeveredjenek az összetevők egymással!
- Törekedni kell a kész keverék „földnedves” konzisztenciájára. 
 

De mi az a „földnedves” konzisztencia?

- Amikor inkább még száraznak látszik a keverék, akkor egy maréknyit ki kell venni, és golyót formálni belőle. Ha ez a golyó egyben megáll a kinyújtott tenyéren, és a felülete mattnedves, akkor megfelelő a konzisztencia. Ha a golyó szétesik, akkor túl száraz, ha csillogóan nedves, „cuppogós” a felülete, vagy megroskad, szétterül a tenyéren, akkor túl vizes.
 

Az esztrich készítésének körülményei és utókezelése


- Első szabály: az esztrich fektetésnél legalább 3 napig ne legyen HUZAT! A huzat hirtelen kiszárítja a felszínét, nem marad víz a cement kötéséhez és a zsugorodástól repedezik (kevés hajszálrepedés a felületen egyébként nem hiba!), felhajlanak a szélei és az esztrich akár használhatatlanná is válhat. Később lehet, sőt kell szellőztetni!
- Második szabály: Az esztrichet a tervezett burkolási munka előtt a lehető legrövidebb idővel szabad csak elkészíteni, különben szintén többféleképpen károsodhat a burkolásig.
- Harmadik szabály: Az esztrich utókezeléséről is gondoskodni kell. A túl gyors kiszáradástól árnyékolással, letakarással, kipárolgásgátló szerrel óvhatjuk meg. Kipárolgás gátlót viszont csak olyankor szabad használni, ha nem cél a gyorsított kiszáradás.
 

És még valami: mielőtt elkezdenénk a burkolat fektetését….

- Mérjük meg az aljzat nedvességtartalmát! A legmegfelelőbb erre a mintavételezéses, karbidos nedvességmérés, minden más mérés nem hiteles, nem pontos.
 
- Az 1 mm-t meghaladó aljzat egyenetlenségét aljzatkiegyenlítővel kell egyenletessé tenni. Amennyiben az aljzat megfelelő simaságú és nedvességtartalmú, meg kell győződni annak megfelelő állagáról, porózusságáról is. Pl. ha egy szöggel kb 1 cm-es négyzetrácsot karcolunk a felületbe és a négyzetrácson belül felpattogzik a felület feltétlenül használjon alapozót. Ha az aljzat megfelelő állagú és nedvességtartalmú portalanítsuk!
 

Miért javasolt a száradásgyorsító adalékszerek használata?

Mert az idő pénz!

Egy 5cm vastag cementesztrich folyamatosan 20°C hőmérsékletnél és 60% relatív páratartalomnál 40 nap alatt válhat bármilyen burkolat fogadására alkalmasan szárazzá. 
Ez csak laborkörülmények közt biztosítható!
 
Íme pár példa, hogy mennyi idő alatt burkolható az esztrich és mennyibe kerül a száradás gyorsítása 
 
Száradásgyorsító nélkül
Kiszáradás: 90-120 nap
Felár: nincs

Contopp® Száradásgyorsító 10 hozzáadásával
Kiszáradás: 14-16 nap
Felár: 100 m2-re ca. 50.000 Ft

Contopp® Száradásgyorsító 20 hozzáadásával
Kiszáradás: 2-4 nap
Felár: 100 m2-re ca. 140.000 Ft
 
A KERA BT honlapján találhatóak a fent említett száradásgyorsítók
(árak 250 kg/m3 cementadagolásra és 5 cm-es rétegvastagságra értendők)
 
Az é s é véleménye, hogy mindenképpen érdemes a száradásgyorsító használatát a kivitelezővel megbeszélni és attól függően, hogy száradásgyorsító alkalmazva lesz, már szerződéskötéskor az esztrich kiszáradási idejét az ütemtervbe belekalkulálni.